Film / seriál

Nebožtík jako zákusek

Nebožtík jako zákusek

Detektivek není nikdy dost. Záhady a hlavně záhadné vraždy baví čtenáře i filmové diváky pořád stejně.

A co teprve když se na jednom sídle potkají esa jako Phil Marlowe, Hercule Poirot či slečna Marplová? Samozřejmě ne jen tak, ale při příležitosti záhadné vraždy, kterou je třeba vyřešit za pomoci šedých buněk mozkových, nikoli policie. Skvělá konverzační komedie, která je satirickou parodií na veškeré slavné detektivky, vás místy smíchy rozbrečí. Navíc v ní účinkovala mimo jiné americká literární hvězda, sám velký Truman Capote. Pozvání na tuto večeři si určitě nenechte ujít.

Hostitelem je Lionel Twain (Truman Capote), excentrický boháč, který se domnívá, že dokáže přechytračit ty nejlepší detektivy všech dob. Jeho sídlo vypadá jako vystřižené z románů o Sherlocku Holmesovi – starý zámek není pro mlhu téměř vidět, do oken neustále bubnují kapky deště a z krbů je kromě praskání dřeva slyšet také úpění meluzíny. Říkáte si, že je to klišé? Jenže celý tento film je na takových klišé založen, právě z nich pramení jeho nezaměnitelná komika. Tím pádem nechybí ani vysoká odměna pro detektiva, který případ vyřeší, celý milion liber. Jistě, naši literární i filmoví oblíbenci obvykle nepracují hlavně pro peníze, spíše je to pro ně zábava a jistá prestiž. Ovšem každému se hodí pár drobných k dobru…

Žádný pulz, žádné bití srdce. Jestli se stav tohoto muže nezlepší, bude mrtvý

Pokud byste Vraždu na večeři chtěli brát doslovně a vážně, pak si ji raději odpusťte. V duchu anglického humoru tu je spousta „nekorektností“ – Číňané jsou jakýmisi strojově mluvícími kašpárky, ženy nedokážou pochopit žádnou lechtivou narážku, protože se to přeci nesluší atd., atd. Když však budete vše brát s nadsázkou, najednou před vámi vyvstane úžasně zábavný svět detektivů, kteří příliš nevědí, co dělají. Neustále chce jeden druhého nachytat při nějaké chybě. Jakmile někdo přijde s řešením, jiný detektiv přinese důkaz, který vše obrátí vzhůru nohama, a za chvíli další detektiv vyvrátí i toto řešení, a pak zase další… Divák, který je schopen určit vraha ještě před koncem filmu, by zasloužil metál.

Všechny absurdnosti mají jediný význam – pobavit vás. A to se podle nás scenáristovi Neilu Simonovi povedlo dokonale. Dokázal ze všech slavných postav vytáhnout přesně ty drobnosti, pro které je tak milujeme. K tomu si přidejte hvězdné obsazení a máte před sebou skvělý program na zimní večer.

Peter Falk a Eileen Brennan si zahráli dvojici detektiva Sama Diamonda a jeho sekretářky; David Niven a Maggie Smith představují manžele Dicka a Doru Charlestonovy; Elsa Lanchester a James Coco dostali role parodující nejslavnější postavy Agathy Christie, tedy slečnu Marplovou a Poirota; a nakonec Peter Sellers se převtělil do Sidneyho Wanga (který svou řečí připomíná mistra Yodu).

Zajímavost

Kromě Wangovy řeči tu je ještě jedna spojitost s Hvězdnými válkami – Alec Guinness, který si později zahrál Obi-Wana, scénář k této roli četl právě při natáčení Vraždy na večeři.

Vražda na večeři

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,6 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Robert Moore

Scénář Neil Simon

Obsazení Eileen Brennan, Truman Capote, James Coco, Peter Falk, Alec Guinness, Elsa Lanchester, David Niven

Délka 94 min.

Rok 1976

Cinemax sobota 3. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC