Film / seriál

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel: Stařík, který držel prst na tepu dějin

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Chtěl prostě jen vyhazovat věci do vzduchu: švédský důchodce, který byl u klíčových událostí 20. století a přesto ho dějiny nijak zvlášť nepoznamenaly. Skandinávská komedie se dívá na osud i stáří s příjemným odstupem.

Ten název už lakoničtější být nemůže a je skoro přesný. Film Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je skutečně o stoletém staříkovi, který… a tak dále. Ale Allan nezmizel úplně. Prostě ho to jen nebavilo v domově důchodců, kam se dostal poté, co se pokusil dynamitem zneškodnit lišku, která mu zadávila kocoura Molotova. Tolik k jeho lásce k výbušninám.
Exploze a hluk Allana provázely odmalička. Sám stařík ostatně hned v úvodu vzpomíná, jak na něj celý život někdo křičel, a rekapituluje své první experimenty s detonacemi. A tak to jde celý film: uprchlý důchodce se v současnosti zamotává do komplikovaných eskapád a zároveň vypráví o svém bohatém předchozím životě. Po útěku na sebe nabalí otrlého nádražáka, stydlivého prodavače lístků, bývalou cirkusačku od rány, slonici Soňu a další náhodné postavy. Do toho Allen vypráví o svém setkání s generálem Francem za španělské občanské války, o účasti na projektu Manhattan, kdy pomohl sestrojit jadernou bombu, o pletkách se Stalinem a Berijou, o plánu, jak utéct z gulagu s dementním bratrem Alberta Einsteina, o své kariéře dvojitého agenta… Film pohání dopředu zápletka tak bezostyšně a záměrně jednoduchá jako ukradený kufr s padesáti miliony švédských korun, po které se shání 
motorkářský gang. No co už tak: věci se musí hýbat dopředu a každý důvod je dobrý. 
Allan k penězům přijde jako slepý k houslím a vlastně o ně moc nestojí – což je stejný přístup, jaký zastával celý život a jaký mu pomohl přežít komplikované minulé století. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je vtipnou oslavou malého člověka, který si dokáže poradit v každé situaci a z osudu nebo běhu velkých dějin si nedělá velkou hlavu, dokonce ani když ve filmu o něm umře hned během prvních pár minut několik postav včetně obou jeho rodičů. 
Film je adaptací bestselleru Jonase Jonassona, jenž historkami z minulého století a setkáními s jeho klíčovými osobnostmi srší ještě daleko víc.

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Film / seriál
Hodnocení FDB 78.9 %
Foto HBO

Režie Felix Herngren

Obsazení Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Mia Skäringer, Alan Ford, Jens Hultén, Ralph Carlsson

Délka 114 min.

HBO pátek 31. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC