Film / seriál

Psí láska, síla skal

Psí láska, síla skal
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Když už si mysleli, že mají válku za sebou, čekala je ještě jedna bitva: jak překonat předpisy a moci být spolu i v civilu.

Film o přátelství vojačky Megan Leavey a jejího armádního psa Rexe vznikl podle skutečných událostí. Tenhle Rex není komisař jako ve stejnojmenném televizním seriálu, nýbrž seržant. Doopravdy: psi mají v americké armádě hodnost. Rex je německý ovčák, kterého coby parťáka nafasuje mariňačka Megan. Spolu vyrazí do války v Iráku odhalovat podomácku vyrobené výbušniny.

Zatímco ve filmu je Rex pochopitelně nejagresivnější pes ze smečky a Megan ke svému psovodství přijde jako slepá k houslím, realita byla poněkud „obyčejnější“. Snímek nazvaný prostě jménem hlavní hrdinky Megan Leavey se od skutečného příběhu občas uchýlí ke scenáristicky osvědčeným postupům, ale jádra se drží. Megan s Rexem spolu absolvovali více než stovku misí během tří let.

Pozitivně laděný film o osudovém poutu mezi mariňačkou a jejím armádním psem podrbe mezi ušima každého diváka

Oproti svému pozdějšímu disciplinovanému mariňáckému já není mladá Megan žádný vzor ctností. Dcera rozvedených rodičů se potácí v kruhu. Rodina ji nepodporuje, z neperspektivní práce ji vyhodí proto, že ráno přišla s kocovinou, a ještě ke všemu jí po drogovém dýchánku umře nejlepší kamarád. Když náhodou zahlédne náborový plakát do armády, něco se v ní hne. Je to z trucu? Z bezvýchodnosti? Sama neví.

Dril u námořní pěchoty neboli mariňáků jí pomůže srovnat si věci v hlavě, ale je to až další průšvih, co Megan definitivně postrčí tam, kde najde své pravé místo. Když v rámci disciplinárního řízení čistí psí kotce, okamžitě ji práce psovodů zaujme. Nenechá se odradit tvrdými nároky na kvalifikaci a s vynikajícími výsledky absolvuje trénink. Po něm dostane na vodítku Rexe, psa, který jí v rámci příprav doslova natrhl zadek. A je z toho láska na celý život.

Film Megan Leavey jednoduchý, ale silný příběh nijak nekomplikuje. Režisérka Gabriela Cowperthwaite ho vypráví chronologicky, přímočaře a s minimem vedlejších postav, které hraničí se šablonou: protivná matka, chápavý otec, drsný velitel se zlatým srdcem, pár zaměnitelných kolegů vojáků a pak ten jeden, k němuž by do sebe uzavřená hrdinka mohla mít blíž. Kate Mara je v titulní roli příjemně civilní. K realistickému vykreslení armádního prostředí režisérce pomáhají zkušenosti: dokumentární seriál Shootout! natáčela mimo jiné přímo na mariňácké základně ve městě Twentynine Palms (mimochodem, právě v letech 2005 a 2006, kdy Megan sloužila v Iráku).

Nasazení ve Fallúdži a v Ramádí s ubíjejícím vedrem, nesnesitelnou nudou i všudypřítomným napětím Megan s Rexem spojí doslova na život a na smrt: spolu zachrání spoustu životů, přežijí explozi nastražené výbušniny a dostanou vyznamenání. Ale happy end se zatím nekoná. Zatímco dívka z armády vystoupí, pes pokračuje do Afghánistánu. Ať se Megan snaží sebevíc, nedostane možnost si Rexe osvojit.

„Ti psi nejsou na hraní. Nejsou to už dokonce ani psi. Jsou to válečníci,“ vysvětluje vojačce se zlomeným srdcem její někdejší velitel Gunny. Film se stále realisticky drží při zemi a místo toho, aby z armády dělal nepřející zelené mozky, připomíná tragické případy, které „psi v uniformě“ po propuštění do „civilu“ způsobili. Ale Megan se nevzdává…

Od válek v Iráku a Afghánistánu už uběhlo dost času na to, aby se o nich natáčely i nedrastické, pozitivní osobní příběhy jako Megan Leavey, které zkušenost z konkrétního konfliktu povyšují na obecnou úroveň.

Kate Mara

Rodačka z New Yorku je pravnučkou zakladatelů týmů amerického fotbalu New York Giants a Pittsburgh Steelers, spolu se sestrou Rooney se ale dala na herectví. Debutovala ve filmu Náhodné setkání, výrazné role měla v oscarovém dramatu Zkrocená hora, thrilleru Odstřelovač, sci-fi Marťan či komiksové adaptaci Fantastická čtyřka. Je vdaná za herce Jamieho Bella.

Zajímavosti

Skutečná Megan Leavey se ve filmu objeví jako jedna z nekompromisních instruktorek při hrdinčině armádním výcviku.

Režisérka filmu debutovala dokumentem Černý zabiják o kosatce, která v zajetí v akvaparku smrtelně zranila tři lidi.

Koukněte i na

Smrt čeká všude

Seržant James se ujímá vedení jednotky amerických pyrotechniků během války v Iráku a zjišťuje, že kvůli náročné práci už nedokáže žít normální život.

Můj pes Skip

Devítiletý Willie je stydlivý outsider z jižanského maloměsta. Když jeho jediný kamarád narukuje do druhé světové války, pomůže Williemu čelit nástrahám dospívání nový parťák – Jack Russell teriér Skip.

Megan Leavey

Film / seriál
Hodnocení FDB 70,6 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Gabriela Cowperthwaite

Scénář Pamela Gray, Annie Mumolo

Obsazení Kate Mara, Tom Felton, Bradley Whitford, Ramón Rodríguez, Edie Falco, Will Patton, Geraldine James

Délka 114 min.

Rok 2017

HBO2 úterý 1. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC