Film / seriál

Edinburghská jízda pokračuje

Edinburghská jízda pokračuje
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Když se kultovka dočká pokračování, většinou to zavání průšvihem. Hlavně když jde o takovou pecku, jako byl Trainspotting.

Mark Renton (Ewan McGregor) patřil k pořádným pařmenům a jeho povedení kámoši taky. Před dvaceti lety jeli v drogách a topili se v životě většinou hlavou dolů. Jak jsou na tom jako dospělí? Pokud si myslíte, že T2 je o slušňácích v kravatách a moralizování o tom, že drogy jsou špatné, budete překvapeni. Kravaty tu jsou, nějaké ty morality taky, ale hlavně je zpět stará parta a život všem dává co proto stále stejně, ať mají číra, nebo čela plná vrásek.

Danny Boyle se po dvaceti letech dal dohromady se starým hereckým týmem a rozjeli to zase naplno. I pokračování je volně založeno na knižní předloze Irvina Welshe, který nešetří ironií a šílenými nápady ani tentokrát. Přesto je neuvěřitelně obtížné sledovat tento film bez pocitu nostalgie, bez srovnávání s prvním „dílem“. Mnohé scény jsou dnes ikonické, kultovním se stal i soundtrack, jednoduše tenhle film byl jako celek geniální (vzpomeňte si třeba na plakáty…).

Očekávání fanoušků musela být pro Boyla svazující, protože tento režisér dělá rád každý film úplně jinak. U Trainspottingu zůstal netypicky věrný základu – Rentonův šíleně vytapetovaný pokoj se vůbec nezměnil, záchody opět hrají jednu z klíčových rolí v příběhu a šílené honičky se taky dočkáte. Ke všemu si přidejte opět skvěle napsaný scénář a hudební číslo ústřední dvojky Rentona a Sick Boye na vyšinutém srazu protestantů a jste zase jako doma. I herecké obsazení jakoby se jen vrátilo k dobře známým kořenům. Přesto je dvojka krůček za původním filmem. Kdo ví, možná ji dotáhnout, natož překonat prostě jen není v lidských silách.

Zničils mi život! A teď mi ničíš i mou ******* smrt!
Spud

Co nás ale mrzí, že se úplně nevyvedl soundtrack, který už nenabízí takové pecky a zřejmě se z něho nestane tak úspěšná samostatná deska. Má v sobě cosi až příliš osmdesátkového, co víc zavání nostalgií než energií, která z hlavních hrdinů pořád doslova stříká (různé tělní tekutiny samozřejmě nemohou chybět).

To jsou ale jen drobné výhrady. Celkově T2 stále jede na plný plyn. Je to opět drsný film s nezaměnitelnou poetikou a atmosférou, Edinburgh se ani po dvaceti letech nestal rájem, ale naopak je pořád městem působícím vyprázdněně a depresivně. Čtyřka hrdinů pořád neví, co se životem a všechno mastí, jako kdyby se nic nezměnilo, vymýšlí šílenosti, jak vydělat peníze, a průsery se jim lepí na paty jeden za druhým. První díl sice nic nepřekoná, ale i tak je to parádní filmová jízda.

T2 Trainspotting

Film / seriál
Hodnocení FDB 69,1 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Danny Boyle

Scénář John Hodge

Obsazení Ewan McGregor, Kelly Macdonald, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Shirley Henderson, Ewen Bremner, Anžela Neďalkova

Délka 109 min.

Rok 2017

HBO neděle 5. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC