Film / seriál

Severní vody

Severní vody – pětidílná dramatická minisérie
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Nový seriál z produkce BBC je tak mrazivý, že při jeho sledování budete potřebovat svetr a ve vypjatých scénách možná i čepici přes oči.

Pětidílná minisérie Severní vody, která vznikla podle stejnojmenné knižní předlohy Iana McGuirea, zachycuje soumrak velrybářského řemesla i temné stránky viktoriánské společnosti v příběhu tragické lovecké expedice.

My lidé jsme ubohá stvoření

Ocitáme se v roce 1859. Z armády propuštěný chirurg Patrick Sumner (Jack O’Connell) se nechá najmout jako lodní felčar na velrybářskou loď Volunteer. Těžce závislý na morfiu doufá, že se v průběhu výpravy zbaví přízraků vlastní minulosti, především vzpomínek na rabování obléhaného Dillí. Na stejnou loď míří i harpunář Henry Drax (Colin Farrell), notorik a zvrhlé sadistické monstrum, který je ztělesněním mravní lhostejnosti a barbarství. Se stejnou lehkostí ubíjí tuleně jako velryby, znásilňuje muže i ženy, likviduje kohokoliv, kdo mu stojí v cestě za uspokojením vlastních potřeb. Je vlastně protipólem Sumnera, který zoufale bojuje o zbytky své důstojnosti.

Svět je peklo a lidé v něm jsou trýzněnými dušemi a zároveň čerty.

Člověk člověku vlkem

Nikdo z posádky navíc netuší, že skutečným účelem výpravy není lov kytovců, ale pojistný podvod. Námořníci se tak stávají rukojmími smolařského kapitána Brownleeho a cynického majitele lodi Baxtera, kteří dobře vědí, že v době levného parafínu, je velrybářským výpravám odzvoněno. Fingované ztroskotání škuneru by však mohlo vynést jmění. Na posádce, kterou Baxter považuje za lidský odpad, nezáleží. Cesta lodi Volunteer tak brzy začne připomínat výpravu zatracenců do pekla, při níž nakonec půjde o jedinou věc – přežít. 

Žít znamená trpět

Drsný příběh o drsných mužích vyniká až šokující věcností. Ubíjení tuleňů na ledových krách působí téměř jako nezúčastněný dokumentární záznam. Krev je krev, špína je špína a smrt je smrt. Žádné jinotaje ani metafory, jde jen o všední práci lovce. Halucinogenní scéna, při níž Sumner na pokraji smrti pronásleduje ledního medvěda, aby v jeho vyvržených útrobách našel útočiště před chladem, je přes veškerou svou brutalitu podmanivě krásná. 

Podle ohlasů kritiky i diváků je jasné, že se BBC podařilo vyprodukovat brilantní seriál, který v sobě skloubil velkorysou výpravu a přitažlivě ponurou atmosférou, hutný příběh s prvky thrilleru i mimořádné herecké výkony. Mezi nimi jednoznačně vyniká Colin Farrell v roli psychopatického zabijáka Draxe. Mimochodem pro tuto roli se Farrell musel proměnit ve skutečného lidského goliáše. Neuvěřitelnost této proměny dokládá scéna lékařské prohlídky, při níž Sumner hledá v zákoutích Draxova těla stopy po venerické chorobě. Vzhledem k tomu, že většina natáčení se odbývala v Severním ledovém oceánu v okolí Špicberk, mohlo být nakonec Farrellovo zmužnění i nezanedbatelnou výhodou…

Colin Farrell 

Nyní pětačtyřicetiletý herec pochází z irského Dublinu. Po prvních krůčcích v dnes již zapomenutých televizních seriálech, si jej na jevišti londýnského divadla Donmar Warehouse všiml Kevin Spacey. Farrellova filmografie čítá desítky titulů včetně takových hitů jako Telefonní budka, Minority Report, V Bruggách, Sedm psychopatů a mnoho dalších.

Severní vody 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Andrew Haigh

Scénář Andrew Haigh

Obsazení Colin Farrell, Jack O'Connell, Eliza Butterworth, Stephen McMillan, Tom Courtenay, Stephen Graham

Délka 5 × 55–60 min.

HBO pátek 3. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC