Film / seriál

Špína Edinburghu po dvaceti letech – T2 Trainspotting

Špína Edinburghu po dvaceti letech – T2 Trainspotting
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Na druhý díl Trainspottingu se čekalo dlouhé roky. Původní film vzbudil kvůli nepřikrášlenému zobrazování života v chudých čtvrtích Edinburghu včetně sexu, násilí a drogové závislosti kontroverze, ale časem se z něho stala klasika mezi akademiky i „obyčejnými“ diváky: Britský filmový institut Trainspotting označil za desátý nejpovedenější britský film všech dob a Skotové ho v roce 2004 zvolili nejlepším skotským snímkem vůbec.

O záměru natočit pokračování se režisér Danny Boyle zmínil už v lednu 2009. V cestě projektu stála zásadní věc: Boyle byl rozhádaný s Ewanem McGregorem, představitelem hlavní postavy Rentona. Trainspotting udělal hvězdy z režiséra i herce a druhý díl nepřipadal v úvahu ani bez jednoho z nich. McGregor se v roce 2000 urazil kvůli tomu, že Boyle místo něj do filmu Pláž obsadil Leonarda DiCapria. První náznaky usmíření přišly až po deseti letech. Když spolu oba tvůrci začali zase mluvit, dohodli se, že Trainspotting 2 do kin nastoupí dvacet let po originálu a věk postav i jejich představitelů bude časovému odstupu odpovídat.

I po dvou dekádách tak stále trvá rozkol, který kdysi rozdělil čtveřici hlavních (anti)hrdinů. Na konci prvního dílu totiž Renton ve snaze začít nový život utekl od svých kumpánů Spuda, Begbieho a Chcípáka a neobtěžoval se jim dát jejich podíly ze šestnácti tisíc liber, které spolu vydělali na prodeji heroinu. Renton strávil léta v amsterdamském exilu. Je mu šestačtyřicet a právě dostal infarkt. Bilancuje: manželství se mu rozpadlo, o práci přišel, sny o novém životě se rozplynuly. Když se vrátí do Edinburghu, zjistí, že jeho někdejší kamarádi na tom nejsou líp. Spud se pokouší o kontakt s manželkou a synem, o ukončení závislosti na heroinu a teď i o sebevraždu. Chcípák jede v kokainu, taktak drží nad vodou hospodu, přivydělává si vydíráním a má pletky s jistou bulharskou kráskou. A Begbie si odpykává pětadvacet let v kriminále. Z tohohle notorického rváče a alkoholika má Renton největší strach – a Begbie zrovna jako na potvoru z vězení uteče, s hlavou plnou myšlenek na pomstu za dávnou zradu. Od starého kriminálníka odpuštění čekat nelze, ale dojde Renton nějakého usmíření s Chcípákem, dokáže znovu postavit na nohy Spuda a podaří se mu si znovu uspořádat i vlastní život? Nebo zase někdo někoho v poslední chvíli podrazí?

Trainspotting 2 si z kultovní pozice originálu nic nedělá: je jiný, ale pořád vtipný, drzý, „špinavý“ a s postavami, které nelze nemít rád

Postavy Trainspottingu pocházejí z knihy Irvina Welshe. Ten se zfilmováním své prvotiny souhlasil pod podmínkou, že nepůjde o žádný káravý sociální realismus. Výsledný film zachycující tragikomické ilegální eskapády v podsvětí Edinburghu pak byl osvěžující právě díky absenci moralizování a realistickému zachycení prostředí. Nový Trainspotting se už podobnou žánrovou revolucí stát nejspíš nemohl – a ani se o to nesnažil. Dvacetiletý odstup se projevil i v tempu nového filmu, jež drží krok s herci a jejich postavami. „Dvojka má vlastní rytmus a energii, ale už to není energie dvacátníků,“ varoval diváky McGregor. Ale i právě proto, že se dvojka nepokouší stát remakem a držet zběsilé tempo originálu, je Trainspotting 2 svěží a milou podívanou. Film působí jako abiturientské setkání po letech, jen těmi abiturienty jsou zestárlí sígři a hajzlíci z učňáků. Herci se vrátili do svých slavných postav s gustem a Boyle opět střídá divoké honičky se šťavnatými dialogy.

Danny Boyle

Rodák z Manchesteru se specializuje na příběhy skupinek lidí svázaných vnějšími podmínkami: vedle obou Trainspottingů natočil třeba Pláž o komunitě batůžkářů, Sunshine o posádce vesmírné lodě nebo 28 dní poté o hrstce přeživších mezi zombie.

Zajímavosti

Představitel agresivního psychopatického alkoholika Begbieho Robert Carlyle se během natáčení radši nestýkal se svou rodinou, protože zůstával v roli i mimo kamery.

Dvacet let mezi Trainspottingy se podepsalo i na Edinburghu, kde se filmy odehrávají. „Natáčet zase tady je zvláštní,“ řekl režisér Boyle. „Edinburgh se drasticky změnil: jak obyvatelstvo zbohatlo, celé město se gentrifikuje,“ říká.

Koukněte i na

Acid House

Další filmová adaptace textů Irvina Welshe, autora předlohy Trainspottingu. Ve videoklipovém stylu se míhají postavičky z dělnických čtvrtí Edinburghu: outsideři, narkomani, týpci na podpoře a další bizarní existence.

T2 Trainspotting

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,6 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Danny Boyle

Scénář John Hodge

Obsazení Ewan McGregor, Kelly Macdonald, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Shirley Henderson, Ewen Bremner, Anžela Neďalkova

Délka 109 min.

Rok 2017

HBO2 pondělí 15. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC