Film / seriál

Pravdivý příběh dvojčat z podsvětí

Tom Hardy v dvojroli Reggieho a Rona
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

„Střed světa může být kdekoli, kde si ho uděláš,“ říká Reggie Kray. I ta nudná špinavá díra, která si říká East End, se jednou může zalesknout. A víc než to. Může se stát rájem, kde je všechno možné. Gangsterské duo bratří Krayových na tom usilovně pracuje.

Reggieho dvojče Ron má vážné psychické problémy, ale Reggie mírným vydíráním na správných místech dosáhne jeho propuštění z léčebny. Ostatně je pravda, že i když je Ron hodně svérázný, funguje ve společnosti bez větších problémů. A tak bratři můžou rozjet společné podnikání. Než bys řekl švec, jsou připraveni expandovat i za hranice své domovské čtvrti východního Londýna.

Mezitím se Reggie stihne zamilovat. Frances je mladá a krásná, ale není úplně naivní. Naopak velmi dobře chápe, že to, co její přítel diplomaticky nazývá podnikáním, je ve skutečnosti všechno za hranicí zákona. A nelíbí se jí to. Reggie i má dobrou vůli omezit své aktivity na to, co je ještě legální, ale jeho výbojné dvojče ho vytrvale táhne jiným směrem.

Žijí si ovšem královsky. Londýn jim leží u nohou. Do svých obchodů i rozpustilých radovánek už zatáhli i několik vysoce postavených členů největších britských politických stran. Smrdí to skandálem, a přesto jim to všechno pořád prochází. Frances tuší, že to nemůže dobře skončit, ale když ji Reggie požádá o ruku, nedokáže ho odmítnout.

Ron začíná být nezvladatelný a gang bratří Krayových se dopouští drzostí tak velkých, že je ani vytrvale podplácená policie nemůže dost dobře přehlížet. A Reggieho manželství si taky projde tragickou zkouškou… Je možné se z toho všeho ještě se ctí dostat? A stojí to vůbec za námahu, když to jediné, co vám v životě dávalo smysl, vám protéká mezi prsty?

Zkušený hollywoodský režisér Brian Helgeland sáhl tentokrát po skutečném příběhu nechvalně známých londýnských bratrů Krayových. A nebyl to špatný tah – nejlepší gangsterky zjevně píše život sám. Taky v obsazení měl šťastnou ruku – Tom Hardy v dvojroli Reggie/Ron skýtá naprosto úchvatnou podívanou. Ačkoli by se daly najít další kvalitní herecké výkony, vedle Hardyho prostě zůstávají hluboko ve stínu. Zato Emily Browning v úloze Ronovy lásky nijak extra neoslní, ale aspoň je překrásná – křehká, osudová a překrásná.

Jinak pokud máte rádi 60. léta minulého století, nemáte vůbec nad čím přemýšlet, tady si přijdete na své. Vozy Krayových, Francesiny outfity, ale hlavně skvělá hudba vytvářejí vynikající atmosféru.

Pokud vás retro ani gangsterky obecně až tak moc neberou, nejspíš vám film bude připadat trochu pomalý. Je pravda, že tempo je docela pozvolné a chvílemi není úplně jasné, kam má děj vůbec namířeno. Na druhé straně scény, jako je třeba dokonale sehraný výprask v baru hned v úvodní půlhodince, z filmu prostě dělají kultovní záležitost – a to si nechcete nechat ujít.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Legendy zločinu

Film / seriál
Hodnocení FDB 73 %
Foto HBO

Režie Brian Helgeland

Scénář Brian Helgeland podle knižní předlohy Johna Pearsona

Obsazení Colin Morgan, Tom Hardy, Christopher Eccleston, Joshua Hill, Emily Browning, Paul Anderson, Tara Fitzgerald

Délka 133 min.

HBO pondělí 22. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC