Film / seriál

Ztraceno v životě

Ještě máme čas – koprodukční drama

Emotivní příběh homofobního otce postiženého stařeckou demencí, jehož se navzdory zklamání a křivdám z minulosti ujímá jeho homosexuální syn, vypráví o potřebě lásky a odpuštění.

Režijní debut Vigga Mortensena je inspirován jeho vlastním dětstvím a dospíváním. Ne, že by jeho skutečný otec byl stejný necita jako filmový Willis (Lance Henriksen), ale autentická životní zkušenost je z filmu Ještě máme čas patrná. Dvouhodinové rodinné drama není dovolenkovým odlehčeným snímkem, je to film, který strhne vaši pozornost a občas vám bude jezdit mráz po zádech.

Nebuď zbabělec, řekni svůj názor!

Willis trpí stařeckou demencí a v podstatě nenávidí každého, kdo jakkoli vybočuje z řady, včetně svého syna, který vybočuje hodně. John (Viggo Mortensen) žije se svým partnerem a dcerou spokojený rodinný život daleko od otcovy farmy. John je dobrý muž, nesmírně trpělivý, a tak se rozhodne, že se o Willise postará. S postupující nemocí už ho nelze nechat samotného na rozlehlém ranči. Jenže, vytrhněte starého člověka z jeho domova, to je první zrada. Zkuste mu přiblížit život pro něho naprosto nepřijatelné rodiny – homosexuálního páru s dítětem – to je další zlo. A ještě se k němu chovejte hezky a nevracejte mu nenávistné a bolestné poznámky, to už je vrchol. Tohle všechno John udělá a vydrží, i když každému džbánu se jednou ucho utrhne…

Dojemně nepříjemný film

Kdo se někdy staral o podobně nemocného člověka, musí před Mortensenem smeknout. Ještě máme čas se nesnaží jakkoli uhlazovat pokřivené rodinné vztahy – samozřejmě že nejde jen o Johna, ale také o jeho sestru Sarah (Laura Linney). Film je vlastně dokonalá ukázka toho, jak ne/funguje lidská paměť. Zatímco Willis se ve vzpomínkách vrací k zemřelé ženě a dětem (ještě v době, než je de facto odepsal) jako k idylické minulosti, jeho děti si vzpomínají na otce, který se nechoval o mnoho lépe než nyní. I přesto jsou pořád rodina, a ještě než Willise zcela pohltí nemoc, se snaží jeden druhému porozumět. I když se to občas zdá nemožné.

Mortensenův celovečerní debut odráží dlouholeté zkušenosti z filmové branže. Nesnaží se být líbivý, nevypráví komplikovaný příběh zjednodušeně, ale jde k podstatě věci, k opravdovým emocím, ať je nám to jako divákům příjemné, nebo ne. Navíc díky tomuto filmu dostal prostor předvést svůj jedinečný herecký talent a um Lance Henriksen. A byť s postavou Willise nebudete sympatizovat, tak stejně jako John k němu budete hledat cestu.  

Ještě máme čas

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Viggo Mortensen

Scénář Viggo Mortensen

Obsazení Viggo Mortensen, Lance Henriksen, Terry Chen, Laura Linney, Hannah Gross, Bracken Burns, Piers Bijvoet

Délka 112 min.

Rok 2020

Cinemax2 sobota 8. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC