Film / seriál

Jediná poctivá práce, kterou kdy udělal: miloval svou dceru!

Den vlajky – americký thriller

Byl milující otec, ale také jeden z největších padělatelů všech dob, který za svou „kariéru“ vytiskl 22 milionů falešných dolarů. Film podle knižní předlohy Jennifer Vogelové, skutečné dcery velkého podvodníka Johna Vogela, natočil režisér a oscarový herec Sean Penn. Do hlavní role obsadil svou dceru Dylan.

Máte rádi filmy podle skutečných příběhů? Den vlajky je jedním z těch, který se vám zaryje hluboko pod kůži. Sean Penn jako režisér skvěle pracuje s emocemi, které dávkuje lehce, ale zato hodně intenzivně. A herci pod jeho vedením ze sebe dostávají to nejlepší. Včetně jeho samotného.

Ubližuješ jen tomu, koho miluješ 

Vztah mezi otcem a dospívající dcerou je možná problematický i v normálních rodinách, ale pokud jsou vaším podnikáním podvody se zbraní v ruce, je to o to těžší. Protože dítě se jednoho dne zeptá: „Tati, čím se živíš?“ A pak? I John Vogel se do téhle situace dostal. Ve filmu vypjatá scéna mezi otcem a dcerou patří k těm nejsilnějším a Penn i jeho dcera Dylan v ní názorně předvádějí, proč patří mezi hollywoodské herecké špičky.

Penna postrčil Damon

„Původně se mi do role Johna Vogela nechtělo, chtěl jsem se soustředit na režii. Hledal jsem, a byl jsem z toho lehce zoufalý. Poslal jsem scénář Mattu Damonovi, který mi obratem zavolal a řekl mi, že jsem padlej na hlavu, když do toho nechci jít sám. A tak bylo rozhodnuto,“ říká ke své roli Sean Penn.

Jsem vinen, dokavaď nejsem prokazatelně nevinný.
John Vogel

K vyprávění bolestného dramatu dcery, která se snaží vyrovnat s minulostí a zároveň v sobě nepřetrhnout pouto, které si s otcem vytvořila během života, zvolil Penn retrospektivní skoky mezi 70. a 90. léty. Ostatně film začíná Vogelovou honičkou s policejními auty a helikoptérou, to se píše rok 1992, následuje střih do roku 1975, kdy John učí dceru řídit. Tímto stylem režisér odvypráví celý příběh.

Talentovaná dcera

Co ocenili diváci i kritika je pak strhující a emotivní herecký výkon jeho dcery Dylan. Zvláště ve vypjatých scénách je natolik uvěřitelná, že to vypadá, jako by ztvárňovala svůj vlastní životní příběh. „Práce s otcem byla velmi, velmi intenzivní, jak jsem očekávala. Ale práce s ním jako hercem a režisérem pro mě byla opravdu překvapivá a vlastně úlevná. Myslím, že jsme do toho oba dali i část našeho osobního vztahu otce a dcery,“ řekla Dylan o společném natáčení pro časopis Variety. Ve filmu si vedle Dylan zahrál i Pennův syn Hopper.

Hudba, jako součást příběhu

O úspěch snímku se kromě příběhu, režie a herců postarala i hudba. Skvěle vybrané písně korespondují s dějem a dávají mu další rozměr. I to je součást Pennovy práce s emocemi. Ke spolupráci si vybral jedny z nejpovolanějších – svého kamaráda, známého hudebníka, kytaristu a leadera skupiny Pearl Jam Eddieho Veddera, se kterým již v minulosti pracoval na filmu Útěk do divočiny. Ten zase přizval svého kamaráda, u nás velmi dobře známého Glena Hansarda, a svou dceru Olivii. Čtvrtým do party se stala americká písničkářka Cat Power, která přispěla hned čtyřmi písněmi. Výsledkem je, kromě jiného, i samostatný soundtrack, jehož titulní píseň My Father's Daughter, zpívaný v tu dobu sedmnáctiletou Olivií Vedder, má na Spotify skoro čtyři miliony přehrání.

Film je možné zhlédnout na kanále Cinemax 3. července. Určitě to nebude ztracený čas. 

Dylan Penn 

Je americká herečka a modelka. Její rodiče jsou herci Sean Penn a Robin Wright. Začínala v modelingu pro značku Gap a objevila se na obálkách časopisů jako GQ či Elle. Její první filmová role byla v hororu Condemned z roku 2015. Zahrála si také ve filmu z roku 2016 Elvis a Nixon po boku Kevina Spaceyho.

Den vlajky 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz, United Artists

Režie Sean Penn

Scénář Jez Butterworth

Obsazení Dylan Penn, Sean Penn, Tom Anniko, Regina King, Katheryn Winnick, Josh Brolin, Bailey Noble…

Délka 104 min.

Cinemax neděle 3. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC