Film / seriál

Hlava plná metalu: Život je rock’n’roll

Hlava plná metalu

10 filmů o lidech, kteří touží urvat si kus mikrofonu pro sebe.

1. Hlava plná metalu 

Dívčina se trápí smrtí bratra, kterou si dává za vinu. Útěchu jí nabízí jedině patřičně temná muzika, a tak začne snít o kariéře rockové hvězdy. Islandské drama je vizuálně zajímavé – tedy za předpokladu, že vám black metalová estetika připadá fascinující a ne strašidelná. Hlava plná metalu je každopádně film, který se často nevidí.   
Umí zpívat? Zhruba tak, jak si to black metal žádá. 

2. Na pokraji slávy 

Příběh fiktivního mladého novináře, který se v 70. letech přilepí na rockovou kapelu, aby mohl napsat článek pro časopis Rolling Stone, stojí na pevných základech. Scénárista a režisér Cameron Crowe napsal svůj první článek pro Rolling Stone v 16 letech, pak přispíval třeba do New York Times nebo Playboye. Za scénář má Oscara.  
Umí zpívat? Hlavní hrdina umět zpívat nepotřebuje. Píše.  

3. Love song 

Po úspěchu Once se scénárista a režisér John Carney vrhnul na podobně srdcový projekt o lásce. Tentokrát především k hudbě. Keira Knightley hraje talentovanou pouliční písničkářku, na kterou náhodou narazí profík zničený hudebním byznysem Mark Ruffallo. Film byl nominovaný na Oscara za písničku Lost Stars.  
Umí zpívat? Keira přiznává, že ne. Noty ji vyladili ve studiu.  

4. Rock of Ages

Jsou zlatá osmdesátá a ulice Sunset Strip v Los Angeles žije pompézní rockovou muzikou. Holka z maloměsta narazí na místního kluka a zatímco se oba snaží jít za svým hollywoodským snem, začíná ten pravý rock’n’roll. Tom Cruise do toho řádí jako dlouhovlasá hudební super hvězda Stacee Jaxx. Film vznikl podle úspěšného muzikálu.    
Umí zpívat? Všichni. Kromě Aleca Baldwina.  

5. Varieté 

Holka z maloměsta vyrazí do Los Angeles, stává se servírkou v neo-varieté a touží po kariéře zpěvačky oděné ve vyzývavých krajkách. Varieté se ohání romantikou. Hlavní roli hraje Christina Aguilera a sekunduje ji Cher v roli bývalé tanečnice a současné majitelky klubu. Film dostal Zlatý glóbus za nejlepší původní písničku You Haven‘t Seen The Last of Me.  
Umí zpívat? Christina je profesionálka. S herectvím už je to horší…  

6. Králové ro(c)ku 

Komediant Jack Black a jeho parťák Kyle Gass blbnou v  komedii o fiktivním vzniku jejich skutečné srando-kapely. Jako dva naivní balíci založí rockové duo a sní o tom, že budou mít nejslavnější band na světě. K tomu jim dopomáhej magické Trsátko osudu uložené v hudebním muzeu. Dave Grohl 
z Foo Fighters ďábelsky hraje metalového ďábla. 
Umí zpívat? Sice trochu ďábelsky, ale ano.  

7. Rocker 

Před dvaceti lety bubnoval v kapele Vesuvius. Pak ho z ní vykopli. Už se vzdal všech nadějí, když nečekaně zjišťuje, že středoškolská bandička jeho synovce shání nového bubeníka. To je jeho šance! Rainn Wilson známý z amerického Kanclu zkouší jiné image a vypadá jako Jack Black. Bubnuje zásadně ve slipech. Pestrobarevných.  
Umí zpívat? Ech? Prostě bubnuje ve slipech.

8. To je náš hit! 

Herec Tom Hanks napsal scénář k hudebnímu dramatu z roku 1996, které se zároveň stalo jeho celovečerním režisérským debutem. Děj se odehrává v polovině 60. let, kdy se rockovému čtyřlístku z Pensylvánie podaří prorazit jedním hitem. Hanks hraje jejich druhého manažera. Film byl nominovaný na Oscara za písničku That Thing You Do.  
Umí zpívat? Zdá se vám všechno, co Hanks dělá, málo?  

9. Once 

Moderní muzikál o pouličním muzikantovi a přistěhovalkyni v ulicích Dublinu nakopl kariéru Ira Glena Hansarda i Markéty Irglové z Valašského Meziříčí. Ve filmu scénáristy a režiséra Johna Carneyho během jednoho týdne skládají písničky, které zachycují jejich milostné vzplanutí. Za Falling Slowly dostali Oscara. 
Umí zpívat? Irglová loni vydala už páté album Muna.

10. Hudbu složil, slova napsal 

Vyhořelý zpěvák Hugh Grant má jenom pár dní na to, aby se pokusil složit a otextovat budoucí hit pro novou hvězdičku Drew Barrymore. A to i přesto, že v životě nenapsal nic obstojného. Jenže když to ve studiu zajiskří, začne se dařit. Film je jedním z posledních úspěšných Grantových pokusů nakopnout kariéru hvězdy romantických komedií.  
Umí zpívat? Možná by o tom něco věděla Keira Knightley.

Hlava plná metalu

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 %
Foto Cinemax

Režie Ragnar Bragason

Obsazení Þorbjörg Helga Þorgilsdóttir, Ingvar Eggert Sigurðsson, Halldóra Geirhardsdóttir, Þröstur Leó Gunnarsson, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Sigrún Edda Björnsdóttir, Ole Erik Furu

Délka 97 min.

Cinemax čtvrtek 23. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC