Film / seriál

V zajetí mužů

Romantické drama Daleko od hlučícího davu

Soběstačné a krásné ženy jsou velmi přitažlivé, i když bývaly doby, kdy muže spíš děsily.

Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) je přesně taková, a tak když zdědí statek, rozhodne se na něm sama hospodařit. Nic zase až tak neobvyklého, ale zkuste se takto rozhodnout v druhé polovině 19. století na anglickém venkově. Neslýchané! Pro některé muže je však majetek jako med pro medvědy, a tak netrvá dlouho a Bathsheba musí začít odhánět nejrůznější nápadníky. Manželství přeci není nic pro odvážnou ženu, jako je ona! Tedy do chvíle, než se seznámí se seržantem Frankem Troyem (Tom Sturridge). 

Nebudu ti vykládat pohádky, jen abych tě potěšil

Snímek Daleko od hlučícího davu ve své podstatě vypráví jednoduchý příběh. Bathsheba chce žít podle svého ve společnosti, kde je svoboda ženy přísně ohraničena zvyky a očekáváními. Když se snaží přijít na to, co chce dělat a kým chce být, svět na ni stále tlačí, aby odpověděla na jinou otázku: Za kterého muže se provdá? I když jde vlastně o celkem naivní příběh, nabízí toho mnohem víc než jen námluvy a milostné pletky. 

Pohádková emancipace

Postavu Bathsheby uvedl v život Thomas Hardy poprvé v roce 1874 v románové předloze stejnojmenného filmu. Bathsheba byla jak osvěžující moderní postavou, tak součástí tehdejší britské literární tradice sahající přinejmenším k románům Jane Austenové. Vlastně je zvláštní, že prozatím se dočkala pouze dvou adaptací. První byla natočena v roce 1967 v režii Johna Schlesingera. Tu současnou má na svědomí režisér Thomas Vinterberg. V jeho podání je příběh mnohem svěžejší, živější i tempo vyprávění má větší spád. Bathsheba se tak stává téměř Sluncem, kolem něhož neustále krouží tři planety a ona musí velmi rychle na jednu z nich ukázat: Tahle je mým osudem. Jenže i když se o ni ucházejí svým způsobem hodní muži, každý je jinak temperamentní, charismatický něčím jiným a nabízí jí zcela odlišný život. Bathsheba tak vlastně neustále přeskakuje mezi rozumem a citem, mezi oddaností a vášní, a nemůže se rozhodnout.

Kromě těchto dilemat se film soustředí také ve velké míře na prostředí, na anglický venkov druhé poloviny 19. století. V tomto ohledu je film vizuálně fascinující díky skvělé kameře Charlotte Bruus Christensen, která vidí vše velmi poeticky a neunikne jí žádný detail. Vše ale není jen idylické. Zimy dokážou být kruté, úroda může shořet a vůbec nejhorší je lidská závist a pomstychtivost. Na hlavní hrdinku tak nečekají jen milostná dostaveníčka, musí prorazit i jako farmářka, jako podnikatelka, která chce vybudovat prosperující farmu. 

Snímek je tak vlastně trochu romantickou pohádkou i sociálním dramatem s tématem ženské emancipace, což je svým způsobem přitažlivá kombinace. 

Zajímavost

Katniss Everdeen – hlavní postava románové trilogie Hunger Games – vděčí podle slov autorky Suzanne Collins za své příjmení právě Bathshebě Everdene. 

Daleko od hlučícího davu

Film / seriál
Hodnocení FDB 76 % Hodnocení redakce
Foto Cinemax

Režie Thomas Vinterberg

Scénář David Nicholls

Obsazení Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Tilly Vosburgh, Mark Wingett, Tom Sturridge, Juno Temple, Bradley Hall

Délka 119 min.

Rok 2015

Cinemax neděle 3. 1. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack a Komplet

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC