Film / seriál

Den, který změnil svět

Den, který změnil svět
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Smutné výročí 11. září 2001 připomene strhující snímek v režii Olivera Stonea World Trade Center.

Jako poslední živí se z trosek Světového obchodního centra dostali dva policisté, Will Jimeno (Michael Peña) a John McLoughlin (Nicolas Cage), kteří zůstali uvězněni pod šesti metry trosek celých dvanáct hodin. Den, který změnil Ameriku, nenávratně poznamenal životy tisíců Newyorčanů, ale zvláště těchto dvou policistů. Nemohli se vidět, měli jen malou naději na přežití, byli svědky nepopsatelně děsivých událostí, přesto si dokázali pomáhat, mluvit spolu a udržet naživu jeden druhého.

Těžký návrat

Obrátit kalendář na tragické datum 11. září 2001 je pro každého režiséra riskantní. Ale Oliver Stone se nikdy nevyhýbal výzvám, a tak se k událostem onoho dne rozhodl vrátit na filmovém plátně. Jeho film World Trade Center není zatížen politikou. Neřeší v něm žádné konspirační teorie. Kamera nic neskrývá a ničemu se nevyhýbá. World Trade Center je těžkým návratem k tragickým událostem, ale zároveň také jedním ze Stoneových nejlepších snímků od dob Čety (1986) nebo Wall Street (1987).

Byli jsme připraveni na všechno. Ne na tohle. Ne na něco takového

Existují tisíce příběhů, které mohly být vyprávěny o událostech, jež se v osudný den odehrály na dolním Manhattanu. Stone se rozhodl pro dva z nich. Z trosek Dvojčat bylo celkem vytaženo dvacet přeživších. Mezi posledními byli policejní důstojníci John McLoughlin a Will Jimeno. Po vstupu do haly mezi severní a jižní věží krátce před půl jedenáctou dopoledne byli po zhroucení budov uvězněni v neprostupných troskách. Zatímco oni se snažili zachovat klid, jejich manželky, Donna (Maria Bello) a Allison (Maggie Gyllenhaal), byly na pokraji zhroucení.

Realita vs. film

Stone otevírá film několika záběry „starého Manhattanu“ – New Yorku, jak jsme ho všichni znali v centru s hrdými a zdánlivě nedobytnými věžemi Dvojčat. Je to efektivní způsob, jak diváky vrátit zpět o několik let nejen do jiného města, ale i do jiného světa. Znovu budete prožívat hrůzu při záběrech na hořící věže a bez dechu poslouchat výpovědi očitých svědků. Tento autentický způsob vyprávění kombinující záběry, jež obletěly celý svět, není ve filmech „hollywoodského střihu“ až tak obvyklý. Stone však nechce být dokumentarista, a tak se vyhýbá příliš drsným záběrům. Když se Světové obchodní centrum zřítí, perspektiva se promění. Přestanete vše pozorovat z vnějšku a ocitnete se přímo uprostřed trosek.

Druhá polovina by však neobstála, kdyby byla založená jen na příběhu Johna s Willem, a tak se do děje zapojuje také Dave Karnes (Michael Shannon), který přijíždí z Connecticutu, aby se připojil k pátrání po pozůstalých. Nejsilnější momenty ale ukazují Donnu, která se snaží uklidnit své děti, zatímco vnitřně podléhá nejistotě, a Allison, která se ptá, jak říct své čtyřleté dceři a nenarozenému dítěti, že jejich otec je mrtvý. Je zvláštní, že části vyprávějící příběhy rodin a „vnější“ události jsou často přesvědčivější a silnější než klaustrofobní scény s Johnem a Willem. Pro samotné herce bylo natáčení velmi komplikované, jelikož se cítili odpovědní vůči mužům a ženám, které ztvárnili. Navíc se setkali s oněmi reálnými hrdiny, a tak natáčení prožívali mnohem silněji než kdykoli předtím.

World Trade Center je snímek, který byl uveden do kin jen pět let po fatálních událostech. Byl to poměrně risk, převést na plátna kin tak citlivé téma. Samozřejmě vyvolal velmi emotivní reakce a nesklízel jen oslavnou kritiku, přesto se Stoneovi, hercům a celému štábu podařilo natočit citlivý hold všem, kteří v osudný den byli na osudném místě...

World Trade Center

Film / seriál
Hodnocení FDB 64,1 % Hodnocení redakce
Foto HBO

Režie Oliver Stone

Scénář Andrea Berloff

Obsazení Nicolas Cage, Maria Bello, Michael Peña, Jay Hernandez, Armando Riesco, Alexa Gerasimovich, Morgan Flynn

Délka 130 min.

Rok 2006

HBO čtvrtek 12. 9. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC