Film / seriál

Mr. Holmes: (ne)stárnoucí hrdina

Mr. Holmes

Mr. Holmes je filmem, který ukazuje proslulého detektiva zcela jinak – jako senilního starce, jenž odešel na malebné venkovské sídlo na anglickém pobřeží, kde se věnuje včelám a snaží se urovnat si vzpomínky.

Píše se totiž rok 1947 a devadesátiletý Holmes je už dávno bez Dr. Watsona. Jeho mysl slábne a případy, které mu zbývají vyřešit, jsou spíše intimního charakteru. Žádné efektní vraždy, nebo složitá spiknutí nečekejte: jen tiché hádanky paměti.

Režisér Bill Condon natočil tento film podle románu Mitche Cullina. Holmesův příběh na sklonku jeho života je vlastně průsečíkem několika osudů i časových rovin. Pohybuje se v širokém prostoru, od chaty, kde Holmes (Ian McKellen) tráví čas se svou hospodyní, paní Munro (Laura Linney), válečnou vdovou a jejím malým synem, Rogerem (Milo Parker), film občas přeskočí do minulosti k třicet let starému případu z Londýna a nakonec i do nedávné doby do Japonska. Po první světové válce totiž Holmes sledoval vdanou ženu (Hattie Morahan), jejíž manžel (Patrick Kennedy) měl podezření, že je mu nevěrná. Později v Japonsku potkal pro změnu amatérského bylináře (Hiroyuki Sanada) a odhalil jeho rodinná tajemství. Na venkově pak Holmes bojuje se zrádnou pamětí, vše se mu začíná slévat dohromady. Jediný, kdo mu teď naslouchá je malý Roger.

Holmes je jako vždy v centru dění, vše se točí kolem něj (i když teď ho jeho legendární dedukce zklamávají). V hlavní roli exceluje Ian McKellen. Jeho Holmes působí tvrdě jako skála, jeho angličtina je jako vystřižená z učebnice rétoriky a pořád je mu vlastní ironie a vyzařuje z něj neuvěřitelné charisma. Není tedy těžké představit si, že z neřízené střely v podání Benedicta Cumberbatche, který Sherlocka ztvárnil v seriálu BBC, se stal tento stárnoucí podivín. (To samé nelze říci o akční filmové verzi, kde hraje Robert Downey Jr.)

Film naznačuje, že existuje ještě hodně toho, co o Sherlocku Holmesovi netušíme. Ano, stále je neskutečně domýšlivý, když vlastně odmítá zestárnout jako legendární detektiv, a tak si upravuje některé Watsonovy výmysly. Ale jako člověk, jako už zkušený a starý muž v důchodu ukazuje i jiný, lidský rozměr. Když sledujeme McKellena jako moudrého muže s vybraným chováním, který má však stále jiskru v oku, je jasné, že Holmesův životní příběh je mnohem zajímavější a spletitější než kterýkoli z trestných činů, jenž kdy musel vyřešit. Film Mr. Holmes není klasickým Sherlockem, jak jej známe z knih a filmů, je to spíše komorní drama o velkém muži, který se musí smířit sám se sebou.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Mr. Holmes

Film / seriál
Hodnocení FDB 68,8 %
Foto Cinemax

Režie Bill Condon

Scénář Jeffrey Hatcher, Mitch Cullin (kniha)

Obsazení Ian McKellen, Milo Parker, Laura Linney, Hattie Morahan, Patrick Kennedy, Hirojuki Sanada, Roger Allam

Délka 103 min.

Cinemax pondělí 13. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC