Film / seriál

Poslední tvrďák

Plakát filmu Americký sniper
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Clint Eastwood je pro většinu diváků stále především herec, přitom jako režisér natočil už tři tucty filmů. Mezi ty nejdiskutovanější patří válečné drama Americký sniper.

Platil za legendu, a to na obou stranách fronty – povstalci na jeho hlavu vypsali tučnou odměnu. Odstřelovač elitní jednotky SEAL amerického námořnictva Chris Kyle v Iráku zabil přes dvě stě padesát nepřátel a vrátil se domů jako hrdina. Na svůj dřívější život však dlouho nedokázal navázat, pronásledovaly ho noční můry a výčitky. Terapeut mu proto doporučil pomáhat spolubojovníkům, kteří trpí posttraumatickou stresovou poruchou, což však skončilo tragédií.

Drama podle vzpomínek skutečného Kylea vyvolalo před dvěma lety docela vzrušenou diskuzi o tom, zda-li syrový film válku kritizuje, nebo spíš oslavuje, a co že to Američani v tom Iráku vlastně pohledávali. Zajímavé je, že jde teprve o druhý výraznější příspěvek Eastwooda-režiséra do válečného žánru po dvojfilmu Vlajky našich otců a Dopisy z Iwo Jimy z roku 2006, které vypráví příběh krvavé bitvy o malý tichomořský ostrov z pohledu amerických mariňáků i japonské císařské armády.

Nikdy nevyměkne

Coby herec se Clint Eastwood stal prototypem málomluvného hrdiny Divokého západu a ztělesněním tradičního chlapáctví. K filmu se přitom dostal spíše náhodou, když si ho v roce 1955 vybrali kvůli výšce metr devadesát tři jako kompars. Na prvním castingu mu ovšem bylo řečeno, že hraje moc prkenně a neumí správně artikulovat. Eastwoodovo typické syčení drsných hlášek přes zuby se však později stalo legendárním. Image tvrďáka nemá Eastwood pro nic zanic. Narodil se v San Franciscu v roce 1930 do dělnické rodiny a jako mladík vystřídal snad všechna nekvalifikovaná povolání. Na chvíli zakotvil v armádě, ovšem nenastoupil do bojové jednotky, ale dělal plavčíka a instruktora plavání. Vyhnul se tak nasazení v korejské válce, přesto málem přišel o život při havárii vojenského letadla, kterým se vracel z dovolené u rodičů. Po tvrdém přistání na vlnách oceánu museli s pilotem uplavat pět kilometrů k pevnině.

Na počátku sedmdesátých let se, už jako mezinárodní herecká hvězda a majitel vlastní produkční společnosti, každopádně pustil do svojí první režie. O více než čtyřicet let později čítá jeho režisérské portfolio úctyhodných pětatřicet filmů, přičemž k sedmi snímkům si dokonce sám složil hudbu. V květnu bude Eastwoodovi šestaosmdesát, do důchodu se ale stále nechystá.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Americký sniper

Film / seriál
Hodnocení FDB 78 %
Foto HBO

Režie Clint Eastwood

Scénář Jason Dean Hall (předloha Chris Kyle, Scott McEwen, James Defelice)

Obsazení Bradley Cooper, Kyle Gallner, Cole Konis, Ben Reed, Elise Robertson, Luke Sunshine, Troy Vincent

Délka 134 min.

HBO neděle 27. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC