Film / seriál

Krize: Komedie o konci světa…

Krize
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jack Black a Tim Robbins se snaží zabránit třetí světové válce. A to je právě ten kámen úrazu!

Krize zaviněná teroristy a neschopnost na nejvyšších místech v Bílém domě nejsou pro zkušené televizní diváky žádným překvapením. Seriály Ve jménu vlasti a Viceprezident(ka) líčí jedno nebo druhé buď náramně dramaticky, nebo naopak náramně komicky. Novinka Krize, která má být slovy svých tvůrců komedií o konci světa, ale zvolila strategii dva v jednom. 
V desetidílné podívané se třemi různými a různě neschopnými hrdiny v podání Jacka Blacka, Tima Robbinse a Pabla Schreibera se americká vláda a armáda snaží zabránit třetí světové válce. Je to jako Dr. Divnoláska v éře války proti terorismu. 

Příběh jako 3D šachy 

„Vysoce postavení lidé ve vládě dělají strašně hodně chyb. Ale v televizi se něco takového moc nevidí,“ říká Jack Black v rozhovoru pro časopis Rolling Stone. Herec, který se původně proslavil vtipnými taškařicemi jako Škola ro(c)ku, měl loni přiměřený úspěch s vážnější rolí v dramatu 
Bernie. Příběh o sympatickém vrahounovi inspirovaly skutečné události. Stejná nálepka by se dala připlácnout i na Krizi. Nový seriál je pro kabelovku HBO po Viceprezident(ce) už druhou podívanou o tom, jak to ta americká administrativa strašně packá. 
Příběh Krize je vyprávěn ze tří perspektiv: První rovinu sleduje divák očima sub-alterního úředníka Talbota (Jack Black), který se shodou okolností dostane do centra celosvětového konfiktu. Působí v Pákistánu jako zaměstnanec ambasády, je na svoji práci patřičně nafoukaný, ale stejně intenzivně se zajímá o nákup „trávy“ či balení dánské diplomatky. Hrozbu třetí světové války ale taky sledujeme přímo v Bílém domě, kde umírněného politika bravurně ztvárnil Tim Robbins. I u něj můžeme pozorovat, že ho sice zajímá světový mír, ale i tak stačí trávit čas s asijskými prostitutkami. Posledním do party je pilot F-18 (Pablo Schreiber), který na svoji misi potřebuje uklidňující pilulky a když si omylem vezme jinou, svět se řítí do průšvihu.
V seriálu Krize se zkrátka nesetkáte s kladnými hrdiny, všichni jsou tak trochu neschopní i když to umí výtečně maskovat. 
„Když hrajete v takovém seriálu jako Krize, neubráníte se myšlenkám na různé nebezpečné situace. Občas přemýšlíte o tom, co byste sami dělali, kdybyste se do nich dostali,“ říká Jack Black, který si ústy hlavního hrdiny uprostřed rozvášněného davu posteskne: „Kde je sakra nějaký dron, když ho člověk zrovna potřebuje?“  

Pochybní američtí hrdinové 

Jack Black vidí v novém seriálu velký potenciál. Jde podle něj o originální přístup, který dokáže poukázat na neschopnost světových vůdců prostřednictvím humoru i akčních scén. Samotný Black v seriálu neztvárnil komediální postavu, jeho Talbot je tak obyčejný přízemní a požitkářský Američan v Pákistánu, že ani průměrnější existovat nemůže. Jeho přehlíživý postoj ke všem neAmeričanům je v kontextu dnešní doby absolutně uvěřitelný a z jeho „američanství“ tak vychází hlavní komediální potenciál celého seriálu.
Tim Robbins patří ke kultovním hercům, kteří dnes už dokáží zahrát cokoliv. Z jeho projevu se ale zdá, že si prohnilého ministra zahrál s opravdovým gustem. A někde mezi se vznáší elitní stíhací pilot, co si přivydělává ilegálním kšeftováním s léky na předpis. Herec Pablo Schreiber si roli zasloužil poté, co na sebe upozornil v jiném seriálovém fenoménu Orange is the New Black. 
Na ramennou těchto tří pochybných amerických hrdinů spočine osud celého světa, když zlotřilý pákistánský generál převezme kontrolu nad Pákistánem a celým jeho jaderným arzenálem a rozpoutá tím geopolitickou krizi proporcí Godzilly. Děj napjaté Krize se pak rozletí z rozbouřených ulic na blízkém východě, přes situační místnost v Bílém domě až na letadlovou loď k Rudému moři a dál do Jeruzaléma a Ženevy. 
V Pákistánu, který si už loni stěžoval na to, jak je země vyobrazená ve špiónském seriálu Ve jménu vlasti, si asi fanoušky nenajde. Ale pro spoustu dalších zemí by Krize, která si dělá legraci ze všech a ze všeho, mohla být hodně zajímavá. Zvlášť když ukazuje, že dostat se na začátek třetí světové války není kvůli přízemním slabostem, nabubřelému egu a zbytečné rivalitě politických vůdců vůbec těžké. Právě naopak!

Krize

Film / seriál
Hodnocení FDB 100 %
Foto HBO

Režie Jon Poll, Jay Roach, Scott Winant

Obsazení Jack Black, Tim Robbins, Pablo Schreiber

Délka 30 min.

HBO pondělí 22. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC