Film / seriál

Nejlepší film o nejhorším filmu

Nejlepší film o nejhorším filmu
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Nevěřte jiným než pětihvězdičkovým recenzím. Tenhle film je zážitek. I film, o kterém tenhle film je, je zážitek. Je to jedna z těch kulturních kuriozit, nad kterými se ještě dlouho po jejich vzniku kroutí hlavou se slovy: „jak se tohle mohlo vůbec stát?“

Začalo to takhle: v roce 2003 na svět přišel film Pokoj. Režíroval ho jistý asi Tommy Wiseau, asi skoro padesátiletý muž původem asi z Polska. Ty asi jsou tam proto, že o tomto pánovi nikdo nic neví, kromě toho, co o sobě tento muž tvrdí. Jenže i to se mění ze dne na den. Momentálně je prý původem z Ameriky, navzdory jeho silnému východoevropskému přízvuku. Tak tedy tenhle asi Tommy Wiseau natočil film Pokoj, který byl vzápětí označen za nejhorší film všech dob. Nemám prosím pěkně na mysli subjektivní názory – v případě Pokoje nemusíte být filmový fajnšmekr nebo znalec, abyste při projekci chápali, že to není dobré. Jenže místo toho, aby tenhle film upadl v zapomnění, se během několika let pomalu stává fenoménem.

Komedie o nejhorším filmu všech dob, ze kterého se stal fenomén

Nejdříve si ho lidi posílají po internetu jako kuriozitu, pak se dostává na malé festivaly, nikdo ho sice nebere vážně a všichni si z něj dělají legraci, ale podobně jako videoklip Friday Rebeccy Black, se právě pro svoji špatnost stává slavným. Wiseau si ale stojí za tím, že natočil fantastický snímek, který je pouze nepochopený. Když při první projekci zjišťuje, že se jeho dramatu lidé smějí, na tiskové konferenci po filmu bezostyšně tvrdí, že film je komedie a pobavit byl od začátku jeho záměr.

Přeskočme ještě o pár let dopředu, kdy se o filmu dozvěděl hollywoodský režisér a herec James Franco a rozhodl se, že příběh vzniku něčeho tak strašného musí zvěčnit. A tak vzniká film Úžasný propadák, který mapuje, jak se stalo, že film Pokoj kdy spatřil světlo světa. Je to tedy svým způsobem hraný film o filmu, pocta nejhoršímu režisérovi všech dob. James Franco Úžasný propadák režíroval i si v něm zahrál samotného režiséra Tommyho Wiseaua. Druhá největší role hvězdy filmu Pokoj připadla Francovu bratrovi Daveovi. No a jelikož v tomto případě je film v dobrých rukou, vzniká velmi dobrý film o velmi špatném filmu.

Produkce filmu Úžasný propadák se účastnil i samotný Tommy Wiseau. Spolupráce musela být unikátní – on sám si uvědomuje, že film Pokoj je špatný, i když to nepřizná. Stejně tak James Franco a ostatní tvůrci nikomu nelžou a otevřeně točí film o nejhorším filmu všech dob. Wiseauovi je tak nastavováno zrcadlo, které on sám ale s elegancí sobě vlastní ignoruje. Z článků v tisku to vypadá, že si Wiseau prostě užíval svých patnáct minut slávy na opravdovém výsluní vedle áčkových hollywoodských hvězd. Alespoň na chvíli se mu tak dostalo pozornosti, kterou si podle sebe zasluhuje.

Tommy Wiseau je na tom podobně jako v roce 2003, kdy stvořil ikonu. Stále tvrdí, že je o dvacet či třicet let mladší, než podle vzhledu je, stále nikdo netuší, kolik má peněz, či kde je vzal, stále nosí své černé brýle, zkrátka, jeho život je tak opředen tajemstvím, jako byl před šestnácti lety. Beze změny zůstal i jeho produkční apetit. Stále natáčí filmy, které v mnoha případech nedostanou možnost veřejné distribuce a rok 2019 poctil svou další režijní perlou Big Shark. Zda dostojí své pověsti a udělá další skvělý špatný film, na to si budeme muset počkat. Stejně jako u Pokoje však je možné s jistotou říci, že to bude něco.

James Franco

Tohoto pána znáte nejspíš jako herce. Filmy jako 127 hodin nebo Apokalypsa v Hollywoodu, patří mezi důvody, proč je obličej Jamese Franca v západním světě jednoduše rozpoznatelný. Nicméně co se ví méně je to, že pan Franco je dost aktivní i za kamerou a jeho filmy stojí za to zhlédnout.

Zajímavosti

Ve filmu je několikrát zmíněn herec James Dean, a to z úst Jamese Franca, který Deana hrál ve filmu James Dean z roku 2001. Jak za tento, tak za Úžasný propadák Franco získal Zlatý glóbus.

Tommy Wiseau tvrdil, že ho mohou důvěryhodně ztvárnit jen James Franco nebo Johnny Depp. Franco byl nakonec ten, který se role ujal, jelikož film i režíroval.

Koukněte i na

Pokoj

Když už uvidíte film o filmu, nemůžete nevidět i nejhorší snímek všech dob, který Úžasný propadák inspiroval. Je to silný zážitek. Jděte do toho s otevřenou myslí.

127 hodin

…a abyste si pak spravili chuť, koukněte se na Jamese Franca ve filmu 127 hodin, který režíroval sám Danny Boyle. Je to stejně silný zážitek jako Pokoj, tentokrát ale z jiných důvodů. Děj vypráví o muži, který uvízne v poušti a aby se osvobodil, musí si kapesním nožíkem uříznout ruku.

The Disaster Artist: Úžasný propadák

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,3 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie James Franco

Scénář Scott Neustadter, Michael H. Weber

Obsazení James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Alison Brie, Ari Graynor, Jacki Weaver, Josh Hutcherson

Délka 98 min.

Rok 2017

HBO2 čtvrtek 5. 12. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC