Film / seriál

Nesmrtelná Angelina

Akční fantasy Zloba: Královna všeho zlého
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Říká se, že lidé, kteří jsou krásní jako děti, jsou v dospělosti oškliví a naopak. A pak jsou tu tací, kteří vypadají skvěle od začátku až do konce. Angelina Jolie je příkladem takového typu. Ne, že by o to šlo, jedná se totiž o dětský film. Ale zatímco ratolesti se budou těšit na pohádkový svět, taťkové na něj budou chodit právě kvůli ní.

Jedná se o druhý díl Zloby, dnes již populární franšízy, ve kterém hlavní hrdinka čarodějnice žije se svou kmotřenkou celkem v poklidu na Blatech, kam kromě jejích kamarádů nikdo moc nepáchne. Jenže boje mezi magickým světem a světem obyčejných blátotlačivých smrtelníků jsou čím dál tím intenzivnější a vypadá to, že klid dlouho trvat nebude. Kmotřenka se naštěstí zamiluje do lidského prince a zdá se, že jejich svatba by mohla nastolit dlouho očekávaný mír.

Všechno špatně

Nejste však začátečnické publikum, a proto víte, že by to nebylo žádné drama, kdyby všechno šlo jak po drátkách. Scenáristé Linda Woolverton, Micah Fitzerman-Blue a Noah Harpster si hrají s diváckými emocemi jako kočka s myší. Pochopitelně se tedy všechno zkazí a nic nevyjde, vznikne ještě větší nepořádek než na začátku filmu a pak se to dramaticky žehlí. Schéma hollywoodské pohádky asi netřeba připomínat, všichni víme, co očekávat. Při tom se hodně kouzlí, cestuje, bojuje, dramatických hádek a zvratů je na rozdávání a nakonec všechno samozřejmě skončí dobře. Vy, kteří těžce trpíte při dramatických zvratech, vězte, že vaše nervy budou podrásány. V některých pasážích snímku snad až příliš. Ještě pár minut před koncem to totiž vypadá, že se rozhodně happy end konat nebude. Zkrátka film bude pro ty z vás, kdo jste trochu labilnější, taková emocionální horská dráha. 

Jako jednička

U filmů se často stává, že jednička se povede, ale dvojku tvůrci rozespalí z vavřínů odfláknou. Chcete pár příkladů? Sám doma 2, Blbý a blbější 2, Vymítač ďábla 2… všude stejný příběh, kdy po úspěchu prvního dílu diváci chtěli víc a filmaři tak věděli, že se nemusí moc snažit na to, aby stvořili hit. Příjemná věc na projektu Zloba je to, že jeho kvalita je konzistentní. Příznivci prvního dílu tedy rozhodně nebudou zklamáni a ti, které neohromil, se dívat nebudou, protože vědí, že by zklamání zažili i napodruhé.

Pohádky už dávno nejsou o Jeníčcích a Mařenkách, je čas přijmout modernu

Velký úspěch nestačí

Film vydělal zhruba dvanáct a půl miliardy, což jej sice teoreticky řadí mezi kasovní trháky, problém ale je, že jeho výroba a distribuce stály ještě o trošku víc. I přes nepopiratelný úspěch tak jde o prodělečný projekt. Po stránce krásna je však o film postaráno. Režisérem je Joachim Rønning, který natočil například jeden z dílů Pirátů z Karibiku nebo slavné Kon-Tiki. Za kamerou seděl Henry Braham, jeden z tvůrců mnoha epických hollywoodských trháků, takže i pohádková, výpravně a digitálně náročná Zloba, kde technická stránka vyžaduje precizní přístup, je z tohoto hlediska zpracovaná skvěle. Proto stejně jako nemusíte být fanoušky robotů, abyste si užili digitální pastvu pro oči Transformers, nemusíte být fanoušky pohádkové středověké mytologie, aby vás tenhle film bavil.

Moderna je tu

Pryč jsou doby, kdy pohádky vyprávěly o milých příbězích odehrávajících se v lesích a hájích. Dnešní děti jsou zmlsané barevným světem médií, a proto se do současných pohádek míchají přísady, které je činí místy nerozeznatelnými od akčních filmů. Tento film není vyjímkou. I když se odehrává v mytologické minulosti, zažijete výbuchy, letecké bitvy, přestřelky kouzly a digitální efekty, které by mohli Transformers závidět. Jestli je to dobře, nebo špatně, je vedlejší. Je to trend, který neodchází, a proto je třeba jej přijmout. Tak vzhůru do toho.

Angelina Jolie

Angelina Jolie je jedna z nejznámějších hereček současnosti. Jejím otcem je slavný Jon Voight, který ji k hraní dostal již v jejích pěti letech. V jedenácti nastoupila na studia herectví a od té doby byla její kariéra zpečetěna.

Zajímavosti

Premiéry se většinou odkládají – v tomto případě se však udála o sedm měsíců dřív, studiu se film tak líbil, že nechtěli čekat.

Prince Phillipa měl původně hrát Brenton Thwaites, ten měl ale příliš práce se seriálem Titans, a proto ho nakonec nahradil Harris Dickinson.

Koukněte i na

Zloba – Královna černé magie

Ono tady se to tak nějak nabízí. Ale tyto filmy nestojí samy o sobě – byť si dvojku bez znalosti předchozího užijete, základní návaznost tam je a zážitek si můžete podstatně prohloubit.

Lara Croft – Tomb Raider: kolébka života 

Film, ve kterém je Angelina Jolie v úplně jiné roli a v úplně jiném věku. Ale vzhledem k tomu, že jí to pořád jde celkem bez zakolísání, je fajn připomenout si její hereckou dynamiku.

Zloba: Královna všeho zlého

Film / seriál
Hodnocení FDB 74,4 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Joachim Rønning

Scénář Linda Woolverton…

Obsazení Elle Fanning, Ed Skrein, Angelina Jolie, Juno Temple, Michelle Pfeiffer, Chiwetel Ejiofor, Harris Dickinson

Délka 118 min.

Rok 2019

HBO neděle 7. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC