Film / seriál

Nixon

Nixon
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Američtí prezidenti byli vždy něco jako celebrity. Lidé se zajímali nejen o jejich politickou kariéru, ale vlastně o vše, co souviselo s jejich životem.

K jedněm z nejvýraznějších osobností zastupujících tento úřad patřil ve 20. století v pořadí již sedmatřicátý prezident – Richard Milhous Nixon. Na své politické kariéře začal pracovat záhy po dostudování a roky se hřál na výsluní úspěchu, což možná nakonec zavinilo jeho pád. O aféře Watergate jste určitě slyšeli... Životopisný film však sleduje Nixona už od jeho dětských let a dotváří tak portrét kontroverzního politika o lidský rozměr. V hlavní roli zde exceluje skvělý Anthony Hopkins.

Muž dvou tváří

Nixon v pojetí režiséra a scenáristy Olivera Stonea přináší obraz muže, který vynikal svou inteligencí, ale který byl také velmi tajemný a jehož doslova pohltil Bílý dům. Navíc ho neustále pronásledují duchové minulosti. V tomto ohledu nelze nevidět jisté odkazy na nestárnoucí dramata jako Hamlet, Macbeth a Král Lear... Film však nemá být ani v nejmenším Nixonovou obhajobou, naopak Stone přiznává otevřeně, že prezident byl za své činy odpovědný. Spíše se ho snaží ukázat jako muže, který si i přes všechna svá kontroverzní politická rozhodnutí zasluhuje náš soucit i pochopení.

Kujme pikle, pikle kujme

Svou atmosférou připomíná tento film legendárního Občana Kanea (1941), jelikož Stone také využívá různé prostřihy, záznamy z tisku či rozhlasu, ale na rozdíl od Wellese nepracuje s postavou fiktivní, ale reálnou. I když, co se týče slavné osmnáctiminutové mezery na pásku nahraném přímo v Bílém domě, Stone využívá prostoru pro spekulace. Co v těchto osudných minutách zaznělo? Opravdu se to týkalo smrti J. F. Kennedyho? Byl Nixon zapleten do ještě většího spiknutí, než posléze vyplynulo na povrch?

Stone navíc využívá tuto „mezeru“ jako symbol – Nixon v dětství přišel o dva bratry, takže si po celý život v sobě nesl svou vlastní mezeru, svou vlastní bolest, svých osmnáct minut...

Skvělé obsazení

Samozřejmě se setkáte s dalšími klíčovými osobnostmi aféry Watergate, které hrají další herecká esa. Za všechny můžeme jmenovat třeba Eda Harrise, který si střihnul roli E. Howarda Hunta, jednoho z obviněných v rámci aféry a zároveň bývalého agenta CIA. Nixonovu manželku si zahrála Joan Allen a jak už to tak bývá, nejen v Bílém domě, ale také v celém filmu tvoří jakýsi pevný středobod, díky němuž svět drží pohromadě. Manželka byla Nixonovi obrovskou oporou a Allen jí svou rolí vzdala jakýsi tichý hold.

V titulní roli se představí Anthony Hopkins, jenž však vůbec nevypadá jako Nixon. Obrovskou podobu ale můžete hledat v jeho gestikulaci a v pohybech. I když je u životopisných snímků zvykem hledat herce vizuálně podobné, v tomto případě je dobře, že se tak nestalo. Hopkins totiž podává tak skvělý herecký výkon, že vám „reálný“ Nixon chybět nebude. Nevytváří jen loutkoherecky obraz někoho, ale stává se skutečnou osobou, mužem, který měl příliš vysoké cíle, a o to z větší výšky pak padnul na dno.

Zajímavost

Film byl dokončen přibližně v době smrti Richarda Nixona v roce 1994. Záběry z pohřbu spolu s řečí vypravěče na konci byly přidány několik měsíců před vydáním filmu.

Nixon

Film / seriál
Hodnocení FDB 78 % Hodnocení redakce
Foto HBO2

Režie Oliver Stone

Scénář Stephen J. Rivele, Christopher Wilkinson, Oliver Stone

Obsazení Anthony Hopkins, Joan Allen, James Woods, J. T. Walsh, Powers Boothe, Ed Harris, Paul Sorvino

Délka 190 min.

Rok 1995

HBO2 neděle 26. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC