Film / seriál

Nebraska: Otec a syn na cestě za milionem

Nebraska
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jediný titul z osmičky nominovaných loni na Oscara za film roku v českých kinech chyběl. Přitom černobílá road movie o vztahu senilního otce a jeho nevyzrálého syna patří k nejlepším snímkům Alexandera Payna, tvůrce oblíbené Bokovky.

Hlavní hrdina filmu Nebraska žije v Montaně – do Nebrasky se chce ale za každou cenu dostat, aby si tam vyzvedl milion dolarů. To, že se nechal zmást reklamním dopisem a peníze ve skutečnosti nevyhrál, mu nikdo nedokáže vymluvit. A tak jeho syn nakonec vezme auto, aby otce na místo zavezl, a utekl tak od vlastních vztahových problémů. Cesta vede přes zastávku u příbuzných v rodném městě, kde otci zbyly nějaké nevyřízené účty.  
Rodák z Nebrasky Alexander Payne patří už dlouho mezi hvězdy amerického nezávislého filmu. Začal v 90. letech cynickými komediemi kritizujícími média, politiku a lidskou vypočítavost, pokračoval známějšími pohledy na mužskou krizi středního a pozdního věku, v případě O Schmidtovi a Bokovky ještě docela nemilosrdnými pohledy, v případě Děti moje s Georgem Clooneym už s hollywoodským nádechem. Znepokojivou tendenci utnul komerčně právě Nebraskou, nejskromnějším z jeho filmů.
Do hlavní role chtěl režisér už při čtení scénáře obsadit Bruce Derna, v té době pozapomenutého otce Laury Dern, s níž Payne spolupracoval na svém debutu Občanka Ruth. Protože ale studio chtělo původně větší hvězdu typu Gena Hackmana, ještě nějakou dobu trvalo, než mu roli mohl opravdu nabídnout. „Bruce je v tom správném věku a také umí být zároveň bezelstný a nepříjemný. A je to cool herec. A taky jsem už léta neviděl na plátně žádné jeho velké představení a byl jsem zvědavý, co dokáže. Navíc to je velmi příjemný chlapík,“ vysvětloval pak režisér, proč si vybral zrovna herce, jehož kariéra vyvrcholila na konci 70. let oscarovou nominací za film o vietnamských veteránech Návrat domů. Nebraska Dernovi v 77 letech nečekaně přinesla ještě větší úspěch. 

Oceněná Nebraska

6 nominací na Oscara – za nejlepší film, režii, scénář, kameru a herecké výkony Bruce Derna a June Squibb. 5 nominací na Zlatý glóbus. 3 nominace na cenu BAFTA, cena pro Bruce Derna jako nejlepšího herce na festivalu v Cannes a dalších 36 výher a 103 nominací.

Nebraska

Film / seriál
Hodnocení FDB 69 %
Foto Profimedia.cz

Režie Alexander Payne

Obsazení Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Bob Odenkirk, Stacy Keach, Missy Doty, Mary Louise Wilson

Délka 110 min.

HBO čtvrtek 12. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC