Film / seriál

Hon na minulost

Hon na minulost
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Pomsta je mnohdy ten nejlepší životabudič, který si umíte představit. Své o tom ví i devadesátník Zev.

Myslíte si, že s domovem důchodců je spojeno jen čekání na smrt a lidé tam nemají už žádné cíle? Z omylu vás vyvede Zev, který uteče z pečovatelského domu, aby mohl uskutečnit desítky let odkládanou pomstu. Velmi netradiční road-movie spojuje dobrodružné cestování a temné téma nacismu se stářím a životem poznamenaným sklerózou. Podaří se odhodlanému Zevovi najít muže, který je zodpovědný za smrt jeho rodiny v Osvětimi?

Film režiséra Atoma Egoyana má pár společných věcí s Nolanovým thrillerem Memento. Ale na rozdíl od Nolanova Leonarda Shelbyho, který si pomocí tetování po celém těle připomíná, kdo je i své smrtící poslání, Zev Guttman (Christopher Plummer) potřebuje pouze jediné. A to pěticiferné číslo na levém zápěstí, kterým ho označkovali v táboře smrti, v Osvětimi. Zevovi se podařilo na konci války utéct do Spojených států, kde nakonec prožil docela spokojený život. Ještě než se odebere na věčnost, a hlavně než mu veškeré vzpomínky pohltí stařecká demence, rozhodne se ve svých devadesáti splnit ještě jeden poslední úkol.

S pomocí svého kamaráda Maxe (Martin Landau), spolubydlícího z pečovatelského domu a rovněž přeživšího z Osvětimi, sestaví seznam adres, na kterých žije člověk jménem Rudy Kurlander – důstojník SS, jemuž se podařilo vyhnout spravedlnosti, když emigroval pod jménem jedné ze svých obětí. Zevův plán je jednoduchý, objede všechny adresy a až najde toho pravého, pomstí se...

Demence dnes není žádné filmové tabu – Julianne Moore získala Oscara za roli ve snímku o Alzheimerově chorobě Pořád jsem to já. Režisér Egoyan a scenárista Benjamin August se však nedrží jen této linky, nejde jim o dojemné drama o slábnoucím staříčkovi, jenž cestuje po Severní Americe jen s pytlíkem léků. Navíc se jim podařilo obsadit Plummera, který dokáže přesně ztvárnit Zevův vnitřní boj s nemocí i minulostí.

Působivé jsou také lokace, v nichž se film odehrává. Díky nezvyklému důrazu na životy vedlejších postav se postupně proplétáme nejrůznějšími prostředími, myšleno prostorově i společensky. Velmi zajímavé je srovnání čtyř mužů, které Zev postupně navštíví. Všichni vzešli z podobných podmínek, ale každý z nich skončil jinak. Egoyan tak odvádí pozornost od nemoci a Zev nepůsobí pateticky.

Závěr tohoto napínavého a dramatického příběhu také není úplně typický, ale víc vám k němu neprozradíme. Budete se muset vydat na poslední cestu se Zevem sami a uvidíte, že se dozvíte mnoho nejen o jeho životě, ale také o sobě.

sky20-vzpomensi.jpg

Vzpomeň si

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,9 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Atom Egoyan

Scénář Benjamin August

Obsazení Christopher Plummer, Martin Landau, Dean Norris, Bruno Ganz, Jürgen Prochnow, Sofia Wells, Peter DaCunha

Délka 95 min.

Rok 2015

HBO pátek 29. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC