Film / seriál

Mlčenliví mrtví muži

Mlčenliví mrtví muži
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Když v roce 2003 vtrhl do kin kapitán Jack Sparrow coby permanentně přiopilý a prostořeký pirát, nikdo nečekal, že bude mít až takový úspěch. A ejhle, i téměř po patnácti letech nás Jackova vyřídilka baví.

V pátém dílu série se na moře vrací staří známí i nové tváře – Johnny Depp jako Jack (tato role mu kdysi vynesla nominaci na Oscara!) se dá dohromady se synem svých dávných přátel (Brenton Thwaites) a mladou astronomkou (Kaya Scodelario), aby se pustili do rozluštění další záhady. Samozřejmě je při tom musí pronásledovat nějaký příšerný, nejlépe napůl mrtvý pirát (Javier Bardem) a člen britského námořnictva (David Wenham).

Po dlouhé – šestileté – odmlce byl tento díl série fanoušky i kritiky očekáván s napětím, protože předchozí měly spíše klesavou tendenci, co se oblíbenosti týče. Oživili tvůrci slávu Prokletí Černé perly, nebo se zamotali do sítí opakovaných gagů a nadměrného využívání přitažlivosti Johnnyho Deppa? Salazarova pomsta je tak trochu něco mezi… Možná by českým divákům ledacos napověděl anglický název Dead Men Tell No Tales – Mrtví muži nevypráví příběhy. Všechno se totiž točí kolem partičky znovu oživlých pirátů, které vede děsivý kapitán Salazar. A ve snaze zabít každého piráta není jeho hlavní kořistí nikdo jiný než Jack Sparrow. Proč se tito muži touží mstít? Těžko říct – jako mrtví jsou totiž dost mlčenliví. A podobných „proč“ bez odpovědí je ve filmu bohužel více.

Piráti znovu nabírají dech, proto dáváme palec nahoru za Jackovy vtípky, nepřebujelé akční scény a Geoffreyho Rushe

Přesto stále stojí za to Piráty vidět. Proč? Nejspíš proto, že se tvůrci vrátili k původní koncepci a oživují nejen mrtvé piráty, ale také herecké hvězdy, samozřejmě míněno v přeneseném slova smyslu. Do děje tak po letech znovu zasáhne dvojce Orlando BloomKeira Knightley, kteří s Deppem zažehnou přesně tu jiskru, jež na diváky fungovala v prvním dílu. Potěší také promyšlenější dialogy, díky nimž se od srdce zasmějete, a Johnny Depp je opět zábavný a protřelý jako liška. Možná se někomu může zdát, že jde jen o prvoplánový krok zpět. Kdoví, rozhodně však zafungoval a místo bláznivých a nesmyslných akčních scén se jádrem filmu stává opět příběh (i když ho mrtví muži nechtějí vyprávět).

Jeho ústředním motivem je honička s oživlými piráty a hledání trojzubce, který Jacka ochránil před smrtí. Vrací se tak původní dějová kostra – Jack, mrtvý padouch, který mu jde po krku, a mladý pár. Jak se zdá, smůla opouští nejen Jacka, ale také tvůrce. A abychom nezapomněli, ještě jedna oblíbená postava znovu zazáří v celé své kráse: starý známý kapitán Barbossa v podání Geoffreyho Rushe, který se vám určitě vybaví v nezapomenutelné scéně, kdy měsíc odhalil jeho pravou podobu doslova až na kost. Podobně výrazná je v pětce třeba scéna s gilotinou, tedy spíše s provrtávající gilotinou… Pochopíte, až ji uvidíte.

Ač se to nezdá, tento díl má zatím nejkratší stopáž, což je možná od studia Disney chyba. Nějaká ta minutka k dobru by totiž mohla vyřešit ona občasná dějová „proč“ bez odpovědí. Tak či tak mají Piráti znovu správný kurz, a vy byste jim proto měli dát šanci.


Joachim Rønning

Z režisérské dvojice Joachim Rønning a Espen Sandberg zůstává známější Rønning, jenž se dlouho živil jako režisér reklam. Věhlas mezi filmovými odborníky si pánové získali dobrodružným snímkem Kon-Tiky (2012), jenž byl nominován na Zlatých glóbech. Proslýchá se, že tato dvojice bude „kormidlovat“ i Piráty č. 6.


Znáte filmy s Johnnym Deppem?

Poprvé se Johnny Depp objevil v Noční můře v Elm Street v roce 1984. Koho ve snímku ztvárnil?

a) Freddyho Kruegera
b) Glena Lantze
c) Dr. Kinga

Kdo by neznal Johnnyho Deppa v roli střihorukého Edwarda! Znáte režiséra snímku z roku 1990?

a) Woody Allen
b) Quentin Tarantino
c) Tim Burton

Za roli Benjamina Barkera získal Johnny Depp Zlatý glóbus a byl nominován na Oscara. Jak se jmenuje film, ve kterém si zahrál s Helenou Bonham Carter, Alanem Rickmanem a Timothym Spallem?

a) Imaginárium Dr. Parnasse
b) Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street
c) Čarovný les

V oscarovém snímku Ospalá díra (1999) Johnny Depp vyšetřuje sérii záhadných vražd bezhlavého jezdce. Jak se jmenuje postava, kterou hraje?

a) Strážmistr Ichabod Crane
b) Reverend Steenwyck
c) Doktor Lancaster

Jak se jmenuje film, který vznikl podle divadelní hry Muž, který byl Petrem Panem? Johnny Depp v něm hrál hlavní roli po boku Kate Winslet.

a) Počátek Země Nezemě
b) Petr Pan
c) Hledání Země Nezemě

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Film / seriál
Hodnocení FDB 77 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz, HBO

Režie Joachim Rønning, Espen Sandberg

Scénář Jeff Nathanson

Obsazení Johnny Depp, Kaya Scodelario, Brenton Thwaites, Orlando Bloom, Keira Knightley, Javier Bardem, Geoffrey Rush, Stephen Graham

Délka 129 min.

Rok 2017

HBO neděle 21. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC