Film / seriál

Špína New Yorku

Špína New Yorku

Vzali byste úplatek? Věříte ve spravedlnost a dobrý úsudek soudců? A co když se ukáže, že se mýlíte ve svých nejbližších?

Práce policajta není žádný med, zvláště v americkém velkoměstě. Stejně ani jako právník, který chce bojovat proti zlu zákonnými prostředky, nebudete mít na růžích ustláno. A ještě těžší vše bude, když u policie pracuje otec a k soudu vodí zločince syn. Vynikající drama z prostředí politiky, zločineckých gangů a policejních pletek z roku 1996 byste si neměli nechat ujít. Soumrak nad Manhattanem byl natočen podle knihy Roberta Daleyho, spisovatele, který nevykresluje svět černobíle, ale naopak ho zajímají přechodná, šedá místa. Především píše o postavách, jež si udržely hodnoty, ať už jakékoli. Nenajdete u něj proto jen darebáky v obvyklém slova smyslu.

Sean Casey (Andy Garcia) pracuje jako pomocný právník. Jeho otec Liam (Ian Holm) je celý život u policie a ve všem se spoléhá na svého parťáka Joeya Allegretta (James Gandolfini). Zrovna oni dva jdou po největším drogovém kápovi v Harlemu. Při jednom zátahu je ale Liam těžce zraněn a veškeré další snahy Allegretta zabásnout končí fiaskem. Rozvíří se tak vysoká politická hra, které šéfuje Morgenstern (Ron Leibman), vysoce postavený právní zástupce. Jeho hlavní asistent Harrison (Colm Feore) očekává, že mu bude případ přidělen, ale dostane ho mladý Sean Casey. Postupně se mu daří rozkrývat vazby mezi policisty a drogovým podsvětím, takže začíná pěkně přituhovat. Je to přeci syn hrdiny, jenže hrdinství má být ověnčeno medailemi, má se kolem toho udělat mediální humbuk, ale nic dalšího! Mladý právník se ocitá na rozcestí, bude si budovat slibnou kariéru, ovšem podloženou podvody? Nebo se rozhodne odkrýt nečisté karty lidí, které považoval za rodinu (parťák jeho otce byl v podstatě jeho druhý táta)?

Všichni herci zde pomáhají budovat přesně takovou atmosféru, jakou by měl temný snímek o prohnaných a podvratných padouších mít. Nikdo není jednoznačně dobrý, ani špatný, jednotlivé postavy jsou prostě života schopné a uvěřitelné. Možná by stálo za to ubrat ve scénách, kde si padouši vyhrožují, nebo naopak kují pikle ve svých „hrůzostrašných kancelářích“, tady je film opravdu trochu moc prvoplánový. Ale jinak temné uličky, přestřelky v nich, nebo v soudních síních jsou natočeny s citem pro prostor. Dialogy taky nedrhnou, neopakují se tu zbytečné velkohubé fráze, takže si můžete vychutnávat inteligentní thriller z podsvětí.

Soumrak nad Manhattanem je prostě o velkoměstě, které krom turistických pozlátek nabízí i svou temnější stránku. Občas se jemně dotkne i morálních hodnot, ale hlavně vás bude bavit svou atmosférou a dobře budovaným napětím.

Soumrak nad Manhattanem

Film / seriál
Hodnocení FDB 55,7 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Sidney Lumet

Scénář Sidney Lumet

Obsazení Andy Garcia, Richard Dreyfuss, Lena Olin, Ian Holm, James Gandolfini, Colm Feore, Shiek Mahmud-Bey

Délka 109 min.

Rok 1996

Cinemax středa 5. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC