Film / seriál

Magie vs. krvežíznivost

Magie vs. krvežíznivost
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Souboj temnoty se světlem či zla s dobrem provází člověka od nepaměti. A jak se zdá, od 21. století si k tomu budeme moci připsat ještě boj upírů s čarodějnicemi. Kdo bude mít navrch v seriálu Čas čarodějnic?

Další ze série fantasy příběhů se tentokrát zaměřuje více na čarodějnice než na krvežíznivé upíry (ryze čarodějnický je třeba seriál Salem), kteří jsou jaksi oslabení, jako kdyby chytili nějakou „tesákovou chřipku“. Námět Času čarodějnic vychází z knižní předlohy, z bestselleru Deborah Harkness, a zavádí v tomto případě diváky do tajuplné Anglie, kde se nedaleko Londýna nachází legendární univerzita Oxford.

Prostředí mimo Spojené státy, které má mnohem archaičtější, a tak i magičtější charakter, je jednou z hlavních devíz celého seriálu. Tvůrci si mohli pohrát s atmosférou vyprávění a z Oxfordu udělali v podstatě další postavu příběhu.

Seriál mnohem vyváženěji míchá magii, napětí a romantiku a tím se řadí k seriálové topce

Čarodějnice na vzestupu

Ten se točí především kolem dvojice akademiků. Profesor Matthew Clairmont (Matthew Goode) chodí zásadně v černém, je poněkud pobledlý a velmi distingovaný (i na Brita). Je tedy jasné, že jde o upíra. Jeho úhlavní ne/přítelkyní je pak doktorka Diana Bishop (Teresa Palmer), křehká dívka, v níž však dřímá nečekaná síla. Ano, hádáte správně, Diana je čarodějnice. Veškeré události se dají do pohybu, když právě Diana navrátí život, dá-li se to tak říct, staré alchymistické knize. Text, jenž považovali všichni za dávno ztracený, se díky ní znovu v knize objeví a ona je s ním nějakým záhadným způsobem spojena. Z počátku se však magickým silám brání. Její rodiče totiž přišli o život kvůli podezření z čarodějnictví a Diana nechce dopadnout jako oni. Události však už není možné zastavit. Pozornost všech kouzelných bytostí se nyní soustředí k Oxfordu, protože poprvé po dlouhých stoletích mohou mít navrch čarodějnice a upíři by se museli stáhnout do ústraní. Což samozřejmě nechtějí…

Fantasy po britsku

Kromě toho, že upíři zde nehrají prim, se tento seriál liší od ostatních větším důrazem na texty a scénář, než na akční scény, kde stříkají potoky krve a čarodějnicím zběsile vlají vlasy při vyvolávání kouzel. Schválně vše trochu shazujeme, protože dělat fantasy jako poctivé vyprávění, nikoli jako primárně efektní záležitost, se opravdu zase tak často nevidí. Britská koprodukce se tu zkrátka projevila, ostrovní tvůrci mají smysl a cit pro slova a jistou noblesu vnesou kamkoli. Důkazem budiž Matthew Goode coby hlavní upír, který je v první řadě gentlemanem, a až pak nadpřirozenou bytostí. Působí velmi kultivovaně, vystupuje nenuceně a nemá zapotřebí ohromovat kohokoli svou muskulaturou. Teresa Palmer se na tápající mladou čarodějku také velmi hodí, ovšem jí by možná seděl víc americký akčnější formát. Mnohdy totiž spíš než jako mladá vědkyně působí jako nadšená teenagerka, které se ne vždy daří správně zformulovat své myšlenky. A to by se postavě jejího formátu a předepsaného charakteru stávat nemělo. Jisté však je, že Čas čarodějnic patří k seriálovým událostem této sezóny. Britové už několikrát potvrdili, že filmy i seriálovou produkci zvládají na výbornou.

Teresa Palmer

Teresa pochází z Austrálie, ale dnes už jako vycházející filmová hvězda žije v Los Angeles. S herectvím začínala v 18 letech, kdy natočila jeden ze svých prvních a rovnou velmi úspěšných filmů 2:37 (2006). Známá je také z fantasy trháku Čarodějův učeň (2010), kde si zahrála po boku Nicolase Cage.

Zajímavosti

Upíři jsou tu opravdu zvláštní. Nevadí jim sluneční světlo a také nepotřebují pozvání, aby mohli vstoupit do vašeho domu.

Autorka knižní předlohy, Deborah Harkness, si v seriálu zahrála menší cameo. Byla jedna z posluchaček Dianiny přednášky o alchymii v úvodní epizodě.

Koukněte i na

Salem

Nechvalně proslulé procesy se v Salemu odehrávaly v 17. století. Když se John Alden vrátí domů z války, své rodné město nepoznává, jen jeho dávná láska Mary Sibley zůstala stejná.

Constantine

Constantine je ztělesněním zla, ale vyvolávat v lidech démony ho neuspokojuje. Rozhodne se tento život opustit a zkusit žít jako obyčejný člověk. Démoni jsou však věční pokušitelé a Constantinovi pokoj nedopřejí nikdy…

Čas čarodějnic

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Alice Troughton, Sarah Walker…

Scénář Kate Brooke

Obsazení Matthew Goode, Teresa Palmer, Owen Teale, Malin Buska, Julian Kostov, Alex Kingston, Valarie Pettiford, Sorcha Cusack…

Délka 8 × 45 min.

HBO úterý 23. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC