Film / seriál

Ochutnávka života

Ochutnávka života
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Svatba je za dveřmi a váš nejlepší kamarád vás pozve na výlet za dobrým vínem na vyhlášené vinice. Může tohle dopadnout dobře?

„Včera v noci byla ochutnávka,“ vysvětluje Miles jednoho rána, které začínalo už včera odpoledne… Není alkoholik, jen patří k lidem, kteří zvládnou vyslovovat názvy francouzských vín ještě dlouho poté, co je většina kolem v bezvědomí. Jeho životní láska má několik podob – je bílá, nebo červená, nasládlá, nebo suchá – jednoduše je to víno. A tak se není čemu divit, že má v šuplíku schovaný román s názvem Den po včerejším dni; každému, kdo se nebrání alkoholu, je jasné, oč běží.

Miles se živí jako učitel angličtiny na střední škole, manželství se mu rozpadlo a matku navštěvuje, jen když potřebuje peníze. Inu není to rozhodně dokonalý hrdina, ale v podání Paula Giamattiho mu nějaké ty drobné přestupky odpustíte. Jeho nejlepší přítel Jack je Milesovým pravým opakem – je to vysoký, blonďatý, veselý chlapík, prostě sen mnoha žen. Pánové jsou přátelé již od studentských let, a byť jsou jako černá a bílá, stále k sobě mají blízko. Jejich společné dobrodružství na vyhlášených vinicích týden před Milesovou svatbou bude pořádná jízda, protože když se spojí milovník vína se sklony k depresím a bonviván a milovník žen, nikdy to nemůže dopadnout dobře…

Film napsali Alexander Payne a Jim Taylor podle románu Rexe Picketta. Jednou z jeho krásných vlastností je, že všechny hlavní postavy mají své přesné místo a bez nich by příběh vůbec nefungoval. Ženy jsou pohlazením pro duši, nejen našich hrdinů, ale také pro diváky, a pánové jsou zase tak nádherně lidští, že jim uvěříte cokoli. Asi nejlepší scéna je Milesův monolog, kdy popisuje vlastnosti své milované odrůdy hroznů Pinot Noir, které se stávají metaforou pro něho samotného. Vyzná se ze všech strachů a čeká, co na to řekne jeho milovaná. A její reakce je tak prostá a pravdivá, že jí měla vynést nominaci na Oscara, pokud by byla ve světě spravedlnost.

Alexander Payne natočil skvělé filmy: Občanka Ruth, Kdo s koho i tragikomedii s Jackem Nicholsonem O Schmidtovi. Stále se drží asi toho nejlepšího, co na jeho filmech všichni oceňují, a tím je lidskost. Herci pod jeho vedením vás dokážou rozesmát i rozbrečet tak jednoduše, protože máte pocit, že jsou to vaši přátelé, nebo rodina. Máte pocit, že je znáte roky a vůbec nevnímáte, jestli jsou to slavné tváře, či nikoli. Tohle kouzlo Paynových filmů stále funguje, proto si otevřete láhev dobrého vína a udělejte si s Milesem a Jackem takovou malou domácí party. Nebudete litovat.

Bokovka

Film / seriál
Hodnocení FDB 70,8 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Alexander Payne

Scénář Alexander Payne, Jim Taylor

Obsazení Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh, Marylouise Burke, Jessica Hecht, Missy Doty

Délka 127 min.

Rok 2004

HBO pondělí 6. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC