Film / seriál

Řekni ano zločinu

Do Dánska – britská komedie

Hořkosladká britská komedie Do Dánska o ztracenci, který se rozhodne zkrátit si cestu ke štěstí zločinem.

Čtyřiatřicetiletý Herb žije ve velšském zapadákově a je to ukázkový lůzr – rozvedený, bez peněz, prakticky nezaměstnatelný. Přežívá ve sklepním bytě, tu a tam něco šlohne, občas někomu opraví topinkovač nebo nějaký jiný starý krám. Jeho syn ho ignoruje, matka se za něj stydí. Poté co přijde při pouličním přepadení i o poslední boty, pochopí, že se musí něco změnit.

Když zhlédne reportáž o dánských věznicích, které nabízejí fit stravu, dokonalou lékařskou péči, luxusní cely bez mříží s full-hd televizory, dostane šílený nápad. Vydá se do Dánska přepadnout tamní banku, a stát se tak šťastným klientem snového vězeňského systému. Už samotná cesta s ujetým kamioňákem do přístavu a v lodním kontejneru přes moře naznačuje, že ne vše půjde tak hladce, jak si usmyslel. Nemluvě o tom, že přepadnout banku není jen tak, zvlášť když nejste povahou zločinec, do cesty se vám připlete obří toulavý pes a seznámíte se s nesmírně sympatickou barmankou. Herb bude muset zvážit, zda dokončí svůj původní plán, nebo zkusí hledat své štěstí v životě jinou cestou.

Vězení je někdy pětihvězdičkový zážitek

Trochu jako Michael Douglas

Snímek britského režiséra a příležitostného herce Adriana Shergolda patří do kategorie osvědčených příběhů o nenápadných mužích, které nenadálé okolnosti přimějí postavit se osudu. Na rozdíl od svých předchůdců jako je Volný pád s Michaelem Douglasem či Psí odpoledne s Alem Pacinem, film Do Dánska umně balancuje mezi ironickou komedií a sociálním dramatem. Sympatickému Herbovi prostě jeho vzpouru proti systému tak nějak odpustíte.

Nenápadná hvězda

V hlavní roli uvidíte známou tvář Rafeho Spalla – herce, který účinkoval v řadě filmových blockbusterů. V Prometheovi si zahrál biologa Millburna, v kultovní zombie komedii Soumrak mrtvých zdatně doplňoval Simona Pegga a má za sebou vedlejší role i v kinohitech Muži v černém či Jurský park: Zánik říše. Zařazení do komornějšího projektu zvládnul na jedničku a jako Herbovi mu uvěříte, že do dánského vězení opravdu míří.

Adrian Shergold

Filmy Adriana Shergolda patří obecně mezi mimořádně kvalitní kousky. Jako a se však brání spolupráci na projektech s obřími filmovými studii, a tak jeho tvorbu musíte většinou hledat v čistě televizních projektech. Shergold tvrdí, že by mu práce pro Hollywood nepřinášela radost, protože by kvůli producentským zásahům přišel o tvůrčí svobodu. 

Zajímavost

I přesto, že jde o rozpočtově skromnější snímek, režisér trval na obsazení známých herců. V nenápadné britské komedii tak uvidíte tváře z Pirátů z Karibiku (Steve Speirs), Královské aféry (Thomas Gabrielsson) či Hry o trůny (Joel Fry).

Do Dánska 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Adrian Shergold

Scénář Jeff Murphy

Obsazení Rafe Spall, Joel Fry, Thomas W. Gabrielsson, Steve Speirs, Tim Woodward…

Délka 91 min.

Cinemax pátek 21. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC