Film / seriál

Děsivý klaun podruhé

Thriller To Kapitola 2
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jak se to stalo? Klauni, původně symbol radosti a humoru, jsou dnes primárně spojováni s vraždami, terorem a strachem. Popkultura, ta za to může, už je to tak. Prostě pokud uvidíte na ulici klauna, obraťte se na patě a utíkejte.

Jedním z viníků je vedle legendárních Jokerů samozřejmě hrůza podle mistra strachu Stephena Kinga jménem To. Světlo světa spatřil druhý díl, důkaz, že na Freudově pudu smrti něco je. Opět se setkáme s klaunem, byť zhruba o dvacet sedm let starším než v prvním díle. Děti, které byly vystrašeny v prvním díle, se vracejí již dospělé a budou vystrašeny zas. Více o ději netřeba říkat.

Strašidelný Skarsgård

Poté, co se osvědčil v jedničce, nebylo třeba nic měnit. Předivně hrůzný Bill Skarsgård se opět objeví v roli Pennywise – pravěkého mezidimenzionálního strašidla, které přicestovalo na Zemi před miliardami let a každých dvacet sedm let se probouzí ze spánku a vraždí. Formu klauna na sebe bere nejčastěji, ale umí i jiné podoby. Ta výše zmíněná děcka ho v prvním dílu zahnala do předčasné hibernace, takže tentokrát je obzvláště nazlobený a na děcka má pěknou pifku.

Nikdo, kdo zde zemře, nezemře úplně

Casting nechte na dětech

Když se natáčel první díl, tvůrci se zeptali dětí v hlavních rolích, kdo by je měl hrát ve dvojce odehrávající se o pár dekád později. Těžko říct, zda to nebyla jen nacvičená hra, úsměvná historka pro novináře, jisté ale je, že Sophia Lillis si vybrala Jessicu Chastain a Finn Wolfhard zvolil Billa Hadera – volby, které se do druhého dílu posléze opravdu dostaly.

Pryč z LA

Jak už je v posledních letech dobrým zvykem filmařů, pro natáčení utekli z tradiční Kalifornie, která prostě už neposkytuje podmínky, které by tvůrci rádi. Natáčelo se tedy v torontských Pinewood Studios, kde se postavily kulisy kanálových chodeb, zatímco exteriéry města byly pořízeny v North Yorku. Místním obyvatelům tedy filmaři na pár týdnů zmátli hlavy, když jim přepsali orientační nápisy a z radnice jim udělali knihovnu. Nicméně nemalý přínos do městské pokladny občany přesvědčil o tom, že se takové příkoří vyplatí na chvíli vydržet.

Lepší než jednička?

To ne. Jednička sklidila úspěch, dvojka finančně vzato taky, ale laťku nastavenou jedničkou nepřeskočila. To se stává. Scenáristi často usínají na vavřínech a u druhých a třetích dílů či seriálových řad se již tolik nesnaží. Což je, podle všeho, i případ tohoto filmu. Jistý recenzent z Vox konstatoval, že na filmu funguje všechno – krásný set, výborní herci a zkušený štáb. Jenže tomu všemu podtrhává koberec pod nohami scénář bez dobrého humoru, zato s plytkým dějem. Nechceme však tvrdit, že by dvojka byla špatný film. Užijete si ho dozajista, jen od něj nečekejte to samé, co vás nadchlo u jedničky. Pokud věříte hlasu lidu, čekejte zhruba šest hvězd z deseti. To není důvod jásat, ale ani důvod si pokračování nepustit. Film lze charakterizovat jako lehce nadprůměrný a díky marketingové kampani i relativně úspěšný. Čísla výdělků nejsou natolik veselá, abychom mohli fanouškům garantovat trojku, ale vzhledem k tomu, že lidi se bojí rádi, je možné, že se dočkáme i dalšího dílu. 

Bill Hader

Jeden z nejproslulejších světových komiků, který se do povědomí dostal víceméně díky filmu Superbad a od té doby „sází“ jeden hvězdný výkon za druhým. Většinou hraje takové ty nervózní, divné typy, které za ta léta vypiloval k takové dokonalosti, že je zodpovědný za smíchy počůrané sedačky nejednoho multiplexu.

Zajímavosti

Ve filmu se objeví socha Paula Bunyana, což je fiktivní postava z knihy Kinga – takové smeknutí klobouku před mistrem v podobě malého easter eggu.

Kromě Bunyana uvidíte i další odkaz – vycpanou želvu, narážku na postavu vesmírné želvy z Kingovy předlohy.

Koukněte i na

To 

Je jasné proč. První kapitolu musíte vidět, jednak proto, že vám poskytne řádné podhoubí pro sledování dvojky, jednak, protože je lepší než dvojka. Zhlédnutím navíc podpoříte franšízu a časem se dočkáte té trojky.

Děsivé dědictví 

Jste totiž patrně fanoušky hororu. A není pod širým nebem moc hororovějších hororů, než tenhle projekt od režiséra Ariho Astera. Na rozdíl od To vás ale nebude šetřit. Připravte se na emocionální vyčerpání ještě několik dní po zhlédnutí.

To Kapitola 2

Film / seriál
Hodnocení FDB 67 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Andy Muschietti

Scénář Gary Dauberman

Obsazení Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone, Andy Bean

Délka 169 min.

Rok 2019

HBO neděle 25. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC