Film / seriál

Sedm psychopatů

Sedm psychopatů – kriminální komedie

Colin Farrell, Sam Rockwell, Christopher Walken, Woody Harrelsons, Tom Waits a Olga Kurylenko v gangsterce, kde jeden zmizelý shih-tzu rozpoutá nemilosrdnou válku všehoschopných psychopatů.

Irský dramatik a režisér Martin McDonagh, který debutoval originálním thrillerem V Bruggách, obrátil tentokrát svou pozornost k americkým gangsterkám. Zevrubně je prozkoumal, rozložil na prvočinitele a znovu složil tak, že postavil všechna pravidla žánru na hlavu. Výsledkem je chytrá, a přitom neskutečně zábavná jízda, kde sviští jedna kulka za druhou, hrdinové vedou potrhlé dialogy a krev, alkohol a nápady tečou proudem. Ale pozor, nejde o žádnou parodii, věc je daleko rafinovanější.

Protože možná, jednou, v tomhle překrásném světě zavládne mír, protože to by bylo… fajn!

Psychopati kam se podíváš 

Výchozí zápletka přitom není nijak složitá. Martin (Colin Farrell) se snaží vypotit filmový scénář. Jenže mu to nejde. Ani hektolitry alkoholu nepřinášejí žádnou inspiraci. Zatím ani neví, o čem by měl jeho film vlastně být. Jistý si je pouze jeho názvem – Sedm psychopatů. Snad proto, že si je neumí vymyslet ani napsat, přivede mu je do cesty sám život. A je to přehlídka pěkných originálů. Jako třeba Martinův psychopatický kámoš Billy (Sam Rock­well), který se spolu s Christopherem Walkenem živí krádežemi vzácných psů. Poté, co šlohnou roztomilého shih-tzu psychopatickému zabijákovi Charliemu (Woody Harrelson), svedou na sebe jeho pozornost, stejně jako jeho psychopatické milenky (Olga Kurylenko) a celé bandy psychopatických zabijáků. Nemluvě o psychopatickém buddhistickém zabijákovi, starém kvakerském psychopatovi, či psychopatovi něžně pečujícím o bílého králíčka a vraždícím jiné psychopaty. 

Všechno je jinak

Věci se zkrátka začínají komplikovat a Martin s údivem pozoruje, že námětů na film má najednou víc, než by si přál. Diváci si zase všimnou, že hranice mezi „skutečným“ životem hrdinů a scénářem se nápadně prolínají a navzájem ovlivňují. Vypadá to, že nade vším vládne ještě jeden, nejvyšší scenárista. Možná McDonagh, možná náhoda, možná… kdo ví. V tomhle snímku si totiž nemůžete být jisti ničím, kromě jedné věci – totiž že každá situace či zápletka dopadne jinak, než byste očekávali. Tahle hra s diváky je nejen zábavná, ale taky pěkně napínavá. 

Bůhví, co je tenhle film zač. Scenáristovo sebenaplňující se proroctví? Tarantino vzhůru nohama? Meskalinový trip? Nejspíš všechno dohromady. Nutno říct, že to funguje náramně. 

Woody Harrelson

Zabijáka nehraje rozhodně poprvé, a toho nejvýraznějšího a nejděsivějšího vytvořil v legendárním snímku Olivera Stonea Takoví normální zabijáci (1994). Ve filmu Neslušný návrh, se musel rozhodnout, zda „půjčí“ Robertu Redfordovi svou manželku na jednu noc za milion dolarů. První nominaci na Oscara si vysloužil za ztvárnění porno magnáta Larryho Flynta ve filmu Miloše Formana Lid versus Larry Flynt (1996), další dvě ho čekaly za válečné romantické drama Posel (2009) a také za roli liknavého policejního šéfa ve Třech billboardech kousek za Ebbingem (2017).

Sedm psychopatů

Film / seriál
Hodnocení FDB 65,7 % Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Martin McDonagh

Scénář Martin McDonagh

Obsazení Colin Farrell, Christopher Walken, Sam Rockwell, Woody Harrelson, Tom Waits, Abbie Cornish, Olga Kurylenko...

V ČESKÉM ZNĚNÍ Filip Švarc, Pavel Vondra, Zdeněk Mahdal, Jiří Plachý, Jiří Čapka ...

Délka 106 min.

Rok 2012

neděle 3. 4.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC