Film / seriál

Mečiar – S pánom Bohom, idem od vás…

Mečiar – S pánom Bohom, idem od vás…
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

1. ledna 1993. Po pádu komunismu a krátkém federačním intermezzu se rozpadá Československo a Slováci mají poprvé v historii samostatný demokratický stát. Jeho vznik a následná divoká 90. léta jsou spojeny s jedním hlavním jménem – Vladimír Mečiar.

Neznámý podnikový právník, který to dotáhl až na politického miláčka davů a jehož aura silně prostupovala i dětstvím režisérky Terezy Nvotové. Ta se nyní s odkazem kontroverzního expremiéra rozhodla vypořádat prostřednictvím nového dokumentárního filmu Mečiar.

Když se lídři sametové revoluce v lednu 1990 rozhodli uspořádat výběrové řízení na post ministra vnitra, zřejmě netušili, kam to jeho jediný účastník a vítěz jménem Vladimír Mečiar dotáhne. Rázný rodák ze Zvolena si rychle vydobyl silnou pozici v rámci Verejnosti proti násiliu (VPN, slovenské sestry českého Občanského fóra) a o rok později se stává premiérem východní části federace. Po sporech s vedením VPN je sice funkce zbaven, ale ve volbách roku 1992 již vítězí jeho vlastní politická strana – Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS).

Jako slovenský předseda vlády následně vyjedná se svým českým protějškem Václavem Klausem konec společného státu a vznik samostatné Slovenské republiky. Jeho popularita je v té době na vrcholu a vydrží tam ještě několik následujících let. Fenomén Mečiar prostupuje v dobrém i zlém celou společností. Počáteční nadšení začíná postupem doby a s odkrýváním problematických aspektů, které s sebou éra „mečiarismu“ přinesla, uvadat – mafiánské praktiky v politice, podivné privatizace, všudypřítomná korupce, rostoucí arogance samotného lídra… Dění na slovenské politické scéně nakonec zemi stojí účast v první vlně rozšíření NATO, kam Česko, Maďarsko a Polsko vstupují roku 1999.

V době, kdy je Slovensko v podstatě zemí jednoho muže, vyrůstala také budoucí režisérka Tereza Nvotová – a ani ona pochopitelně nemohla zůstat nezasažena: „Keď som mala desať, najčastejšie som sa s kamoškou hrávala na Vinnetoua, E. T. a Mečiara. Vtedy mi moc nedochádzalo, že je skutočný. Bol však všade okolo. V telke, na plagátoch, v debatách rodičov a v našich hlavách.“ Postava expremiéra se jí v hlavě usadila natolik, že jej ještě během studií na pražské FAMU kontaktuje a ve slavné vile Elektra s Mečiarem natočí sérii rozhovorů pro účely studentského filmu. Po úspěchu hrané prvotiny Špína se nyní rozhodla k materiálu vrátit a rozšířit jej do podoby regulérního celovečerního dokumentu. K dalším rozhovorům na kameru se jí sice Mečiara přesvědčit nepodařilo, nový snímek je však obohacen o výpovědi dalších přímých účastníků dění, například Petera Zajace, Fedora Gála či Petra Pitharta. Společně s množstvím dobových archivních materiálů tak snímek není jen sondou do politikovy duše, ale i specifickým portrétem celých slovenských 90. let a jejich odkazu pro současnost.

Mečiar

Film / seriál
Foto HBO

Režie Tereza Nvotová

Scénář Tereza Nvotová, Josef Krajbich

Obsazení

Vladimír Mečiar, Milan Žitný, Ladislav Snopko, Peter Zajac, František Mikloško, Fedor Gál, Václav Bartuška, Petr Pithart, Michael Kocáb…

 

Délka 89 min.

Rok 2017

HBO úterý 31. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC