Film / seriál

Soudce: Já na tátu…

Soudce

Soudní dramata mívají jasný půdorys: souboj mozků, nečekaná odhalení, velkolepá závěrečná řeč. Ve filmu nazvaném prostě Soudce jde ale o víc než jen o spravedlnost. Jde o rodinu.

Hank Palmer to v poslední době nemá úplně růžové. Ano, je špičkovým obhájcem v Chicagu, který si své profesní kvality uvědomuje natolik, že bývá ke kolegům nepříjemně arogantní. Ale také se rozvádí, bojuje o to, aby dostal do péče svou dceru, a navíc mu právě zemřela matka. Zejména poslední událost ho přivádí zpět do rodného městečka kdesi na americkém Středozápadě.
V zapadákově jménem Carlinville je členem místní honorace Hankův otec, soudce Joseph Palmer. Ani on se nemá nejlépe. Jako by ho smrt manželky netrápila dost, je zároveň podezřelý z toho, že po letech zase začal pít – a hlavně že je zodpovědný za úmrtí člověka, kterého kdysi poslal na dlouho za katr.

Konečně Downey nehraje Irona Mana

A jako by to nestačilo, Hank má ještě dva bratry… Ano, Soudce se nedrží při zemi a při stopáži kolem dvou a půl hodin toho řeší možná až příliš. Ale předkládá díky tomu pečlivě prokreslený obraz jedné rodiny, jejíž členové k sobě komplikovaně nacházejí cestu: pozdě, ale přece. Napínavý scénář pomáhají přivést k životu skvělí herci v čele s Robertem Downeym Jr., jenž si civilní rolí advokáta nacházejícího svou pozici v „obyčejném“ životě odpočal od své ikonické postavy Iron Mana. Nejlepší je ve společných scénách s Robertem Duvallem, více než osmdesátiletou legendou filmového herectví, jenž zde ztvárnil právě soudce. Něžnější polohy dodává Vera Farmiga coby Hankova dávná láska.
Pravda se ukáže, film dopadne, jak dopadnout musí. Soudce oproti jiným soudním dramatům nestaví na překvapeních, ale na vykreslení postav, jejich vzájemných vztahů a prostředí amerického maloměsta. Každý máme chyby; a právě že soudit se musíme nakonec každý sám.

Soudce

Film / seriál
Hodnocení FDB 82 %
Foto HBO

Režie David Dobkin

Obsazení Robert Downey, Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D'Onofrio, Jeremy Strong, Billy Bob Thornton, Dax Shepard

Délka 141 min.

Cinemax neděle 22. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC