Film / seriál

Zaváté stopy

Pouze zvěř – kriminální thriller

Nevšední francouzský thriller odhaluje tajemné předivo osudů, jež tragicky zasáhne do života obyvatel vzdálené horské oblasti.

Režisér Dominik Moll je fanouškům znám především díky komediálnímu thrilleru Harry to s vámi myslí dobře, který mu po zásluze vynesl Césara. Upoutal také mysteriózním historickým dramatem Mnich s Vincentem Casselem v hlavní roli. Jeho nejnovější snímek Pouze zvěř vychází z bestselleru Colina Niela a nevšedním způsobem zpracovává téma lidské samoty.

Děj záhadného příběhu je situován na jih Francie na náhorní plošinu Causse Méjean. Ta patří dodnes k nejřidčeji obydleným oblastem Evropy – na jeden kilometr čtvereční zde připadá jeden obyvatel. Skalnatá pustina a lesy skrývají odloučené farmy, k jejichž obyvatelům je odevšad daleko. A právě na cestě k jedné z osad je po prudké sněhové bouři nalezeno opuštěné auto Evelyne Ducatové, manželky bohatého obchodníka. Policie rozjíždí pátrání, ale po ženě jako by se slehla zem. Uzavření horalé nejsou s to poskytnout policii jakoukoliv užitečnou informaci. 

Film, který se na první pohled jeví jako klasický kriminální thriller, klame tělem. Ačkoliv na jeho počátku stojí záhada, vlastní pátrání policie tvoří jen okrajový motiv. Režisér Moll totiž ve svém rafinovaně vystavěném příběhu nechá policii záhy uvíznout na mrtvém bodě. Skutečnými vyšetřovateli se stávají diváci, kteří mají možnost, prostřednictvím portrétů jednotlivých obyvatel Causse Méjeanu, postupně odkrýt jejich tajemství, motivy jednání a zpětně zrekonstruovat, co vedlo k tragédii a vraždě zmizelé Evelyne. Osudy jednotlivých aktérů příběhu jsou podivuhodně propojeny, aniž se mnohdy znají. To, co je spojuje, je osamělost a zoufalství. Snaží se najít lásku, ale nacházejí ji jen v její karikované či deviantní podobě. 

Ať už jde o Alice, která se nešťastně zamiluje do vyšinutého farmáře Josepha, či jejího manžela Michela, který propadne zničujícímu vztahu s virtuální dívkou Amandine. Prostřednictvím této smyšlené persony se přeneseme do afrického Džibuti mezi tamní kyberzločince, od nichž vede cesta zpět ke zmizelé Evelyne, jejímu manželovi i její mladičké milence Marion. Kruh se uzavírá. Pro policii i obyvatele odlehlých osad zůstane celý případ navždy tajemstvím, nesouvislým řetězem náhod a nespojitých dějů. Divákům zůstane syrová pravda, z níž mrazí, a pohled takřka z boží perspektivy, který není snadné unést.

Pouze zvěř

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Dominik Moll

Scénář Dominik Moll, Gilles Marchand

Obsazení Denis Menochet, Laure Calamy, Damien Bonnard, Nadia Tereszkiewicz, Bastien Bouillon, Guy Roger „Bibisse“ N'Drin, Valeria Bruni Tedeschi

Délka 117 min.

Rok 2019

Cinemax neděle 5. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC