Film / seriál

Vraždy v Yorkshiru – neslavná kapitola britské policie

Vraždy v Yorkshiru – britská kriminální trilogie

Případy sériových vražd, které byly noční můrou Británie téměř deset let, dodnes překvapují.

Britský producent Andrew Eaton dostal před pár lety nápad zfilmovat kriminální romány Red Riding Quartet. Vytvořil sérii filmů Vraždy v Yorkshiru, která nadchla kritiky. Získala několik cen BAFTA a prestižní deník The Times o ní napsal, že je zkrátka „brilantní“. Magazín Time Out zašel ještě dál a zhodnotil, že takto vypadá budoucnost krimi žánru. Hvězdně obsazená trilogie Vraždy v Yorkshiru nyní přichází na televizi Skylink 7 a do videotéky Skylink Live TV.

Deviant vraždí, policie tápe

V trilogii Vraždy v Yorkshiru se mísí fikce s reálnými postavami a událostmi. Tvůrci se inspirovali případy sériových vražd, jež děsily obyvatele yorkshirského hrabství v 70. a 80. letech minulého století. Nešlo jen o mizející děti, jejichž těla nacházeli místní. Jako námět posloužilo také pozadí vyšetřování případu tzv. yorkshirského rozparovače, jenž stál za sérií bestiálních vražd místních prostitutek. Ten, mimochodem, zemřel v listopadu 2020 poté, co ve vězení dostal Covid-19 a odmítl se léčit.

Jedna-dvě-tři-čtyři-pět-šest, hodné děti dají se do nebe vést…

Andrew Garfield jako novinář

Ve Vraždách v Yorkshiru si zahrálo mnoho známých jmen. V roli novináře se představil Andrew Garfield. „Chtěl jsem se na to důkladně připravit, dokonce jsem si na chvíli vyzkoušel skutečnou novinářskou práci v místních novinách Yorkshire Post. Bylo to moc zajímavé,“ říká herec. Garfield přiznal, že v mládí si pohrával s myšlenkou stát se novinářem. Herectví mu však jde skvěle a pár let po Vraždách v Yorkshiru se divákům představil jako Spider-Man.

Úplná filmařská svoboda

Režie každého dílu trilogie se ujal jiný režisér, výsledek ovšem působí kompaktně a přesvědčivě. Jednou z nejtěžších úloh pro filmaře bylo napodobit 70. a 80. léta a styl té doby. K úspěchu Vražd v Yorkshiru přispělo nejen hvězdné obsazení a perfekcionisticky zpodobněné reálie, ale také kamera, která se důsledně drží stylu klasických britských noirových filmů.

Tony Grisoni

Výčet úspěšných filmů, na kterých se Tony Grisoni, scenárista Vražd v Yorkshiru, podílel, je opravdu dlouhý. Vyzkoušel si i roli herce a režiséra. Je znám svou úzkou spoluprací s kultovním režisérem Terrym Gilliamem, s kterým vytvořil scénáře pro takové filmy jako byly Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu nebo třeba Muž, který zabil Dona Quijota. Pracuje také pro televizi. Pro HBO například napsal některé díly seriálu Mladý papež.

Vraždy v Yorkshiru

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Skylink 7

Režie Julian Jarrold, James Marsh, Anand Tucker 

Scénář Tony Grisoni

Obsazení Andrew Garfield, Rebecca Hall, Sean Bean, Eddie Marsan, David Morrissey, Warren Clarke…

V ČESKÉM ZNĚNÍ Jan Maxián, Hana Ševčíková, Alexej Pyško, Otakar Brousek ml., Libor Hruška, Oldřich Vlach…

Délka 93 – 102 min.

neděle 8. 8.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC