Film / seriál

Nenápadný výsměch Rusku

Dramatický seriál Veliká
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Když se chcete posmívat celé zemi, musíte to dělat nenápadně. Občas jí i složit nějaký ten kompliment, abyste se měli na co vymluvit. Již se to děje ve filmech, ale do seriálu se výsměchu i komplimentů vejde nesčetně, je tedy ideálním formátem pro první výstřel mediální studené války. Respektive druhý. Černobyl Velikou předběhl, a to ve velkém a hlasitém stylu.

Jistě jste to již viděli, zejména tedy v amerických filmech. Rusové jsou často zobrazováni jako načančaní primitivové, kteří ani po letech života za oceánem neumí pořádně anglicky a drží se divných zvyků. Tentokrát ale jde o to tnout hlouběji, do samotného cara. To vše se skvělým obsazením a vynikající režií. Tak se tomu podívejme na zoubek.

Ti dobří

Pan Tony McNamara je oscarový scenárista, který světu přinesl například Favoritku. Teď je zpět ve velkém stylu se seriálem Veliká, satirickým dramatem o Kateřině Veliké a její cestě z nuly na sto. Jako mladá, naivní, idealistická slečna přijíždí do Ruska, aby vládla mocné říši, o které slyšela tolik dobrého. Má velké srdce a velké plány. Záhy se však dozvídá, že ona krásná image byla jen propagovaná iluze a její rolí v téhle chladné, zpátečnické zemi, je slušet po boku císaře a mlčet. To je dámě jejího charakteru samozřejmě proti srsti. Nemůže se dívat na to, jak její milovaná říše trpí pod nadvládou jejího nekompetentního manžela, a proto se rozhodne jej zabít. Jak jinak.

Kdo tam?

Elle Fanning a Nicholas Hoult. No jo, hrají dobře, to se nedá upřít. Ať už tedy s nepopiratelnou ideologickou podstatou seriálu souhlasíte, nebo ne, máte zaručenou výmluvu, proč se podívat na všechny díly za jediný den. Na talentu se nešetřilo, jak před kamerou, tak za ní, má to skvělou výpravu a je to výborně natočené. Nutno přiznat, že balancovat na tenkém ledě satiry, skrz který se dá jednoduše probořit do chladných vod trapnosti, je riskantní. Ale Nicholas Hoult, kterého si možná pamatujete jako chlupaté modré monstrum z X-Menů, na kterém tato mise stojí především, jelikož zpodobňuje ty, kterým se seriál vysmívá, tento risk bravurně proměňuje v show hodnou pozornosti příznivců i odpůrců Ruska.

Vy, pane, nejste vůbec veliký!

Kdysi dávno

Celé to začalo v roce 2008, kdy McNamara napsal divadelní hru o Kateřině Veliké pro Sydney Theatre Company. K tomu vytvořil filmovou adaptaci, jenže se dle vlastních slov potýkal s přílišným objemem, který se prostě do jednoho filmu nemohl vejít bez bolestivých kompromisů. Když tedy vše přepsal bez sebecenzury do seriálu, vyšlo mu to na celých šest sérií.

A je to všude

Jeden by čekal, že tvůrci budou opatrní s vypuštěním takového díla do světa a pokud ne, setkají se s odporem v jistých regionech, zejména luzích a hájích bývalého Sovětského Svazu. Show se však do světa rozlétla relativně neomezeně. Premiérovala v McNamarově domovské Austrálii, odkud putovala do Velké Británie, Irska, Západní Evropy a Jižní Ameriky. Ale hlavně, More.tv plánuje show vypustit i v Rusku. Nezbývá tedy než čekat, co na ni budou tamní říkat.

Co kritici?

Ti se shodují na tom, že se jedná o pořádný kus seriálového sousta, které musíte ochutnat. Neskrývají jisté zklamání pramenící z očekávání něčeho, co se nedá hodnotit méně než devíti hvězdičkami, a místo toho jich rozdávají jen osm. Je pravdou, že se o projektu mluvilo takovým způsobem, že podobná očekávání jsou nasnadě, i když je pak složité jim dostát. To ale nemění nic na tom, že se stále jedná o zatraceně kvalitní podívanou.

Tony McNamara

Nejdříve se chtěl stát spisovatelem, jenže mu moc nešla angličtina. Absolvoval však kurz psaní a pak se zapsal na filmovou školu, kde napsal divadelní hru oceněnou mnohými kritiky. Ukázalo se tedy, že to s tím psaním není tak hrozné a McNamarova životní cesta tak byla zpečetěna.

Zajímavosti

Tvůrci nazvali show jako „místy podle pravdivých událostí“, aby si mohli vymýšlet, ale ponechali si punc historické rekonstrukce.

Někteří členové štábu se nechali slyšet, že tradice „binge watching“, tedy shlédnutí celého seriálu v jediném dni, by se zde rozhodně neměla uplatnit, zhruba v polovině totiž divák potřebuje pořádný oddych.

Koukněte i na:

Černobyl

Když už poukazovat na nepěknosti jiných národů, pojďme na to kvalitně. Seriál, který Rusům pořádně zatopil, do té míry, že si vydali vlastní verzi seriálu, kde vše z britské verze popírají.

Favoritka

Jeden z McNamarových filmů. Má podobný feeling jako Veliká, i když se nejedná o komedii. Je to každopádně dobrá příprava, než se pustíte do seriálové ságy.

Veliká

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Matt Shakman

Scénář Tony McNamara

Obsazení Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Phoebe Fox, Bayo Gbadamosi…

Délka 10 × 60 min.

HBO úterý 23. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC