Film / seriál

Hranice lásky

Hranice lásky

Láska a smrt provází lidstvo po tisíciletí. A je lhostejné, zda jde o období míru, nebo o válečnou vřavu.

Komorní milostné drama vypráví příběh jednoho milostného trojúhelníku, který lehce připomíná Paní Bovaryovou (nudný manžel, bláznivě zamilovaná žena, trochu tajemný milenec), ovšem okořeněnou až erbenovsky nezvratným osudem, tedy spíše vůlí Boha. Strhující příběh vášnivé lásky, která se začala v pohnutých časech roku 1939, je navíc vyprávěn poměrně netypicky (flashbacky musíte trochu hledat), ovšem s citem. Pomyslným vrcholem je pak herecké obsazení: Ralph Fiennes, Stephen Rea a Julianne Moore.

Jiná romantika

Konečně milostný příběh z Anglie, ve kterém nejsou ulice Londýna zalité sluncem a kde se nad bílými útesy u pobřeží netetelí blankytně modré nebe. Tohle je drama, jež si žádá temnější atmosféru, a tak většinu filmu prší a vy chvílemi málem cítíte nepříjemný zápach věčně provlhlých vlněných kabátů. Tak působí hned první scéna, v níž se potkají vládní úředník Henry Miles (Stephen Rea) a spisovatel Maurice Bendix (Ralph Fiennes). Henry potřebuje najít svou ženu Sarah (Julianne Moore), která se mu zatoulala neznámo kam s nějakým milencem. Pikantní na tom je, že Sarah před tím měla poměr s Mauricem. Pomalu se tak roztočí místy až detektivní příběh, v rámci něhož skládáte obraz milostného trojúhelníku jako puzzle.

Láska nekončí, jen proto, že nevidíme jeden druhého.
Ne?
Lidé milují Boha, je to tak? Celý svůj život. Aniž by ho někdy viděli.

Film byl natočen podle románu Grahama Greenea z roku 1951 a údajně má odrážet autorovy opravdové zážitky, kdy se během války zapletl s vdanou ženou. Naštěstí Hranice lásky nejsou dalším Anglickým pacientem, ten byl výborný a jeden takový film nám stačí. Válečné události tvoří jen kulisu a v jednom okamžiku výrazně vstoupí do děje. A to když Maurice málem přijde v boji o život. Sarah se tehdy modlí, aby přežil, že vymění jejich lásku za jeho život. Přežije. A Sarah slib dodrží. Bůh i otázky víry jsou v tomto snímku velmi podstatnou součástí děje. Víra ovlivňuje životy všech hlavních představitelů fatálně.

Co chybí k dokonalosti

Hrdinové se neustále pohybují mezi dvěma protipóly, mezi jasnými náboženskými pravidly a touhou, někdy možná více tělesnou než onou touhou srdce po velké lásce… Ale i tak tyto dva protikladné světy dodávají příběhu na tempu i živosti. Jinak by, bohužel, šlo o docela nemastný neslaný film. Hereckým výkonům není co vytknout, filmové zpracování působí také velmi precizně i scénář je promyšlený. Ale nebýt scén, kdy Maurice a Sarah podléhají vzájemné přitažlivosti a ztrácí naprosto veškeré zábrany, postrádal by film veškeré kouzlo a lehkost. Snad snaha o naprostou dokonalost, touha vyrovnat se bez nadsázky geniální knižní předloze způsobila, že mu chybí „něco“. Je to jiskra? Více vtipu? Trocha ironie? Těžko říct.

Přesto se jedná o velmi dobrou filmovou adaptaci. Především Ralph Fiennes a Julianne Moore dokazují, že zcela oprávněně patří k současným hereckým špičkám.

Hranice lásky

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,3 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Neil Jordan

Scénář Neil Jordan

Obsazení Ralph Fiennes, Julianne Moore, Stephen Rea, Ian Hart, Samuel Bould, Jason Isaacs, James Bolam

Délka 97 min.

Rok 1999

Cinemax neděle 2. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC