Film / seriál

Démon jménem vztek

Démon jménem vztek

Vězení – místo, kde se dobrovolně chce ocitnout jen málokdo. Místo, které vás už navždy změní, ať chcete, nebo nechcete.

Danny (Roland Møller) je tak trochu ztělesněním postavy ze známé básně Charlese Bukowského Bluebird, podle níž se film v originále také jmenuje. Báseň o modrém ptáčkovi uzavřeném v srdci nešťastného muže, metafoře skrytých emocí a skutečného já, avizuje, že od filmu V koutku srdce žádnou idylu čekat nelze.

Nový život

Danny je totiž bývalý trestanec, jenž se snaží začít znovu žít po propuštění z vězení. Najde si klidné místo v zapadlém hotelu, kde začne pomáhat majitelce Laurence (Veerle Baetens) s jeho údržbou. Nejdříve slíbí, že místo měsíčního nájmu vymaluje pokoj. Potom je potřeba opravit támhleto, pak zase uklidit tohleto… Z Dannyho se stává poctivý pracant, který s nikým příliš nemluví a chce jen v klidu žít. Ne, že by to byl takový samotář odjakživa, pouze se snaží udržet na uzdě to, co ho vždycky dostalo do problémů – neovladatelný vztek. Všechno by bylo v pořádku, kdyby se kolem nemotala dcera Laurence Clara (Lola Le Lann).

Musíte tu být každou noc od 19 do 8 hodin. Pokud ne, půjdete zpátky do vězení

Tvrďák Danny se velmi rychle stane jejím náhradním otcem. Ten pravý zrovna sedí ve vězení, takže Danny jí ho dost připomíná, a navíc díky jeho málomluvnosti se mu svěřuje mnohem snadněji než matce. Velmi rychle si na sebe zvyknou a vytvoří si něco jako rodinné pouto. Clara ale není žádná křehká květinka, často se setkává s podivnými týpky a drogy taky nejdou úplně mimo ni. A to je past, do které se i s Dannym chytí. Když jí jedné noci jeden z „kámošů“ ublíží, Danny zareaguje instinktivně, jediným způsobem, jakým umí…

Bukowski, Møller a démoni

Jedním z nejgeniálnějších tahů ve scénáři Jérémieho Gueze je poměrně dlouhá nečitelnost Dannyho. Nikdy nevíte, co si tenhle chlápek myslí. Je už tak otupělý? Je jen zahořklý? Chce vůbec ještě žít? Mnozí kritici se shodli, že kdyby tuto postavu hrál někdo jiný než Møller, okamžitě bychom se dostali někam k virtuóznímu vrahovi Johnu Wickovi, geniálnímu, ale také šílenému, jehož tvrdost je jen maskou. Postava Dannyho je však jiná, on nečeká na výbuch, nechce se mstít. On se jen snaží jako robot vypnout, aby ho už nikdy neovládl démon zlosti. Jenže člověk není stroj. Ke skvělému výkonu Møllerovi bezpochyby pomohly i vlastní zkušenosti s vězením a vlastními démony. Někdy je prostě lepší herec „neprofesionál“, kterému výbuchy hněvu věříte bezezbytku a netušíte za nimi žádnou pečlivou přípravu.

Blažená nevědomost

K vzrůstajícímu napětí přispívá také jakási útržkovitost. Žádný vztah tu nemá šanci plně rozkvést, Clara s Dannym o sobě vědí, tuší, co pro sebe znamenají, ale nikdy si to neřeknou. O Dannym a jeho minulosti rozhodně nezjistíte vše, nepustí vás za hradbu svého mlčení. A další vydařenou věcí je také to, že středobodem příběhu pořád zůstává Danny. Nikdy na sebe úplnou pozornost nestrhne žádná z dalších postav, díky čemuž jsou silné i akční scény, nejde pouze o chlapácky brutální souboje plné testosteronu. Režisér Jérémie Guez zkrátka natočil majstrštyk.

V koutku srdce je překvapivě dojemný film o muži, který zápasí s vlastním osudem bez zbytečného křiku, hektolitrů krve a salvy výstřelů, jenž rozhodně stojí za vidění.

Roland Møller

Je stoupající dánskou hereckou hvězdou. Rodák z Odense však nemířil přímo na filmová plátna. Jako mladý se dostal do křížku se zákonem i do vězení. Dnes se snaží pomáhat propuštěným vězňům v návratu do života. Motivací pro ně mohou být jeho úspěchy. Několikrát získal prestižní filmové dánské ocenění. Objevil se v remaku Motýlka (2017) nebo v Cizinci ve vlaku (2018).

Zajímavost

Møller měl problém dostat se na loňský oscarový ceremoniál. Kvůli jeho kriminální minulosti ho zadrželi hned po příletu. „Když se mě ptali, proč jsem v USA, řekl jsem, že jsem přijel na Oscary. Ale nevěřili mi.“

Koukněte i na

Trestanec

Jak moc dokáže člověka vězení změnit? Může se z arogantního bezstarostného právníka stát kápo podsvětí? Stačí jedna autonehoda v kombinaci s alkoholem a už se vezete. Nejdřív do cely, pak na chvíli ven, ale pak zase zpět. Skvělé kriminální drama s Nikolajem Coster­‑Waldauem.

Kult hákového kříže

Excelentní drama z prostředí rasistických gangů a vězení rozpoutalo v USA bouři. Edward Norton si zahrál mladého muže, který se z chladnokrevného vraha a rasisty změní v rovného chlapa, jenž až po zkušenostech z vězení poznává, jaké zlo představují předsudky a zaslepená víra ve vlastní nadřazenost.

V koutku srdce

Film / seriál
Hodnocení FDB 80 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Režie Jérémie Guez

Scénář Jérémie Guez

Obsazení Lubna Azabal, Veerle Baetens, Lola Le Lann, Roland Møller

Délka 85 min.

Rok 2018

Cinemax středa 6. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC