Film / seriál

Kafka z Kremlu

Kafka z Kremlu

HBO je vyhlášené svými seriály, ale také filmy. Mezi jeho nejlepší počiny patří mrazivý thriller z Ruska.

Odhalit a dopadnout masového vraha není nikdy lehké. Pokud se o to ovšem snažíte v Sovětském svazu, je to jako kdybyste se snažili chytat do pytle světlo. Film inspirovaný skutečnými událostmi není jen klasickým thrillerem, ale také společenskou a politickou sondou. Byrokratický aparát spolu se sovětskou ideologií je totiž nakonec možná větší monstrum než vrah Andrej Čikatilo.

Od roku 1982 do roku 1990, přibližně 500 kilometrů jižně od Moskvy, Andrej Čikatilo zavraždil přes 50 lidí – muže i ženy, kterým navíc většinou nebylo více než 17 let. Film Občan X sleduje neochvějné úsilí detektiva Viktora Burakova (Stephen Rea), který se snaží dopadnout sériového vraha stůj co stůj. Pracuje bez moderních vyšetřovacích vymožeností, jež známe z kriminálních seriálů, to ale není ta největší komplikace. Burakov musí především bojovat s byrokratickou mašinérií, která byla v Sovětském svazu plná korupce, mafiánských praktik, a hlavně lidí slepě věřících propagandě. Jeden úředník (Joss Ackland) dohlížející na vyšetřovací komisi dokonce odmítá věřit, že v zemi mohou existovat sérioví zabijáci, vždyť jsou jen „dekadentním západním fenoménem“.

Občan X se natáčel v Maďarsku, protože byť je to film z devadesátých let, tak v Rusku by asi takovýto poměrně dosti kritický snímek rádi neměli. Patří však k tomu nejlepšímu, co na HBO vzniklo. Atmosféra podivných úřadů s až robotickými úředníky je skutečně děsivá a v mnohém připomíná Kafkův Proces. Čikatilo byl samozřejmě sériový vrah, ovšem on ve filmu není nejděsivějším zlem. Tím je naopak stát, úřady, zkorumpovaná policie, jednoduše celý politický aparát, který je pro slušného člověka neprostupným bludištěm. 

Nejen scénář, kamera a celkové zpracování dělají tento film výjimečným, Občan X stojí především na skvělých hereckých výkonech. Režisér Chris Gerolmo mistrně vypráví příběh jinak docela tichého detektiva, ze kterého se stává úplně někdo jiný a jeho posedlost případem zachází tak daleko, až se blíží nervovému kolapsu. Stephen Rea se v roli Burakova doslova našel. Jeffrey DeMunn coby šílený vrah je děsivě strašidelný, ovšem jen proto, že je tak chytře obyčejný. Vynikající jsou také Donald Sutherland jako Burakovův poněkud podrážděný spojenec ve vyšetřovací komisi a Max von Sydow jako odborník na abnormální psychiatrii, který pro Burakova sestavuje profil „Občana X“. 

Jednoduše Občan X je výborný film.

Občan X

Film / seriál
Hodnocení FDB 82 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Chris Gerolmo

Scénář

Chris Gerolmo 

Obsazení Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow, Jeffrey DeMunn, Joss Ackland, John Wood, Radu Amzuliscu

Délka 103 min.

Rok 1995

Cinemax středa 19. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC