Film / seriál

Na složité otázky člověk odpovídá celým svým životem…

Na složité otázky člověk odpovídá celým svým životem…

O lásce, politice a dalších tématech si kdysi povídali slavný spisovatel Karel Čapek a ikonický Tomáš Garrigue Masaryk. Vznikla z toho kniha Hovory s TGM. Stejnojmenný film z roku 2018 poodhaluje pozadí vzniku díla, díky němuž můžeme nahlédnout do života jednoho z nejvýznamnějších mužů našich dějin.

Jednoho krásného dne na podzim roku 1928, kdy je mladé Československo na vrcholu, se potkávají dva jeho přední intelektuálové. Kniha, která vznikala celý rok a která má národu představit jeho prezidenta, je hotová. Karel Čapek vyhledá Masaryka v zahradě zámku v Topolčiankách, kde mu hodlá nabídnout část honoráře za knihu jejich hovorů, která vzniká k 10. výročí mladé Československé republiky. Jenže tohle zdá se nebude snadný rozhovor. Masaryk je zasmušilý a Čapek záhy zjišťuje proč. Dozvídá se, že společné dílo nemůže vyjít. Prezidentova dcera si to nepřeje. Čapek sice spěchá, celou situaci nemůže ale nechat bez odezvy a nechává se zatáhnout do vzrušené debaty.

Demokracie znamená, že navazujete vztahy s lidmi, protože je máte rád
Intimní pohled na život prezidenta osvoboditele v podobě filmového zpracování Čapkových Hovorů s TGM musel dřív nebo později vzniknout. Tomáš Garrigue Masaryk je jednou z těch postav naší historie, kterou si dokáže zařadit snad každý. To filmu předem zajišťuje velkou pozornost, což může být výhoda i hendikep. Masaryk je totiž naše národní zlato, řada lidí si ho, stejně jako období První republiky, idealizuje. Na muže, který se významně zasloužil o vznik samostatné Československé republiky si zkrátka sahat nenecháme. Ve filmu se ale například dozvídáme, že ani on nebyl svatý a že i muži jeho formátu se na stará kolena začala zapalovat lýtka. Snímek také odkrývá fakt, že sám sebe v první fázi svého prezidentství, kdy přicházel vést nově vzniklou samostatnou republiku, považoval spíše za diktátora než demokratického prezidenta. Pro ty, kteří četli knihu, nejsou tyto věci překvapivé a je dobře, že díky filmu možná více lidí pozná skutečného Masaryka, člověka z masa a kostí.

Podílet se na zpracování snímku jako jsou Hovory s TGM může být pro tvůrce životní výhrou, i prokletím. Je zřejmé, že kritici ani veřejnost nenechají na výsledku nit suchou. Hlavní roli TGM ztvárnil slovenský herec a režisér Martin Huba. Řada laiků i kritiků ho za jeho výkon chválí a vysloužil si dokonce nominaci na Českého lva v kategorii Hlavní herec, byť ji nakonec neproměnil (ve stejné kategorii ale získal Cenu české filmové kritiky).

Čapka si zahrál Jan Budař a řadu diváků možná překvapí, že vážnější poloha slavného českého spisovatele mu sedla, a s Martinem Hubou vytvořili pod režisérským vedením celkem neznámého Jakuba Červenky sehrané a věrohodné duo. Jakub Červenka pak za svůj teprve druhý film získal Cenu české filmové kritiky v kategorii Objev roku a také zvláštní uznání poroty na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava. I to potvrzuje, že mají Hovory s TGM významný dokumentární rozměr.

Martin Huba

Slovenský herec dostává ve filmu mnohem více příležitostí v České republice než doma. Svoji filmovou hereckou kariéru začal v roce 1967 a na kontě má už více než 150 filmů. Vidět jsme ho mohli například ve snímcích Fany (1995), Kuře melancholik (1999), v tragikomedii Jana Hřebejka Musíme si pomáhat (2000), která se probojovala až k nominaci na Oscara, i v jeho dalším filmu Horem Pádem (2004).

Hovory s TGM

Film / seriál
Hodnocení FDB 60,9 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Jakub Červenka

Scénář Pavel Kosatík

Obsazení Martin Huba, Jan Budař, Roman Luknár, Lucia Siposová…

Délka 80 min.

Rok 2018

Cinemax pondělí 15. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC