Film / seriál

Dětství nezapomíná

Dětství nezapomíná
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Medvídek Pú v půvabné podívané pomůže Kryštůfkovi překonat krizi středního věku. Film Kryštůfek Robin s Ewanem McGregorem v hlavní roli je neokázalou pastvou pro oči i pohlazením po duši diváka každého věku.

Dospělost je nudná, šedivá a plná starostí. A to k ní nemusí vést ani tak trudná cesta jako v případě Kryštůfka Robina. Ubohý mladík musí projít přísnou výchovou v internátu, vyrovnat se s otcovou smrtí, přežít zákopy druhé světové války… Dokonce i seznámení s jeho životní láskou Evelyn je poznamenané trapností a ponížením.

Film inspirovaný příběhy A. A. Milnea o Kryštůfkovi Robinovi a jeho zvířecích kamarádech v čele s medvídkem Pú skutečně nezačíná nejveseleji, ostatně jde o první z „púovských“ snímků, u kterých se při sledování doporučuje přítomnost rodičů. Úvodnímu sestřihu Kryštůfkova dospívání však naštěstí předchází kouzelně melancholická scéna, založená na vůbec posledním příběhu o Púovi, který Milne pro svého syna Christophera Robina napsal. Chlapec se v ní loučí ve Stokorcovém lese se svými lehce potrhlými přáteli a slibuje jim, že na ně nikdy nezapomene. Nálada kombinující vlídnou melancholii se ztřeštěností pak prostupuje většinu půvabné rodinné podívané.

Film dávkuje dojetí uvážlivě a nepřehání to s roztomilostí

Žánrový všeuměl režisér Marc Forster, který má na kontě bondovku, akční agitku Kazatel Kalašnikov, melodrama Lovec draků a další nesourodé snímky, se k poloze Kryštůfka Robina do té doby nejvíce přiblížil filmem Hledání Země Nezemě. V citlivě vyprávěném filmu tehdy ukázal vznik jiné klasiky literatury pro děti – fantaskních příběhů J. M. Barrieho o chlapci Petru Panovi, dívce Wendy, kapitánu Hookovi, víle Zvonilce a dalších postavách.

Ve Spielbergově filmu Hook se už dospělý Petr Pan znovu shledává s postavami ze svého dětství a rozpomíná se na své někdejší já plné nadějí a snů. Na podobné zápletce stojí i snímek Kryštůfek Robin. Už dospělý titulní hrdina pracuje ve firmě na zavazadla Winslow Luggages, kde je přetížený, frustrovaný a mizerně placený. Svou rodinu zanedbává, dceru Madeline chce poslat do internátu, stejně jako jeho rodiče kdysi jeho, a ještě navíc v zaměstnání čelí úsporným opatřením.

Kosa padne na kámen na konci jednoho léta, kdy má mít Kryštůfek Robin v práci důležitou prezentaci, Evelyn s Madeline jsou na rodinné chatě u Stokorcového lesa a Pú se nečekaně ocitne v Londýně. V následném chaosu se ztratí Kryštůfkovy podklady, děvčátko se vydá na cestu na vlastní pěst, většina postav se obává Sloniska, jiné ocení placenou dovolenou a úplně všichni se rádi najedí.
Kryštůfka Robina ztvárnil Ewan McGregor s nepřehlédnutelnou něhou; scénář vyprávějící mimo jiné o obnovení pouta mezi otcem a dcerou ho podle jeho slov dojal i díky tomu, že má sám dcery hned čtyři. Film oproti jiným novodobým „disneyovkám“ není polopatistický a nevyžívá se v pitvoření; dojetí dávkuje uvážlivě a nepřehání to s roztomilostí. Kryštůfkovi přátelé z dětství jsou už ostatně trochu sešlí, jak se na desítky let staré plyšáky sluší.

Marc Forster

Režisér s německo­‑švýcarskými kořeny prorazil dramatem Ples příšer, za který dostala Oscara herečka Halle Berry. Má pestrý žánrový profil: natočil bondovku Quantum of Solace, laskavé Hledání Země Nezemě, zombie thriller Světová válka Z, komedii Horší už to nebude, drama Vidím jenom tebe a také spoustu reklam.

Zajímavosti

Marc Forster si jednu sadu plyšových hrdinů filmu po natáčení nechal jako suvenýr a jako dárek pro svou malou dceru, která měla velký podíl na tom, že práci na Kryštůfkovi Robinovi vzal.

Kryštůfek Robin nesměl být uvedený v Číně – prý proto, že si Číňané dělají legraci ze svého prezidenta Si Ťin-pchinga, že připomíná Medvídka Pú.

Koukněte i na

Hook

Právník Petr Banning se tak dlouho nevěnuje svým dětem, až je pirát Hook unese do pohádkové Země Nezemě, ve které Petr kdysi zažíval dobrodružství jako Petr Pan. Fantaskní velkofilm inspirovaný příběhy J. M. Barrieho natočil Steven Spielberg.

Paddington

Medvídek z peruánské džungle se po ničivém zemětřesení dostane až do Londýna, kde provádí alotria v rodině typicky britsky upjatého pana Browna. Má na něj však políčeno zákeřná ředitelka muzea, která z něj chce udělat vycpaný exponát.

Kryštůfek Robin

Film / seriál
Hodnocení FDB 55 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Marc Forster

Scénář Alex Ross Perry, Tom McCarthy…

Obsazení

Ewan McGregor, Hayley Atwell, Bronte Carmichael, Mark Gatiss, Adrian Scarborough, Oliver Ford…

Délka 104 min.

Rok 2018

HBO neděle 23. 6. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC