Film / seriál

Jak se probrat z Bez vědomí?

Jak se probrat z Bez vědomí?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Co se stane, když se potkají herečka Hattie Morahan z Krásky a zvířete, David Nykl z Hvězdné brány a krásná Slovenka Tatiana Pauhofová? Vznikne nové špionážní drama pod křídly produkce HBO Europe Bez vědomí.

Je podzim 1989 a profesionální houslistka Marie se vrací společně se svým manželem po celých 12 letech z exilu v Londýně zpět do Prahy. Ve vzduchu visí změna – sovětské impérium se otřásá v základech a každý tuší, že přijde nějaká změna. Nikdo si však nemůže být jistý tím, jakou bude mít podobu.

Záhadné zmizení

Krátce po návratu zpět do rodné země manžele stihne krutá rána – Marie po těžké nehodě skončí v nemocnici v bezvědomí. Když se z něj konečně probere, zjišťuje, že její manžel Viktor, který je mimochodem politicky velmi aktivní, zmizel. Nikdo neví kdy, kam ani proč. Marie ale rozhodně nehodlá celou věc nechat na policii a rozhodne se svého muže vypátrat sama.

Ve vzduchu visí změna!

Dějiny s přesahem do přítomnosti

Ačkoliv by se mohlo zdát, že události konce osmdesátých let, které vyústily v období politických změn v Československu mezi 17. listopadem a 29. prosincem roku 1989, jinak známého jako Sametová revoluce, jsou již dávno pryč a že na ty, kteří tehdy odvážně zvonili klíči, si dnes skoro nevzpomeneme, maximálně tak v sarkastické poznámce. Opak je ale pravdou. Tereza Polachová, kreativní producentka HBO Europe, dodává: „I když se příběh odehrává v 80. letech, je naprosto aktuální i pro naši polarizovanou společnost. Je vyprávěn z Mariina úhlu pohledu, čímž typicky mužský žánr získává další rozměr. Tím, že je špionážní příběh netradičně vyprávěn očima napohled průměrné ženy, vzniká fascinující, působivé a přitažlivé drama, které baví nejen nás, ale pevně doufáme, že zaujme i co nejširší publikum.“

Jména, která zaručí kvalitu

Že je na co se těšit nezaručují pouze zvučná jména herců a vděčné historické období. Jako režisér se na HBO vrací Ivan Zachariáš, který v minulosti pro HBO Europe natočil společně s Alicí Nellis minisérii Pustina. Scénář napsal Ondřej Gabriel a po odborné stránce na natáčení dohlížel spolupracovník CIA a světově uznávaný expert na špionážní techniku H. K. Melton. Antony Root z HBO Europe, říká: „Máme obrovskou radost, že před i za kamerou se sešel tak vynikající tým, díky kterému ožívá mezinárodní špionážní drama. Ondřejův scénář reflektující zlomový moment v historii střední Evropy získal v dnešním výbušném globálním politickém klimatu další rozměr. Ivan dává tomuto příběhu a době v něm zobrazené i jeho postavám svůj originální režijní styl a rovněž naprostou autenticitu.“

Je zcela určitě namístě koncem roku 2019 očekávat více dokumentů, filmů či seriálů s tématikou roku 1989 a zdá se, že tato šestidílná série bude nad ostatní vyčnívat. A co vy, už se na Bez vědomí také těšíte?

Tatiana Pauhofová

Slovenská divadelní a filmová herečka se na studia herectví na VŠMU v Bratislavě vrhla hned po absolvování gymnázia. Mimo hraní v divadlech a filmových snímcích účinkuje také v reklamách a věnuje se i dabingu. Diváci si ji mohli poprvé výrazně všimnout třeba v roli Aničky v pohádce Čert ví proč.

Bez vědomí

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Ivan Zachariáš

Scénář Ondřej Gabriel

Obsazení Tatiana Pauhofová, Hattie Morahan, David Nykl…

HBO Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC