Film / seriál

Rio 2: Vzhůru do amazonské džungle

Rio 2
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Animovaná komedie o jednom skoro vyhynulém druhu modrých papoušků se v roce 2011 líbila natolik, že nemohlo zůstat u jednoho dílu. Vítejte opět v Brazílii! Tentokrát se ovšem z Ria přesuneme blíže k Amazonce.

Carlos Saldanha, který se podílel na globálních trhácích Doba ledová 1, 2 a 3, chtěl již dávno vyznat lásku svému rodnému městu Riu. Přišel tedy s příběhem o podivínském, ochočeném papouškovi, který se v tomto rušném velkoměstě vydá za životním dobrodružstvím. Animák Rio se stal celosvětovým hitem s tržbami ve výši 486 milionů dolarů, o jeho popularitě na DVD a Blu-ray discích nemluvě, k tomu dostal i oscarovou nominaci za píseň Real in Rio. Logicky tak přišlo pokračování, ostatně Saldanha ho prozíravě naťukl už ve finále prvního dílu. Hlavní hrdinové, papoušci Blu a Perla, povili tři mláďata a  Saldanha povil myšlenku na nový příběh: Co když Blu, Perla a jejich ratolesti nejsou posledními modrými papoušky na světě? Jak to ovlivní vztahy v jejich rodině? 
 

Co se změnilo

Aby se film úplně neopakoval, nový příběh všechny zavede do mamutí amazonské divočiny, kde na ně čeká skutečná džungle. Blu se tu snaží zapadnout, jak jen pták s jeho minulostí ochočeného domácího mazlíčka může, zároveň musí čelit nejobávanějšímu protivníkovi – svému tchánovi. K tomu se do jeho života vrací i zlý a proradný kakadu Nigel, mezi jehož převládající vášně patří Shakespeare, náslovný rým, pozornost publika a pomsta. 
 
Prostředí Amazonie se odrazilo nejen na vizuální stránce filmu, ale i na jeho hudebním doprovodu, který je smíchán z brazilských rytmů a současné populární hudby. „Chtěli jsme prozkoumat různé hudební ‚chuti‘, zvuky a nové vzrušující rytmy,“ říká režisér. „Hledali jsme v Amazonii zvuky, které by byly velmi exotické a neobvyklé, které by prostě zněly jinak, než jak jsme doposud slyšeli v prvním filmu,“ doplňuje ho skladatel John Powell.
 
Na snímku se opět podílel i scenárista Don Rhymer, který začal rozvádět Saldanhův námět. Šlo bohužel o jeho poslední práci, v listopadu 2012 podlehl rakovině. „Jeho smrt v nás zanechala velké prázdné místo. Don byl výjimečný člověk, který sehrál velkou roli během vývoje projektu,“ vzdal mu hold Saldanha.

Rio 2

Film / seriál
Hodnocení FDB 72.9 %
Foto HBO

Režie Carlos Saldanha

Délka 101 min.

HBO středa 18. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC