Film / seriál

Pasažéři

Pasažéři
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Co dělat, když máte sami pro sebe luxusní vesmírnou loď, ale jste na ní vzhůru úplně sami? Vzbudíte si společnost? A  jak jí to pak vysvětlíte?

Jim má prostě smůlu. Těšil se na nový život: zaplatil si lístek na palubě intergalaktické lodi Avalon, která veze na planetu Homestead II pět tisíc kolonistů. Jenže na Avalonu došlo při průletu pásem asteroidů k poruše a rozhozené systémy vzbudily Jima z hibernace o devadesát let dříve. Uložit se zpátky do dlouhotrvajícího spánku už nemůže. Co dál?

Scénář sci-fi romance Pasažéři ležel dlouhé roky „u ledu“ – podobně jako jeho hrdinové. Měnil se rozpočet (od relativně skromných 35 milionů dolarů po 110) i obsazení (uvažovalo se i o Keanu Reevesovi a Emily Blunt), ale minimalistické jádro příběhu zůstávalo stejné – a stejně jednoduché. První část: v perfektně vybavené raketě, vlastně malém městě, máte veškeré dostupné pohodlí. Za jak dlouho vás omrzí, když si ho můžete užívat jen sami? Druhá část: překonáte morální dilema, vzbudíte do osamělé existence ještě někoho, a vlastně ho tak připravíte o jeho vysněný život? A koho si vyberete?

sky20-pasazeri-1.jpg

Třetí část se nesluší prozrazovat, nicméně už z vizuálů filmu je evidentní, že Jim (sympatický Chris Pratt) samotu nevydrží a za společnici si vybere krásnou spisovatelku Auroru (Jennifer Lawrence). A vizuály jsou také to, co zaujme na Pasažérech nejdřív. Loď Avalon je impozantním futuristickým komplexem s ulicemi a náměstími, funkčně vystavěnými kajutami, minimalisticky koncipovanými společnými prostory i designovými vychytávkami, jako je starosvětsky navržený bar s roztomilým robotickým barmanem nebo bazén s výhledem do mezihvězdného prostoru.

Jim si všechny možnosti areálu od luxusních restaurací přes tělocvičny až po výlety ven z lodi užívá něco přes rok, než ho samota definitivně přemůže. Zábavná i k přemýšlení nutící studie mechanismů lidské osamělosti v první části filmu má přesah v podobě vtipného i děsivého motivu totalitního prostředí, kde se myslí na veškeré lidské pohodlí – ale už ne na nějakou svobodnou vůli.

S příchodem Aurory se pak rozehrává půvabné komorní drama o dvou cizincích, kteří jsou vrženi do vzájemného vztahu. Sledovat klíčící sympatie je tu stejně zábavné jako v nejlepších romantických komediích. A vzhledem k tomu, že Pasažéři mají opravdu velmi limitovaný počet postav a prostředí, je třeba scenáristovi Jonu Spaihtsovi složit poklonu, že tato omezení využil kreativně.

sky20-pasazeri-2.jpg

Dalším tvůrčím hrdinou filmu je elitní kameraman Rodrigo Prieto (spolupracovník Martina Scorseseho a Alejandra Gonzáleze Iñárritua), který dokáže digitálním interiérům vtisknout životnost a uvěřitelnost. Původem norský režisér Morten Tyldum pak dokazuje, že umí charakterovou „chemii“ rozproudit nezávisle na prostředí – jako to předvedl už v civilním Kámošovi (2003) ze současného Norska nebo v oscarovém retru Kód Enigmy (2014) z Anglie 50. let. Vynikající herecké výkony Jennifer Lawrence a Chrise Pratta má pak divák v tak vybraném tvůrčím týmu brát pomalu jako samozřejmost, což by bylo hrubé nedocenění: hlavně Lawrence potvrzuje status jedné z nejlepších hereček své generace. Ve třetí části Pasažérů dojde k něčemu, co dalece přesáhne životy obou hlavních hrdinů. Na rozuzlení jednoduché, ale chytře vystavěné existenciální zápletky si divák musí počkat – skoro devadesát let.

I stovky světelných let daleko od Země vykřesává mezilidská „chemie“ strhující dramata. Komorní scénář se skvěle doplňuje s luxusními vizuály

Sami a daleko

Solaris

Ruský klasik pomalých filozofujících filmů Andrej Tarkovskij občas zavítal i do hájemství sci-fi. V adaptaci předlohy Stanislava Lema vysílá ovdovělého psychologa Krise na vesmírnou stanici obíhající planetu, která dokáže zhmotňovat lidské vzpomínky. Kris se tak setká se svou dávno mrtvou ženou.

Sunshine

Slunce umírá. Jediný způsob, jak zachránit život na Zemi, je „restartovat“ hvězdu jadernou náloží o velikosti Manhattanu. Posádka vesmírné lodi Icarus 2 musí daleko od domova řešit technické problémy, ztrátu spojení se Zemí, a hlavně nečekané setkání s předchozí expedicí, která kdysi zmizela beze stopy.

VALL-I

Titulním hrdinou animovaného filmu od studia Pixar je uklízecí robot, který vytrvale čistí Zemi i stovky let poté, co ji lidstvo opustilo. Zakouká se do sofistikované robotky Eve, s níž pak musí společně přelstít zlovolného autopilota vesmírné lodi, a přimět tak její pasažéry, aby znovu kolonizovali Zemi.

Interstellar

V epické sci-fi Christophera Nolana překonává časoprostorové bariéry nejsilnější síla v celém vesmíru – láska. Lidstvu hrozí vymření a přežít může jen na jiné planetě. K ní vyráží pilot NASA Cooper, který se kvůli tomu musí rozloučit s milovanou dcerou. Setká se s ní na nejnečekanějším z míst.

Pasažéři

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,9 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Morten Tyldum

Scénář Jon Spaihts

Obsazení Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Aurora Perrineau, Kimberly Battista, Julee Cerda

Délka 116 min.

Rok 2016

HBO středa 27. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC