Film / seriál

Král Richard: Zrození šampiónek

Král Richard: Zrození šampiónek – sportovní drama
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Toto sportovní drama o tenisových královnách Williamsových překonává svou intenzitou i slavný film Borg/McEnroe.

Člověk nemusí vědět o tenise prakticky nic, ale když zaslechne jména Venus a Sereny Williamsových, má ihned jasno. Obě dámy dosáhly na kurtech fenomenálních úspěchů. Jen namátkou – Serena v singlu vyhrála čtveřici největších turnajů (Australian Open, French Open, Wimbledon a US Open) celkem třiadvacetkrát, má zlato z olympiády a pětkrát triumfovala na Turnaji mistryň. Její sestra Venus vyhrála pětkrát Wimbledon, dvakrát US Open, má titul z Turnaje mistryň a – jak jinak – rovněž zlato z olympiády. Film Král Richard: Zrození šampiónek pojednává o jejich nelehké cestě na výsluní a hlavně o strůjci celého zázraku – otci obou tenistek Richardu Williamsovi.

Tenhle svět nikdy nerespektoval Richarda Williamse. Ale bude respektovat vás!

Těžké začátky

Být chudý, žít v ghettu a přitom vychovávat pět dcer, dá zabrat. Pokud z něj chcete zároveň uniknout, musíte mít plán. A Richard Williams jej měl pro každé ze svých dětí. Některé nasměroval k akademické kariéře, Venus a Sereně nalinkoval budoucnost tenisových šampiónek. Sepsal si k tomu 78stránkový kariérní manuál. Toho se, k zděšení mnoha profesionálních trenérů, s nimiž spolupracoval, sveřepě držel, až do dosažení vysněného cíle. Sám přitom neměl pro práci trenéra ty nejlepší předpoklady, nepočítáme-li několik tréninků tenisu v dětství u trenéra, který si nechal říkat Old Whiskey.

Pohled za kulisy

Jak už bylo řečeno výše, film se nezdržuje zobrazováním hvězdných okamžiků obou sester Williamsových během vrcholů jejich kariér. Místo toho se soustředí na klíčové momenty jejich dětství a dospívání, a především na tréninkové metody jejich otce Richarda. Popravdě, snést tohoto svéhlavého chlapíka vedle sebe déle než 24 hodin by slabší jedince mohlo stát duševní zdraví. Ne tak Williamsovic rodinu, která den co den, v horku, dešti, navzdory atakům místních gangsterů, dřela na kurtech comptonského předměstí. Neexistovalo nic, co by svedlo Richarda z nastoupené cesty a jeho kariérního plánu. O tom se nakonec přesvědčil nejeden sponzor, klub či tenisový kouč, který se Williamsovým připletl do cesty. Soudržnost celé rodiny byla jedním z hlavních předpokladů budoucích úspěchů. Závěrečná epická bitva a první profesionální zápas 14leté Venus Williamsové s tehdejší ženskou tenisovou jedničkou Arantxou Sánchez Vicariovou je toho ostatně jasným dokladem.

Úspěch na kurtech, úspěch na plátně

Producentem filmu je hvězdný Will Smith, který navíc sám sebe obsadil do hlavní role Richarda Williamse. Kritici se shodují, že si touto kreací řekl velmi sebevědomě o letošního Oscara za nejlepší mužskou roli. Po zhlédnutí filmu nelze než souhlasit. Pan Williams, který vždy velmi dbal na svou mediální prezentaci, je jistě také spokojen. Namístě je ovšem také jedno varování – než zapnete televizi, udělejte si dost místa. Tenisové souboje jsou totiž nasnímány s takovou intenzitou, že tělo samovolně odpovídá na údery protihráče. Během filmu tak budete mít příležitost zlepšit svůj příjem podání, backhand, pohyb na síti nebo aspoň za konferenčním stolkem, jen se smeči opatrně, vím, o čem mluvím. 

Will Smith

Dnes 53letý herec prorazil, po skromných začátcích v televizních sitcomech, v krimi komedii Mizerové (1995). Pak už následuje dlouhý výčet rolí v takových filmových hitech, jako byly Den nezávislosti, Muži v černém, Nepřítel státu, Já, robot a mnoho dalších. Je také úspěšným rapperem, doma má cenu Grammy a prodal přes dvacet milionů desek. Od roku 1997 je jeho manželkou herečka Jada Pinkett Smithová. Proslýchá se, že nyní natáčí pokračování Mizerů.

Král Richard: Zrození šampiónek

Film / seriál
Hodnocení FDB 58 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz, HBO

Režie Reinaldo Marcus Green

Scénář Zach Baylin

Obsazení Will Smith, Jon Bernthal, Tony Goldwyn, Aunjanue Ellis, Demi Singleton, Susie Abromeit, Judith Chapman

Rok 2021

HBO neděle 6. 2. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC