Film / seriál

Sláva pro stres

Životopisné drama Judy
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Pamatujete si Dorotku z Čaroděje ze země Oz? Judy Garland se jmenovala. Hvězda, která rychle vyšla ještě za mlada, ale zbytek života se tak nějak plácala v depresích a smutcích, jak už to tak u mnohých dětských celebrit bývá. Tohle je film o jejích nejméně záviděníhodných momentech.

O těch zdrogovaných okamžicích, o těch, kdy jí docházely peníze a neměla kde s dětmi přespat, o těch, kdy musela vzít potupné zakázky, protože složenky nepočkají. Tyhle filmy jsou smutné, intenzivní a umí člověku pořádně změnit pohled na jeho oblíbenou celebritu. Tak nějak ji zlidštit, což není vždy příjemné.

Deník Bridget Garland

Kdo jiný by měl takovou osobu ztělesnit, když ne Renée Zellweger. Jak dobře víme z Deníku Bridget Jonesové, ženy na dně jí jdou. Za tohle představení si vysloužila Oscara a potlesk většiny amerických recenzentů. Její výkon je sice dobrý, ale dost nepříjemný na sledování. Což je ta pointa, chápu, ale připravte se na autentickou bídu bez příkras. Když je Judy ve stresu, budete ve stresu i vy. A fakt, že sedíte před obrazovkou, kterou můžete kdykoliv vypnout, vás z filmové reality nijak nevytrhne.

Chci jen to, co chtějí všichni ostatní

Divadelní

Film režíroval Rupert Goold, což je primárně divadelní režisér. Filmů za sebou má jen pár, ale všechny mají zvláštní dynamiku. Tak třeba jeho Pravdivý příběh z roku 2015 sice nese de facto všechny atributy filmu, ale je cítit po něčem jiném. To něco je samozřejmě divadlo, na jehož platformě se příběh veze. Je třeba říct, že toto zpracování snímku nijak neškodí, ba naopak. Divák se může více soustředit na dialogy, které jsou samy o sobě natolik nosné, že se obejdou bez kinematografických triků. Více důrazu dostává i scéna, která je jedním z mála divadelníkových nástrojů. Zkrátka, dostanete zážitek mimořádně odlišný od klasických filmových dramat, stěžovat si ale rozhodně nebudete.

A co když Judy neznám?

Nevadí. Nemusíte být fanoušek či znalec kterékoliv z postav filmu na to, abyste si jej užili. Já Čaroděje ze země Oz sice viděl, ale Judy je tak poutavě smutný příběh, že i kdybych o Dorotce z Kansasu v životě neslyšel, nijak by to zážitku neuškodilo.

Trendy trend

Zdá se, že se na nás životopisy slavných sypou ze všech stran. Sice se to týká hlavně zpěváků, ale vzít život zesnulé či existující celebrity a natočit podle něj celovečerák je teď prevalentní součástí arzenálu producentů. A protože v době sociálních médií pozlátko nikdo nikomu už neuvěří, některé z těchto filmů se předhánějí v tom, v jaké bídě svého svěřence dokáží ukázat. Občas se tak stanete svědky bizarních, přehnaně dekadentních scén, které prostě působí příliš odlidštěně a spíše než realitu ukazují karikaturu sebe sama. No a na Judy je hezké, že ta bída působí reálně. Velice reálně.

Rupert Goold

Renée Zellweger všichni znáte, pojďme tedy k režisérovi. Tenhle britský gentleman, vychovaný prkny anglických divadel, se věnuje hlavně režii klasických děl, kterých za sebou má dost přes padesát. Pokud nepočítáme jeho televizní počiny, klasické filmy natočil vlastně jen dva, pokaždé ale se solidním úspěchem.

Judy

Film / seriál
Hodnocení FDB 62,1 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Rupert Goold

Scénář Tom Edge

Obsazení Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Michael Gambon, Rufus Sewell, Bella Ramsey, Andy Nyman

Délka 118 min.

Rok 2019

HBO neděle 27. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC