Film / seriál

Sladké, vánoční televizní cukroví

Romantický film Vánoce na plný úvazek
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Vánoce se mají trávit s rodinou. Dobrý film k nim dnes už neodmyslitelně patří. Jenže jaký vybrat? Někdo má rád akčňárny, jiný potřebuje psychologické drama k zamyšlení a třetí strana se zase neobejde bez odpočinkové, romantické komedie. Takže je fajn, když se čas od času objeví film, který sedne tak nějak všem.

Vánoce na plný úvazek je film vyprávějící příběh slečny, která brzy přijde o práci, protože nákupní centrum, kde je zaměstnaná, se zavírá. Scénář sice pochází z roku 2019, nicméně díky viru je dnes vlastně aktuálnější než před rokem. Ale nebojte se, jde o vánoční film, nic zlého se nemůže stát. Naše hlavní hrdinka je žena činu, a tak se nákupní centrum rozhodne přivést zpět k životu poměrně odvážným způsobem. Tak. Teď jsme vás naladili, napnuli a víc neprozradíme.

Odpočinek u obrazovky

Zpátky však k tomu začátku – jsou filmy, které vyžadují maximální soustředění a chvilka nepozornosti vás může stát vše. Takový Nolan je tím známý, u snímku Počátek bylo pomalu třeba dělat si poznámky. Jiné filmy vás zase sice pobaví, ale natolik vystresují, že pak potřebujete odpočinek. Tvůrci Vánoc na plný úvazek na tohle zřejmě mysleli a dali si za cíl natočit projekt nenáročný, zábavný pro všechny cílové skupiny a k tomu takový, který vám odpustí, když vám třeba nějaká ta minuta uteče, protože vás vzdálená tetička poctila vánočním telefonátem.

Film, který sedne tak nějak všem a zaručeně naladí na vánoční atmosféru

Dobrý film

Nenechte se mýlit, předešlý odstavec není kritika. Nenáročný film pro všechny nevzniká jako výsledek kompromisu, spíše poctivého zkoumání toho, jak ušít pohodlný overal, který zahřeje všechny. Režisérka Jill Carter dobře chápe, co dělá a natočila film záměrně takový, který vás bude u obrazovky držet v napětí, ale nebudete si stresem kousat nehty, nestrávíte po jeho skončení hodinu vášnivou, až vyhrocenou diskusí s ostatními sledujícími, naopak, budete odpočatí, jako po dobře načasované a správně dlouhé odpolední procházce.

Tiya Sircar

Tenhle typ filmů vyžaduje určitý typ herců. Jasně čitelné charaktery, které jsou takové, jak vypadají na první pohled. To, co vidíte, je to, co dostanete, žádná levota, která by vás v polovině filmu překvapila a vy jste museli přehodnocovat, jestli tedy hlavního hrdinu vlastně máte rádi a jestli byste náhodou neměli fandit záporákovi. Až na Tiyu Sircar. Tahle herečka má o poznání více vrstev než její kolegové. Je to sice kompliment, nicméně paní Sircar z filmu místy vystupuje a nutí vás přemýšlet nad ní víc než nad ostatními, což vás bude vytrhávat z toho plánovaného vánočního uvolnění, které film navozuje. Ale co, i odpolední procházka potřebuje sem tam nějaké pořádné stoupání.

Vidět?

No samozřejmě. Pryč je dohadování se o tom, co sledovat. Tenhle film je jako mísa plná rozličných druhů cukroví, ze které si vyberou jak milovníci vanilkových rohlíčků, tak jejich zapřisáhlí odpůrci, kteří nedají ani ránu bez vosích hnízd. A o tom koneckonců Vánoce jsou. O chvílích, které jsou tak odpočinkové a nekonfliktní, jak to jen jde. Bouřlivých dramat si užijete dost přes rok.


Tiya Sircar

Tahle herečka je jasným příkladem toho, že když se chce… Neměla slavné rodiče, ani kontakty, začala rolemi typu „číšnice číslo 2“ či „paní v pozadí“, ale houževnatě se propracovávala k větším a důležitějším postavám. No a teď se objevuje po boku hvězd jako Zac Efron či Owen Wilson. To nejlepší má ale podle všeho ještě před sebou.

Vánoce na plný úvazek

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Jill Carter

Scénář Michael J. Murray

Obsazení Tiya Sircar, George Wendt, Joe Dinicol, Lara Jean Chorostecki…

Délka 84 min.

HBO čtvrtek 24. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC