Film / seriál

Drahokam filmového světa

Romantická komedie Snídaně u Tiffanyho

Snad každá mladá dáma má své sny a Holly sní nejen v noci, ale i během dne.

Vlasy vyčesané do drdolu, jednoduché koktejlky, perlový náhrdelník a střevíčky s malou kabelkou, to je ikonická Audrey Hepburn jako Holly Golightlyová, která si dokázala podmanit snad všechny muže, ale žádný ji. To platí, dokud se v jejím domě neobjeví mladý spisovatel Paul, který její styl života příliš nechápe, přesto ho naprosto fascinuje. Bláznivé večírky, filozofické rozhovory, New York za rozbřesku a kočka jménem Kočka, to je oscarová Snídaně u Tiffanyho.

Filmový zázrak

Existuje spousta filmů, z nichž můžete citovat, vybavíte si naprosto přesně některé scény, můžete říct, že vás ovlivnily, ale je jen málo filmů, o kterých můžete říct, že jsou ikonické. A přesně taková je Snídaně u Tiffanyho, ikonická, nezapomenutelná, delikátní, romantická, vtipná, dojemná, ztřeštěná… Je to film, v němž jsou snad všechny emoce, film, který vás z nějakých podivných důvodů dokáže uklidnit, uvést do blaženého transu. 

Dívka nemůže přečíst něco takového bez rtěnky

Filmovou adaptaci podle novely Trumana Capoteho režíroval Blake Edwards a podařilo se mu natočit něco unikátního, snímek, který nestárne. Jednoduchý příběh lásky mezi venkovskou dívkou, jež utekla do velkoměsta (Audrey Hepburn) a stala se něčím jako profesionální společnicí, a zasněným spisovatelem (George Peppard), by mohl být zcela banální romantickou komedií. Jenže Edwards měl k dispozici nádhernou a jedinečnou Audrey Hepburn, která na plátně září jako diamant. Její Holly by mohla klidně žít i dnes a byla by stejně středem pozornosti, působila by stejně moderně svými názory i vzhledem a muži by ji stejně bezhlavě milovali. A úplně stejně by vše, co dělá, připomínalo něco minulého, něco, o čem už lze jen snít. Podobnou magickou nostalgii i energii v sobě nesl také film Prázdniny v Římě – v obou případech jde o kouzelnou romantiku zašlých časů plných kavalírů, noblesních dam a lásky, která překoná všechna příkoří. 

Hlavní kouzlo Snídaně u Tiffanyho spočívá hlavně v Hollyině nepředvídatelnosti. Neexistuje způsob, jak odhadnout, jakou bude mít náladu nikoli ten či onen den, ale dokonce ani v určitou hodinu. Je zcela jiná ráno, odpoledne a večer, je jako chameleon, ale vždycky je okouzlující, i když se zlobí nebo když se trápí. Taková je i Holly v knize, ale na filmovém plátně působí ještě úžasněji. Podezříváme Capoteho, že Snídani u Tiffanyho napsal s vědomím, že tohle zcela jistě jednou někdo zfilmuje a že když psal postavu Holly, musel si představovat Audrey Hepburn. Ale ať to bylo jakkoli, tomuto filmu už nikdo neodpáře přídomek ikonický. Tak to prostě bylo, je a bude. A Holly bude už navždy Audrey Hepburn, stejně jako Audrey Hepburn bude navždy Holly.

Snídaně u Tiffanyho

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,7 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Režie Blake Edwards

Scénář George Axelrod

Obsazení Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal, Buddy Ebsen, Martin Balsam, José Luis de Villalonga, John McGiver

Délka 110 min.

Rok 1961

Cinemax pondělí 6. 4. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC