Film / seriál

Konkurenti

Konkurenti

Prostředí byznysu je tvrdé, a kdo se neumí otáčet, musí z kola ven. Kam až je ale člověk schopen zajít, aby obstál?

Realitní makléři bývají zdatní obchodníci, někdo by dokonce mohl říct lháři. O tom, nakolik je to pravda, se přesvědčíte v hvězdně obsazené adaptaci oceňované divadelní hry, kde hrají prim čas a peníze. Zaměstnanci realitky dostanou nůž na krk: buď během čtyřiadvaceti hodin prodají bezcenné pozemky, nebo mají padáka. Každý z nich má svůj plán, jak uspět, ovšem žádná čistá hra to nebude. Naopak, když jde do tuhého, neštítí se sáhnout ani k nekalým praktikám.

Zchátralá realitní kancelář v Konkurentech se pravděpodobně stane jedním z těch filmových míst, které si zapamatujete (jako třeba výslechovou místnost v Hannibalovi). Místnost je rozdělena na dvě části skleněnou přepážkou: za ní je kancl ředitele spolu s exkluzivními kontakty, zbytek prostoru „obývají“ makléři, kteří se po telefonu zdají být nesmírně sebevědomí, ale opak je pravdou. Stále znovu a znovu zvedají telefony a snaží se prodat neprodejné… Kancelář je před krachem a všichni v ní jsou zoufalí. Jednoho dne přijede nadšený Blake (Alec Baldwin) z města a seznámí kolegy se „záchranným plánem“. Existuje totiž jakási soutěž, kde první cenou je cadillac.

Scénář vychází z předlohy známého dramatika Davida Mameta, který kdysi krátce pracoval v podobné „továrně na sny“. Ví tedy, jak takoví lidé mluví. Jazyk se pro něho stává nejen jakýmsi motorem ženoucím děj vpřed, ale je dalším ze stavebních kamenů příběhu. Každého z prodejců tak charakterizuje nejen jeho život a způsob prodeje, ale také to, jak mluví (herci se prý na role připravovali několik měsíců). Kevin Spacey má roli manažera kanceláře, typicky studeného a odtažitého obchodníka, jenž však rád hraje podle pravidel. Prodejce pak hrají Al Pacino, Ed Harris, Alan Arkin a Jack Lemmon. Všichni jsou v různých fázích hroucení se a bláznovství. Dialogy Harrise a Arkina patří k tomu nejlepšímu, co Mamet vůbec napsal. Jsou to spiklenci, kteří neustále kují plány, jak se dostat k oněm drahocenným kontaktům, jež má Spacey zamčené ve své kanceláři. Co kdyby se někdo z nich vloupal do kanclu a ukradl je? Harris a Arkin se o tom pořád dokola baví, ale co si ve skutečnosti myslí, jeden druhému nikdy neprozradí. Výborně napsaná je také scéna, kdy se setkávají Al Pacino a Jonathan Pryce coby zákazník.

Mamet tak trochu navázal na Millerovu Smrt obchodního cestujícího, jež se stala symbolem zániku amerického snu. Tentokrát se nepotápí jedinec, ale rovnou celá loď i s posádkou. Ale abyste nepropadli úplné depresi, i když bílé límečky čeká nejspíš osud nezaměstnaných, v Konkurentech je i dost humorných situací, především některé plány, jak prodat neprodejné, jsou na hranici absurdity a šílenství…

Zajímavost

Postava Blakea v původním scénáři nebyla. Když však David Mamet psal scénář pro film, rozhodl se tuto postavu vytvořit „na tělo“ Alecu Baldwinovi.

Konkurenti

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,3 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie James Foley

Scénář David Mamet (scénář, divadelní hra)

Obsazení Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin, Ed Harris, Alan Arkin, Kevin Spacey, Jonathan Pryce

Délka 100 min.

Rok 1992

Cinemax úterý 1. 5. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC