Film / seriál

Semele tě to víc, než myslíš

Semele tě to víc, než myslíš
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na skylink Live TV Sledovat

Temný mysteriózní thriller odehrávající se v divokých devadesátých letech v Čechách, to je minisérie pocházející z produkce HBO Mamon.

Petr Vlček (ztvárněný hercem Matějem Hádkem), je novinář, který pro investigativní deník Kontext chystá reportáž o kauze, jež se odehrává okolo významného, státem řízeného energetického podniku Central Energy (vidíte tu paralelu ke skutečným událostem?).

Tam, kde končí veškerá sranda

Svět privatizace, korupce, nekalosti, mlžení a všudypřítomného nebezpečí se před Petrem postupně více a více otevírá, až hlavní hrdina neví, jestli náhodou není sám také jeho součástí. Zejména ve chvíli, kdy během vyšetřování narazí na kontroverzní informace týkající se jeho vlastního bratra, který je do případu osobně zapleten. Nebezpečná hra, otevírající také temné kapitoly minulosti, už však nejde zastavit. Rodinné drama se odehrává na úrovni tří příběhů tří generací jedné rodiny – bratrů, synů a otců. Každý z nich má jinou zkušenost a každý z nich výrazně odlišným způsobem chápe pojetí dobra a zla.

Inspirace severem

Mamon není zcela autorským dílem. Vychází totiž z norského konspiračního thrilleru, seriálu Mammon, který byl úspěšně uveden nejen v zemi svého vzniku, ale i v několika dalších. Úspěchy slavil například ve Velké Británii, kde se svezl na poptávce po skandinávských thrillerech. No a právě díky tomuto fenomenálnímu úspěchu rok po uvedení vznikly dva východoevropské remaky – český Mamon a polský Pakt. Mimo inspirace hlavní dějovou linkou můžeme v českém Mamonu vidět i otisk chladných severských barev, odcizené nálady, strohé lidské nezúčastněnosti a nekonečné množství prosklených prostor.

Když se sejde dobrý tým

O tom, jak to postavám na obrazovce funguje, se budete moci sami přesvědčit během maratonu všech dílů, který si pro své diváky nachystala stanice Cinemax. Vzájemnou pohodu během natáčení potvrzuje i sám představitel hlavní role Matěj Hádek: „Vladimír je skvělý režisér a s Martinem Štrbou (kameraman, pozn red.) tvoří společně tandem, který si na place všichni pochvalují. Jeden druhého skvěle doplňuje a fungují spolu v podstatě “na myšlenku”. Z nějaké přirozené herecké kompozice vychází jejich aranžmá a kamera. Dělá se s nimi fakt dobře. A jako bonus pro mě je tu fakt, že jsou to mí kamarádi, což je velká přidaná hodnota. Když to funguje profesně a člověk se na ně ještě navíc těší ráno do práce jako na kámoše… To by si přálo asi hodně lidí.“

Stopy jsou všude kolem, jenom je nevidíte

Dynamický thriller, který provokuje k řadě morálních otázek, jež jdou velmi snadno vztáhnout k dnešní době a k životu každého z nás, to je seriál Mamon. Ten mimo jiné vyhrál ocenění Český lev za nejlepší dramatický televizní seriál. Seriál připoutá k obrazovce snad každého. A co vy, necháte se také unést?

Matěj Hádek

Třiačtyřicetiletý rodák z Prahy, syn dokumentaristky Jany Hádkové, vystudoval Pražskou konzervatoř a poté putoval po mnoha divadelních scénách. Filmové a televizní plátno na sebe ale nenechalo dlouho čekat. Diváci si ho mohou pamatovat například z dvoudílného televizního dramatu Operace Silver A, válečného dramatu Tobruk, nebo z poslední doby ze seriálu Zkáza Dejvického divadla nebo filmu Úhoři mají nabito.

Mamon

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,9 % Hodnocení redakce
Foto HBO3

Režie Vladimír Michálek

Obsazení Matěj Hádek, Eva Leimbergerová, Gabriela Míčová, Tereza Hofová, Michal Dlouhý, Daniel Tůma, Ondřej Malý

Délka 60 min.

Rok 2015

HBO3 pondělí 8. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC