Film / seriál

Krveprolití v bývalé Jugoslávii naštěstí s humorem

Dobrodružná sci-fi Voda, krev, rakije a zombie epidemi

Český název Voda, krev, rakije a zombie epidemie je poněkud dlouhý a šroubovaný, ale zároveň poměrně trefně shrnuje, o čem snímek je. Jde ostatně o překlad původního sloganu filmu, který šel ve svých zemích původu do kin pod názvem Poslední Srb v Chorvatsku. Ten by u nás příliš netáhl, zato na území bývalé Jugoslávie, kde se národnostní pnutí nejspíš nikdy úplně zažehnat nepodaří, jistě rezonoval daleko lépe.

Motiv zombií je geniálně jednoduchý a pro vytváření společenských metafor maximálně účinný. O tom by mohl vyprávět klasik žánru zombie hororu George A. Romero, jenž by letos v únoru oslavil osmdesáté narozeniny. V kultovní sérii filmů, které protkaly celou jeho aktivní kariéru, postupně využil „nemrtvé“ pro reflexi války ve Vietnamu (Noc oživlých mrtvol), kritiku konzumního způsobu života (v Úsvitu mrtvých se přeživší lidé zabarikádují v nákupním centru…), ke znázornění strachu z jaderné války (Den mrtvých), k popsání třídních rozdílů v pozdním kapitalismu (Země mrtvých) i ke komentáři k roli digitálních technologií a sociálních sítí v našich životech (Deník mrtvých). A to jsme jen u hororů. Zombie dokáží hrát stejně efektivně i v komediích, akčních podívaných či psychologických dramatech. Většinou mívají roli „těch druhých“, ve kterých dokážeme jako v zrcadle nahlédnout problémy nás samotných. Na Balkáně se před téměř třiceti lety „těmi druhými“ děsivě rychle staly jeden druhému jednotlivé národy kolabující Jugoslávie. Přestože se tehdejší válka a její následky stále stávají námětem pro mnoho „těžkých“ filmů, už od 90. let vznikaly i snímky dívající se na věc přinejmenším s hořkým humorem – po Kusturicově Undergroundu například satira Země nikoho.

Zombie mívají roli „těch druhých“, ve kterých dokážeme nahlédnout problémy nás samotných

I scenárista a režisér Predrag Licina ve svém celovečerním debutu odvážně bere balkánské národnostní vášně z veselejšího konce. Ocitáme se v Chorvatsku blízké budoucnosti. Země je sedm let po státním bankrotu a celý svět se kvůli globálním změnám klimatu blíží ke katastrofě. Nůžky mezi společenskými vrstvami jsou čím dál rozevřenější, přičemž bohatí ještě více bohatnou z obchodů s vodou, která je dražší než ropa. Ve vzájemné rivalitě neváhají konkurenci likvidovat i brutálně nekalými praktikami – a tak jsou vodní zásoby Chorvatska otráveny smrtící zombie nákazou.

Mezitím se bonviván a playboy Mico, jenž patří k chorvatské smetánce, věnuje svým obvyklým aktivitám: objíždí Záhřeb v červeném kabrioletu, navštěvuje luxusní restaurace, marnotratně nakupuje, dopřává si wellness a nahání děvčata. Když se ale masérka, kterou nedlouho předtím sbalil, promění v krvežíznivé monstrum, Mico pochopí, že těžké časy dopadly i na něj. S pestrou skupinkou přeživších lidí, do níž kromě něj patří i vyšeptalá herečka nebo mladicky zapálený pravicový radikál, z města uteče na venkov, ale ani tam nemá vyhráno. Únik z města do přírody patří k častým motivům zombie filmů (například Světová válka Z nebo 28 dní poté) – a není zdaleka jediným povědomým postupem, který Licina cituje. Ve svém filmu se přiznaně nepokouší žánr posouvat dál, nýbrž ho využívá ke kritice tupého nacionalismu a chování lidí v extrémních situacích. A je v tom chvályhodně spravedlivý: legraci si dělá ze Srbů i Chorvatů úplně stejnou měrou.

Predrag Licina

Filmař původem ze Záhřebu sice vystudoval režii, ale začínal jako kritik. Později působil v televizi, natočil desítky reklam a videoklipů a věnoval se také hudebním dokumentům. Ke hranému filmu přešel krátkometrážní sci-fi parodií Teleport Zovko.

Zajímavosti

Přihlouplou chorvatskou herečkou Franku Anić, která se v rámci děje filmu proslavila kultovní rolí chorvatské superhrdinky Hrvojky Horvat, ztvárnila Srbka Hristina Popović.

Snímek utahující si z národnostního pnutí mezi Srby a Chorvaty byl k oběma národům spravedlivý i distribučně: v obou zemích měl premiéru jen den od sebe v únoru 2019.

Koukněte i na

Underground

Slavný i kontroverzní opus sarajevského rodáka Emira Kusturici je vypjatou alegorií někdejší Jugoslávie. Tříhodinová freska získala Zlatou palmu na festivalu v Cannes. 

Soumrak mrtvých

Zombie komedie, která si dělá legraci pro změnu z britských národních stereotypů, odstartovala kariéry herce a scenáristy Simona Pegga a scenáristy a režiséra Edgara Wrighta.

Voda, krev, rakije a zombie epidemie

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Predrag Ličina

Scénář Predrag Licina

Obsazení Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Dušan Bućan, Marina Redžepović, Bojan Navojec

Délka 90 min.

Rok 2019

Cinemax pátek 28. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC