Film / seriál

Paříž, šantán a romantika

Paříž, šantán a romantika
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Říká se, že láska i hory přenáší. Ano, je krásná, omamná, intenzivní, ale všechno zachránit nedokáže…

Píše se rok 1900 a pařížský Montmartre je domovem pro umělce všeho ražení. Pro někoho to byla hříšná, zapovězená čtvrť, pro jiné vysněný, svobodný ráj. Mladý spisovatel zde píše svou první knihu a doufá, že konečně nalezne, co hledá. Když se sem před rokem přistěhoval, našel vše, po čem vždy toužil, našel JI! Byla krásná a nespoutaná. Byla diamantem mezi kurtizánami v Moulin Rouge. A proč? O tom je tento příběh ‒ o nezměrné lásce i bolestné tragédii.

Tohle je příběh o lásce

Moulin Rouge není filmem o Montmartru a Paříži, je to fantazie o Montmartru a Paříži. Všechno je zde velkolepé. Emoce, taneční a hudební čísla, kulisy i život sám. Asi tak nějak vypadalo a vypadá proslulé město lásky ve snech jejích budoucích návštěvníků. Všechno je nové, intenzivní, vzrušující a ani v nejmenším by vás nenapadlo, že se zde může odehrát nějaká tragédie. Celý film tak spíš připomíná horečnaté sny, které si pohrávají s vaší fantazií. A právě tato intenzivnost je naprosto odzbrojující.

Co na tom, že se v Paříži nenatáčelo. Co na tom, že je film plný speciálních efektů. Co na tom, že se místy ocitáte spíš na divadelním představení. Všechno je jedno. Chcete jen sledovat vášnivý příběh o lásce, kterou nedokáží zhatit ani ty nejlstivější intriky. Až jedině smrt dokáže fascinující kola pozlátka, lesku a nikdy nekončící zábavy zastavit. K výsledné emoci ještě vrchovatou měrou přispívá neuvěřitelný střih a kamera. Jednotlivé scény i úhly pohledů se mění tak divoce, div se vám z toho netočí hlava. A ta by se vlastně v Moulin Rouge točit měla. Hlavně ze Satine (Nicole Kidman), která šantánu dominuje a do níž se Christian (Ewan McGregor) naprosto bezhlavě zamiluje.

Opera jako film, film jako opera

Film režíroval Baz Luhrmann, Australan, jenž má právě s operou bohaté zkušenosti. Moulin Rouge by v podstatě mělo být jakési operní melodrama z konce 19. století, které má však punc hollywoodského velkolepého muzikálu z padesátých let. Zároveň obratně pracuje se zkratkou a obrazností hudebních klipů. Myslíte, že je nemožné tohle vše skloubit do jednoho smysluplného snímku? Ač to vypadá neuvěřitelně, tak to možné je. Někdy mohou filmy podobného ražení působit na diváky nervózně, ale u Luhrmanna tomu tak není. Všechna ta vášeň, přímost postav, všechny ty velkolepé scény dávají dohromady něco tak neuvěřitelného, že se na to prostě musíte dívat.

A tak herci nepředstavují v pravém slova smyslu své postavy, ale spíše jejich nitro a emoce. Byť je Kidman okouzlující, spíš než ji si na jejím místě představí ženy samy sebe, stejně žádoucí, stejně opojené láskou a toužící být bezvýhradně milovány. McGregor rovněž hraje spíš jen v gestech a veškeré emoce mu doslova prýští z očí. Jinak je to prostě jen nesmělý zamilovaný mladík jako kterýkoli jiný.

Moulin Rouge je jedno velké filmové představení, které vás uhrane svou energií, známými písněmi a melodiemi i hereckými a pěveckými výkony hlavních představitelů. Jen o kamínek víc lesku, jen o jednu slzu navíc a byl by z toho kýč. Takto je to však velkolepá podívaná.

Moulin Rouge

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,5 % Hodnocení redakce
Foto HBO2

Režie Baz Luhrmann

Scénář Baz Luhrmann, Craig Pearce

Obsazení Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo, Jim Broadbent, Richard Roxburgh, Garry McDonald, Jacek Koman

Délka 128 min.

Rok 2001

HBO2 neděle 8. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC