Film / seriál

Cesta do hlubin lidského nitra

Cesta do hlubin lidského nitra

Hypnóza fascinuje lidi po staletí, spousta z nich totiž věří, že se člověk během tohoto změněného stavu vědomí stává loutkou, ztrácí sebekontrolu a prozradí na sebe i věci, které by jinak nikomu neřekl. A právě touto terapeutickou metodou se zabývá nový seriál z originální produkce HBO.

Do malého ospalého městečka ztraceného v čase mezi válkami přijíždí cizinec, tajemný muž, který je schopen číst a ovládat mysl, ale zároveň má v sobě trauma, jež mu v noci nedá spát. Seriál Hypnotizér kombinuje tradiční fikci, fantasy a thriller a námětem mu byl stejnojmenný kultovní komiks argentinského spisovatele Pabla De Santise.

Osmidílná minisérie pochází z produkce latinskoamerické HBO a zajímavostí je, že jde o její první bilingvní projekt – herci totiž pocházejí z Argentiny, Uruguaye a Brazílie, přičemž každý z nich mluví svým vlastním jazykem, tedy portugalsky, respektive španělsky (s titulky). Produkce trvala více než dva roky a podílelo se na ní okolo dvou set lidí, všech osm dílů se pak stihlo natočit během jedenácti týdnů v uruguayském Montevideu.

Seriál vypráví příběh záhadného a osamělého Natalia Arenase, hypnotizéra, který v bezejmenném městečku, kde se usadí, brzy začne demonstrovat svou schopnost ve velkém stylu a sám sebe popisuje jako „detektiva nevědomí“. Scenáristé a herec v hlavní roli, Argentinec Leonardo Sbaraglia, který získal nominaci na Emmy za roli v seriálu Epitafy (opět od HBO Latin America), se rozhodli zobrazit Arenase jako muže, který trpí těžkou nespavostí – není schopen usnout. Proto se každou noc, ať je kdekoliv, místo spaní prochází a snaží se hluboko v sobě najít ztracenou vzpomínku, jež by mohla být klíčem k jeho utrpení.

V prvním díle nazvaném Žlutá stuha (The Yellow Ribbon) se Arenas ubytuje ve zchátralém hotelu Las Violetas, jehož recepční chvíli před jeho příjezdem prohlásí, že ti, kteří s sebou mají málo zavazadel, vyvolávají nejvíce otázek. Nový host s sebou skoro žádná nemá a moudro recepčního se v průběhu seriálu stává zlověstným tvrzením. Chvíli po svém nenápadném příjezdu se Arenas stává – po boku tanečnic a kartářů, věštících osud pomocí tarotu – hvězdou varieté v Teatro Rex v místním polorozpadlém divadle. Během hypnotických seancí se Arenas vnořuje do psyché diváků, kteří se dobrovolně přihlásili, aby na pódiu odhalili svou trýznivou minulost a poznali svá nejniternější tajemství.

A právě skrze neštěstí ostatních se Arenas snaží najít klíč k vlastním problémům a odhalit svá tajemství. „Představa byla, že kromě hypnotizéra by měl Arenas být i muž se zájmem o své blízké, člověk obdařený schopností porozumět druhým, někdo, kdo je hluboko uvnitř dobrým člověkem. I když jsou v jeho osobnosti temná místa, Arenas je ochoten pomáhat ostatním, vysvětluje Sbaraglia. Jednotlivé epizody divákům postupně odkrývají více z Arenasovy minulosti, která je jako puzzle s chybějícími dílky. A problémy návštěvníků divadla se stávají těmi chybějícími dílky, částmi Arenasova života, na něž si není schopen vzpomenout.

Zajímavosti

Herec Leonardo Sbaraglia konzultoval svou postavu s opravdovým hypnotizérem, který mu vysvětlil, co je základem úspěšné hypnózy.

Autor komiksu Pablo De Santis nespecifikoval, v jaké době se příběh odehrává. Sami autoři se pak rozhodli děj umístit do 20. století, do období mezi světovými válkami.

Hypnotizér

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Alex Gabassi, José Eduardo Belmonte

Scénář Pablo De Santis, Tiago Teixeira

Obsazení Leonardo Sbaraglia, Lee Taylor, Juliana Didone, Ondina Clais, Mel Fronckowiak, Bianca Comparato…

Délka 8× 60 min.

Cinemax úterý 21. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC