Film / seriál

Truman Show

Truman Show

Filmy, seriály, kino, televize – to vše jsou světy, v nichž unikáme realitě, cestujeme do vzdálených krajů i do fantaskních zemí. Jaké by bylo v jedné takové žít doopravdy?

Trumanu Burbankovi (Jim Carrey) se něco podobného splnilo. Už jako malé dítě se stal hrdinou televizní show a díky tomu prožil celý život v pečlivě postavených filmových ateliérech. Aby bylo vše dokonalé a diváci mohli sledovat Trumana dnem i nocí, nikdy tyto prostory neopustil. Vše se zdá být perfektní, diváci i „hlavní hvězda“ jsou spokojení, producenti inkasují peníze. Ovšem jen do chvíle, než Truman zjistí, že svět, který považuje za domov je „papundeklový“ klam. Znepokojující drama už v roce 1998 upozorňovalo na zhoubnost nejrůznějších reality show.

Všechno je jen „na oko“

Malebné městečko vypadá jako příjemné místo k životu. Truman jednoduše „konzumuje“ svět, který mu navrhli filmaři přímo na tělo (pozornější diváci v tomto rozeznají narážky na naše konzumování čehokoli, co nám televize nabízí). Truman pracuje jako manažer prodeje v pojišťovně, je šťastně ženatý s Meryl (Laura Linney) a vůbec nic v jeho životě nebo práci mu nepřijde podezřelé. Svým způsobem je šťastný, přesto cítí jakýsi neklid…

Nudí nás sledovat herce, kteří nám předvádějí falešné emoce. Jsme unavení z pyrotechniky a speciálních efektů…

Pod bedlivým dozorem

Celý Trumanův svět je řízen televizním producentem Christofem (Ed Harris). On rozhoduje o každé maličkosti, která se v Trumanově životě odehraje, a také on je tím, kdo striktně odmítá, aby hlavní hvězdě pořadu konečně řekli pravdu. A zde už musí nutně přijít nějaký zvrat. Truman prostě nemůže zůstat v roli šťastného idiota nadosmrti, musí si postupně uvědomit pravdu a snažit se ze svého televizního vězení uniknout.

Bude happy end?

Až do nedávné doby bylo jediným způsobem, jak se stát slavným narodit se jako šlechtic, být úspěšným spisovatelem, hercem nebo politikem – a stejně o vás většina lidí věděla jen základní informace, pokud na vás čas od času bulvár nevyhrabal nějakou tu perličku navíc. Televize se svým neukojitelným hladem však zplodila celebrity podle „obsahu“, který doslova pohltí jejich životy a tajemství. Pokud si myslíte, že Truman Show je nadsázka, vzpomeňte si třeba na princeznu Dianu, která žila v podobně umělém světě.

Komedie, z které mrazí

Carrey se ukázal jako překvapivě dobrá volba pro roli Trumana. Je to přesně ten typ chlapíka, kterého budete mít rádi, bude vám sympatický a budete s ním soucítit. Je trochu jako Forrest Gump, dobrý, upřímný a naprosto nevinný. Stejně tak Ed Harris coby televizní producent našel výstižnou polohu pro svou postavu. Používá odosobněný jazyk plný frází a termínů, díky čemuž není v žádném kontaktu s realitou. Jako kdyby neměl vůbec žádné emoce.

Truman Show má díky Carreymu prvky komedie, ale především se jedná o dobrý dramatický příběh, který sahá do svědomí nám všem.

Truman Show

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,7 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Peter Weir

Scénář Andrew Niccol

Obsazení Jim Carrey, Laura Linney, Noah Emmerich, Natascha McElhone, Holland Taylor, Ed Harris, Brian Delate

Délka 102 min.

Rok 1998

Cinemax sobota 25. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC